15-05-2015 - Surfen, Nieuws

Surfen voor kinderen met een ‘rugzakje’

‘SURFEN IS VOOR IEDEREEN’

Het Surf Project organiseert surflessen voor kinderen met een beperking. Surfprofessionals, waaronder pro-surfer en ambassadeur Yannick de Jager, zullen de kinderen vanaf 21 mei bij Surfschool Zandvoort de basics van het golfsurfen bijbrengen. Brits onderzoek wijst uit dat deze stoere surflessen zorgen voor zelfvertrouwen, een gevoel van eigenwaarde, sociale vaardigheden en een flinke dosis plezier. Surfen is voor iedereen. Ook voor kinderen met een beperking.

Vorig jaar was de start van het Surf Project een groot succes. Acht kinderen met het syndroom van Down, een vorm van autisme, ADHD of een andere ontwikkelingsachterstand kregen de kans om kennis te maken met golfsurfen. In een driedaagse cursus – verdeeld over drie weken – werd ze in de golven bij Surfschool Zandvoort de fijne kneepjes bijgebracht. En met succes! De ene na de andere stoere surfdude of –chick bedwong met een brede glimlach de golven. Ouders en begeleiders stonden met tranen in hun ogen toe te kijken vanaf het strand.

“De beperking van mijn zoon viel weg tijdens het surfen, iedereen mocht zijn wie hij of zij is. En dat is groots!”
Het Surf Project werkt intensief samen met het Wave Project in Engeland. Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen lichamelijk én psychisch veel baat hebben bij het trotseren van de golven op een surfplank. De kinderen krijgen zelfvertrouwen door mee te doen aan een stoere sport die normaal gesproken niet toegankelijk voor ze is. Engelse specialisten verwijzen kinderen met een beperking zelfs door naar deze vorm van ‘surftherapie’.

Een enthousiast team van surfleraren en vrijwilligers is speciaal getraind voor het Surf Project. Ze zullen dit jaar maar liefst 16 kinderen 1 op 1 begeleiden om de veiligheid en de positieve ervaring te garanderen. Na een intakegesprek met een psycholoog kunnen de kinderen het water in. Meervoudig Nederlands kampioen Yannick de Jager is ambassadeur van het project. Hij zal de surflessen begeleiden.

Op donderdag 21 mei, donderdag 28 mei en zaterdag 6 juni gaat het los in de branding bij strandtent Rapa Nui in Zandvoort. De kinderen die na deze lessen de smaak te pakken hebben kunnen in de zomer terugkomen voor nog meer plezier op de plank. Alles wijst er op dat het Surf Project in 2015 minstens zo’n groot succes gaat worden als vorig jaar. Meedoen? Leuk! Schrijf jezelf of iemand anders in, meld je aan als vrijwilliger of sponsor de stichting via www.surfproject.nl. And spread the word!

 van