04-01-2019 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

SURLY MIDNIGHT SPECIAL review/test

Het was een ongelofelijke zomer, maar de herfst toont zich een oer-Hollandse: grijs, grauw en nat. De start van het donkere seizoen was vroeger voor veel wielrenners het sein om op de mountainbike te springen, maar tegenwoordig zijn er volop racefietsen die niet bang zijn om een beetje vies te worden. Hier stellen we een hoogst ongebruikelijke kandidaat aan je voor. Eentje die je zelf zal moeten opbouwen, al dan niet in overleg met een goede bikeshop: de Surly Midnight Special.

Ongebruikelijk, want van staal – hij heeft geeneens een carbon vork – met dikke banden, kleine wielen en talloze mounts voor extra flessen, spatborden en voor- en achterdragers. Laten we beginnen met het meest in het oog springende kenmerk: de 650b-wielen met 47mm brede banden. De buitendiameter van velg plus band is precies even groot als een regulier racefietswiel (700c), maar het grote volume van de band heeft de Surly Midnight Special als voordeel dat hij aanzienlijk meer grip en comfort biedt. Het verschil is meteen duidelijk zodra je je op gravel- en schelpenpaden begeeft. Maar ook in het bos, rijdend op een dik pak natte, afgevallen bladeren voelt de Surly Midnight Special stabiel en vertrouwenwekkend. De rolweerstand van die grote banden blijkt in de praktijk enorm mee te vallen. Tijdens stukjes doortrappen, tikken we vrij moeiteloos snelheden van ruim boven de dertig kilometer per uur aan. Als je dat liever hebt, biedt het frame voldoende ruimte om 60 millimeter 650b- of 42 millimeter 700c-banden te monteren. Of smaller natuurlijk. Hoe dat rijdt, hebben we niet uitgeprobeerd.

SURLY MIDNIGHT SPECIAL

Toegegeven, door zijn robuust gebouwde stalen frame en vork in combinatie met de stevige wielset, zal de Surly Midnight Special in deze opbouw nooit een vederlichte dartelaar worden die pijlsnel uit de bochten accelereert. Deze fiets blinkt uit in andere zaken. Op lange stukken stug op tempo doorrollen, je momentum vasthouden. Dat doet hij prachtig en haast onvermoeibaar. De zitpositie zit snelheid hierbij bepaald niet in de weg, die leent zich prima om vaart te maken. De stalen voorvork met stijlvol gebogen poten oogt wat ouderwets, maar tijdens het rijden leveren die vorkpoten veel meer vering en comfort op dan een rechte carbonvork. Dat is waar de Surly Midnight Special écht in uitblinkt: het is een comfortabele en supersolide partner voor alles wat je met je reguliere racefiets niet kan of wil doen.

SURLY MIDNIGHT SPECIAL

Maar niet alleen voor het smerige werk is dit een fijne fiets. Een lange afstand-brevet of grote bikepackingtocht komen ook in zicht met de Surly Midnight Special. Het montagepunt voor de derde fles onder de onderbuis biedt hiertoe ruimte voor extra water. De mogelijkheden om er een rekje of zelfs spatborden op te zetten, openen de deur om ‘m als een héél soepele commuter op te bouwen. Ondanks dat het frame van ‘ouderwets’ staal is, is het voorzien van alle moderne standaarden zoals flatmount schijfremmontage en 12mm-steekassen voor en achter. Maar het bottom bracket is gelukkig nog geschroefd, waardoor (kraakvrije) duurzaamheid gewaarborgd is. Ook die witte kleur (Hot Mayonnaise) ziet er tof uit en past goed bij de (vergeleken met carbonframes) dunne buizen. Surly’s blijken wel tamelijk groot uit te vallen. Ik rijd doorgaans ook op 58cm-frames, maar zou deze idealiter een maatje kleiner hebben gewild. Wat me brengt bij nog een voordeel van het relatief eenvoudig te bewerken staal: de Surly Midnight Special is verkrijgbaar in maar liefst acht maten, van een minuscule 40 tot een reusachtige 64 centimeter!

SURLY MIDNIGHT SPECIAL

‘DE NEDERLANDSE DISTRIBUTEUR VAN SURLY BIEDT HELAAS ALLEEN FRAMESETS AAN. WIJ DROMEN OVER EEN PRAKTISCHE OPBOUW, PASSEND BIJ DIT NO-NONSENSE FRAME.’

Onze testfiets is opgebouwd met 2×11 SRAM Rival met mechanische schijfremmen. Dat werkt allemaal precies zoals het zou moeten. De Nederlandse distributeur van Surly biedt he- laas alleen framesets aan. Wij dromen over een praktische opbouw, passend bij dit no-nonsense frame. Bijvoorbeeld een Shimano 105-groep met hydraulische schijfremmen, compact-crankstel, en een cassette met groot bereik. Een breed stuur, zoals de gemonteerde Salsa Cowbell, dat zekerheid en controle geeft. Mooie aluminium wieltjes, misschien zelfs met een naafdynamo zodat je ‘s winters in het donker eenvoudig kan blijven doorrijden. Eventueel een hip voorrekje voor een mooie randonneurstas. Kortom, je kan nog wel even verder fantaseren.

SURLY MIDNIGHT SPECIAL

Het frame plus vork kost nog nét geen achthonderd euro en vormt de basis voor een gave, onalledaagse fiets. In de twee weken dat we ‘m hebben mogen testen, zijn we helemaal verliefd geworden op dit bijzondere bakkie. Het zou mij niets verbazen dat de renners die een Midnight Special ‘voor erbij’ kopen er na verloop van tijd achter komen dat ze er veel méér kilometers hebben gemaakt dan ze verwachtten.

 • frame 4130 Chromoly, TIG-gelast, 142 x 12mm as
 • voorvork 4130 Chromoly, flatmount disc, 100 x 12mm as
 • shifters SRAM Rival
 • remmen TRP Spyre Flatmount
 • stuur Salsa Cowbell 3
 • stuurpen Promax
 • zadel WTB Volt Sport
 • zadelpen Promax 27,2mm
 • wielen Alex Adventurer 32h, Formula naaf
 • banden WTB Horizon, 650b x 47
 • crankset SRAM S390 50/34
 • achterderailleur SRAM Rival 22
 • cassette SunRace 11-32
 • gewicht 12kg (exclusief pedalen)
 • info surlybikes.com
 • prijs € 799,- (frameset plus vork)

TEKST: BAS ROTGANS FOTO’S: MICHIEL ROTGANS

Meer lezen? 

De volledige review van de SURLY MIDNIGHT SPECIAL  lees je ook in Wielrenblad #5 2018. Word abonnee van Wielrenblad zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de SURLY MIDNIGHT SPECIAL kun je ook terecht op de website van Surly.

 van