24-11-2015 - Surfen, Nieuws

Surfers ongerust over lokale waterkwaliteit

Deze zomer heeft Surfrider Foundation Holland een Surfey gehouden onder 243 surfers. De vragenlijst was gericht op de waterkwaliteit van de Nederlandse kust en bijbehorende gezondheidsproblemen. Het onderzoek verschaft nieuwe inzichten in hedendaagse problemen in waterkwaliteit en voorziet ons van nieuwe inbreng voor de discussie met gemeentes.

Metingen waterkwaliteit

Gemeentelijke metingen geven inzicht in de kwaliteit van het water, maar de uitvoering hiervan gebeurt echter minimaal, tijdens de zomermaanden. En daar ligt een gemiste kans.

Surfrider Foundation Holland stelde daarom de Surfey on Dutch water quality and health issues op en vroeg de Nederlandse surfer naar zijn/haar ervaringen. De resultaten zijn confronterend.

Resultaten

Bijna alle deelnemers (98,7%) geven aan per keer langer dan een uur in het water te blijven en tweederde (64,7%) surft het hele jaar door. In andere woorden: de Nederlandse surfer brengt jaarlijks veel tijd door in het water.
Die tijd wordt echter niet volkomen ontspannen doorgebracht, blijkt uit de antwoorden.

Zo zegt 65,9% bezorgd te zijn over de waterkwaliteit van lokale surfspots en 60% zegt dat het water van gemiddelde of zelfs slechte kwaliteit is.

Ook heeft de vragenlijst nieuwe inzichten opgeleverd op het gebied van gezondheidsproblemen. Zo zijn huid,- oor- en oogproblemen alles behalve zeldzaam en zijn er zelfs gevallen van geïnfecteerde wonden door rondzwervend afval.

Ondanks al deze resultaten geeft 100% van de deelnemers aan stoked te zijn!

Surfrider Foundation

Surfrider Foundation is een wereldwijde NGO gericht
op behoud en bescherming van zeeën, oceanen, golven en stranden. Surfrider Foundation is 35 jaar geleden door surfers opgericht in Californië om hun lokale surfplekken te beschermen tegen vervuiling en aantasting door kustontwikkeling. Inmiddels is Surfrider Foundation wereldwijd actief op alle continenten. Surfrider Foundation Holland is een Nederlandse stichting, opgericht in 2008 en onderdeel van het Surfrider Foundation Europe netwerk. Surfrider Foundation maakt gebruik van de inzet van locale surfers en andere liefhebbers van zee en strand om een wereldwijde beweging te organiseren; act local with global strength!

Meer informatie vind je hier.

 van