24-02-2025 - Nieuws, Mountainbiken, Nieuws

Surly Grappler – Review

De dropbar trailbike is misschien wel de vreemdste niche ooit bedacht, maar toch plaatst Surly haar Grappler in dit genre. Met eigenschappen van meerdere fietstypes lijkt de Surly geschikt voor uiteenlopende fietstrips, maar het risico bestaat dat het gezegde ‘Jack of all trades, master of none’ hier opgaat. Wij zochten voor je uit wat de Surly in zijn mars heeft.

Hoewel je het niet vaak op productiefietsen ziet zijn dropbars op mountainbikes geen uniek verschijnsel: Laurens ten Dam zette voor de Great Divide een racestuur op zijn S-Works Epic. Bij extremere gravelraces zoals Unbound zie je er veel mensen mee rijden en dichterbij huis is het een veel voorkomend fenomeen in het strandracen. Tot zover dus geen échte verrassingen bij de Grappler. Sterker nog, dit soort eigenbouw-projecten is de belangrijkste bestaansreden voor de fiets, want volgens Surly spelen ze in op de behoefte om mountainbikes te voorzien van een racestuur. Bij de Grappler lijkt een aerodynamische houding overigens geen doel, want het stuur is hooggeplaatst en de headtube is erg lang, waardoor de Grappler volgens Surly een ‘trail-ready’-geometrie heeft die alles aan zou moeten kunnen.  

Over het frame is veel te vertellen, want het wijkt enorm af van normale mountainbike- en  gravelframes. Ben Jungbauer, de ontwerper van de fiets, nam het stuur als startpunt en bepaalde vanaf daar de verdere geometrie van het stalen frame. Dat hij desondanks niet heeft gezorgd voor een elegantere oplossing voor de spacers verrast ons, maar het resultaat is dus op zijn minst een bijzondere geometrie.  Het racestuur heeft daarop grote invloed, want de Grappler heeft een grotere reach en stack dan Surly’s met een recht stuur. Bij een medium model is de reach 420 millimeter en de stack 623 millimeter. De lange bovenbuis loopt bovendien behoorlijk schuin af, waardoor de stand-over hoogte slechts 796 millimeter is. Dat is ideaal in technische secties of als je fiets zwaar beladen is, want hierdoor stap je makkelijk af of zet je even een voetje aan de grond. Tegelijkertijd is de wielbasis maar liefst 1.109 millimeter en is de balhoofdhoek van 69,5 graden. De zadelbuis staat tot slot op 73 graden. Qua maatvoering is de Grappler dus echt een combinatie van waarden uit alle mogelijke fietsgenres. Het bikepack-genre is daarbij niet vergeten, want op het frame en de vork zijn oneindig veel bevestigingspunten voor flessen, bagage én spatborden aanwezig. 

Qua afmontage put de Grappler ook uit verschillende genres. Het frame heeft verticale dropouts met een breedte van 145 millimeter. Dankzij de flexibiliteit van het stalen frame kan je zowel een traditionele áls Boost-as gebruiken. Vooraan vind je altijd een conventionele boost-afstelling van 15 x 110 millimeter. De WTB-wielset die daarin gemonteerd is, is 27,5 inch en voorzien van 2.5 inch brede banden. Zelfs voor mountainbike-begrippen is dat breed. De Surly verschilt hiermee behoorlijk van een concurrent als de Kona Sutra, die op smallere 29 inch wielen staat. Dat merk je qua snelheid, want de Terravail-banden hebben weliswaar een relatief snel loopvlak, maar de combinatie van kleine wielen en dikke banden blijft voor Nederland suboptimaal.  

Met het versnellingssysteem denkt Surly ook al out of the box, want de microSHIFT AdventX-shifters zie je niet elke dag. Qua gevoel en precisie komen de shifters aardig overeen met vergelijkbare goedkope exemplaren van de grote merken, maar ondanks dat de tandwielen langer mee schijnen te gaan, kan het lastig zijn reserveonderdelen te vinden. Grappig dtail is wel dat je met de linker-shifter de dropper-post kunt bedienen en er geen extra remote meer nodig is. Het lijkt erop dat handig gebruik is gemaakt van het feit dat de slag van de dropper gelijk is aan die van een voorderailleur, maar het is goed gevonden. Het remsysteem van microSHIFT is niet hydraulisch, waardoor je het moet doen met een set mechanische Tektro’s. Dat is ideaal qua onderhoud, maar je merkt wel dat ze minder bite hebben dan een set hydraulische schijfremmen. Een set grotere schijven zou soelaas kunnen bieden, want het frame kan 203 millimeter rotors hebben. Zo’n upgrade is de moeite waard als je naar het buitenland gaat, zéker als je ook bagage mee wilt nemen.

