13-01-2012 - Surfen, Nieuws

Surfen in Noord Holland. Zand erover?

Langs de Noord Hollandse kust zal volgend jaar waarschijnlijk tussen de 20 en 40 miljoen kubieke meter zand worden gestort en zal er een heel breed strand ontstaan. Groter dan de Zandmotor. Met als doel de kust weer op kracht te krijgen, maar met effect dat alle huidige surfspots onder het zand verdwijnen. Verandering kunnen we niet tegenhouden, veiligheid gaat voor alles. Gelukkig is Surfrider Foundation Holland lid van de adviescommissie van het project “Zwakke Schakels Noord Holland”. Dit project heeft als doel om de zwakke zeewering langs de Noord Hollandse kust te versterken bij Callantsoog, tussen Camperduin en Petten en bij Den Helder.

Surfrider Foundation Holland heeft voor elkaar dat het bevorderen van goede surfcondities wordt vermeld in de eisen die aan de mogelijke uitvoerders van dit gigantische project worden gesteld. Deze partijen maken op basis daarvan een ontwerp. Eind 2012 moet het uiteindelijke ontwerp gereed zijn. De projectgroep surfbelangen doet alles wat ze kan om de omstandigheden voor surfers te optimaliseren en de negatieve gevolgen van de huidige spots en strekdammen zoveel mogelijk te compenseren. Maar niet zonder jouw hulp! SFH is nog op zoek naar lokale keepers of the coast die willen ondersteunen in de lokale lobby voor ons surfers.

Help to get the balance back! http://www.keepersofthecoast.com/

SFH vind dat kustversterking en surfen prima kunnen samengaan, denk aan de Zandmotor, maar kustversterking kan ook een bedreiging zijn. Het is noodzakelijk dat de belangen van surfers worden meegewogen. We moeten ons als surfers dan wel laten horen! Dit kan heel gemakkelijk via deze enquête van Rijkswaterstaat (https://docs.google.com/spreadsheet/embeddedform?formkey=dGlXQU5PUmp2cXJXQ2dXVWRMcnpORlE6MQ )

Of sta op en sluit je aan bij SFH! Like ons op FB of mail ons martijn@surfriderfoundation.nl

 van