De rijervaring

Hoewel het stuur op het eerste gezicht erg hoog staat voor een dropbar, zit je behoorlijk sportief op de Surly. Dat zit hem vooral in de flinke reach en het zorgt ervoor dat je je kracht goed kwijt kan. De Surly rijdt dan ook verrassend gemakkelijk rechtdoor én bergop. Vreemd is wel dat het zadel op een maat L nauwelijks hoog genoeg kan worden gezet voor iemand van 1,88 meter. Ga je echter voor een grotere maat, dan wordt de reach te groot. Dit dilemma is alleen op te lossen door de aflopende bovenbuis te compenseren met een zeer lange zadelpen, maar dat kost je wel je dropper. Offroad is de Grappler ondanks de kleine wielen verassend comfortabel. De dikke banden maken dat je een verende voorvork nauwelijks mist. Dankzij de kleine wielen voelt de fiets bovendien erg speels aan, zeker voor een gravelbike en al helemaal als je bedenkt dat de Grappler maar liefst 13,4 kilo weegt.

De geometrie van de fiets is qua stuureigenschappen even wennen. Door zijn luie balhoofdhoek lijkt hij wat te vallen in de bochten en zeker op singletracks of tijdens een staand sprintje is dat een bijzonder gevoel. Op mountainbikes met nog luiere hoeken is dit gevoel niet aanwezig, dus het zal met name aan de combinatie van het racestuur met de lange headtube liggen.  Door die laatste factor is er namelijk een behoorlijk grote hefboom als je sprintend flink aan het stuur trekt. Rij je lekker rechtdoor, dan voelt de Grappler dankzij de lange wielbasis wel behoorlijk stabiel aan. Ideaal als je rijdt met bepakking.

De Grappler voelt al met al aan als een fiets die perfect past bij de doelgroep van Surly: relaxte types met weinig haast, die houden van een simpele fiets die ze makkelijk kunnen customizen. Ja, de cablerouting is wat rommelig, de hoeveelheid spacers doet vermoeden dat er iets niet goed is gemeten en de fiets is niet gemaakt om keihard mee te knallen. De gemiddelde koper van de Surly Grappler zal juist op zoek zijn naar een fiets met een rauw randje en zal vermoedelijk ook nog eens flink aan het customizen slaan. Sterker nog, Surly mikt juist op een doelgroep die zelf een fiets in elkaar wil schroeven en niet gaat voor een standaard gravelbike. Het is dus aannemelijk dat vooral de frameset veel verkocht wordt, omdat je de fiets helemaal naar eigen smaak kunt afmonteren. Overweeg je dat, dan is het interessant om een breed mountainbikestuur te monteren, want de Grappler als rigid mountainbike lijkt een superleuke fiets voor Nederlandse trails die nauwelijks snelheid inlevert op gravelstroken.

Specificaties

  • Frame: 100% Chromoly Steel frame, Natch tubing, double-butted main triangle, TIG welded
  • Voorvork: Surly Dinner fork
  • Shifters: microSHIFT SB-M100A, AdventX Dual Control Levers
  • Remmen: Tektro Mira MD-C400
  • Crankset: Samox BSA 2PCS Boost 32t
  • Derailleur: met microSHIFT M6205 derailleur
  • Cassette: microSHIFT 11-48t
  • Stuur : Salsa Cowchipper 31.8 mm
  • Stuurpen: Promax DA-296, 31.8 mm, 60 mm
  • Zadel: WTB Volt 142
  • Zadelpen: TransX YSP15 Dropper, 360 mm, 100 mm travel
  • Wielen: WTB ST i40 TCS velgen op Novatec-naven
  • Banden: Teravail Ehline, 27.5 x 2.5″, 60 tpi
  • Gewicht: 12,9 kg
  • Info: surlybikes.com
  • Prijs: €2.099,00

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwtjes? Volg ons dan op Instagram en Facebook. Benieuwd naar vette blogberichten uit het Up/Down Mountainbike Magazine? Klik hier! Wil je de gehele Up/Down #6 2024 bestellen? Klik dan hier!

 van