07-09-2015 - Surfen, Nieuws

Survival of the fittest tijdens NK Surftour 2015 finale in Scheveningen

Na een aantal weekenden met twijfelachtige omstandigheden was het wachten op goede voorspellingen, zodat afgelopen woensdag in samenwerking met Tobias van Tellingen en SurfBenelux, de call gemaakt kon worden voor het afgelopen weekend. Zondag 6 september 2015 werd er om 9.00 uur gestart in Scheveningen met de final stop van de NK surftour 2015, presented by GoPro.

De omstandigheden waren typisch Nederlands: veel wind, regen, weinig structuur in de golven en dat was hard werken voor alle surfers. Dit zorgde ervoor dat de jury, onder leiding van Lex Donse en Ollie Smart, keuzes moesten maken om het voor alle categorieën mogelijk te maken om in de juiste condities te kunnen surfen. Een aantal categorieën, waaronder de grommets en longboarders, moesten daardoor lang wachten, maar waren wel super stoked om het water in te gaan.

De dag begon met de categorie Open Men, waarbij toppers zoals Pascal van der Mast, Kaspar Hamminga en Roy van Eijk al vroeg in het water lagen. Ook voor de vrouwen werd de call vroeg gemaakt. Na hun eerste heats hadden ze tijd om uit te rusten, een klein tukje te doen, wat te eten, drinken en vooral de warmte op te zoeken.

De finale heats werden laat in de middag gesurft nadat alle heats, kwart finales en halve finales gesurft waren. De spanning wie deze final stop in Scheveningen had gewonnen en natuurlijk wie zich Nederlands Kampioen Surf 2015 noemen mocht, duurde tot na de laatste final van de Open Men en Open Women gesurft was.

Grommets
De finale van de grommets ging tussen Eveline Hooft, Jali van der Valk, Thijs Visser en Jaas Roeper. De gehele dag waren de condities voor de grommets zeer heftig, hun uithoudingsvermogen en fitheid werd op de proef gesteld, want het kostte wel even tijd en kracht om uit te peddelen en de juiste golf te pakken.

Juniors
De semi-finals van de juniors waren spannend. Met scoreverschillen van 0.17 tussen de nummer drie Sjoerd Tummers en nummer twee Fabian Salawanej, en in de tweede semi-final een verschil van 2.90 tussen de nummer drie Rein Demeline en nummer twee Senne Roeper, hebben de juniors laten zien dat de meesten gewaagd zijn aan elkaar. In de finale ging het tussen Tom Boelsma, Senne Roeper, Fabian Salawanej en Mees Koch. Ook in deze finale hebben alle vier de deelnemers hun best gedaan om er een spannende strijd van te maken.

Longboard women
Op papier zou deze finale door vijf dames gesurft worden, maar helaas door afwezigheid van twee deelnemers bleven er drie over in de finale: Melody Sturm, Laura Frencken en Els van Hunsel. Ook voor deze longboarders was het niet gemakkelijk en waren het zeker geen prettige omstandigheden, maar ze hebben allen hun beste beentje voor gezet. Laura Frencken vertelde dat ze blij was met haar twee golven, maar baalde tegelijkertijd ook, dat ze niet meer had kunnen laten zien.

Longboard men
Bij de longboarders was er genoeg animo om twee heats te surfen. In beide heats werd er gestreden met zowel hele stilistische longboarders zoals Michiel Six en Danny Bastiaanse, maar zij kregen geduchte tegenstand van de nummer drie van de stop in Frankrijk, Michael Weterings en twee grommets: Samuel Moyal en Jim Grootveld, waarvan de laatste zich met een goede score in de finale wist te surfen.

Open women
De finale van de vrouwen divisie ging tussen Dominga Valdes die volgens de ranking na de stop in Frankrijk eerste stond, Mirna Boelsma, Eveline Hooft en Julia van Rooij. Mirna Boelsma liet in de finale ‘solid’ surfen zien,, maar ook de andere dames waaronder de jonge Eveline Hooft, die tevens bij de grommets de finale behaalde.

Open Men
Aan het einde van de middag werd, tegelijk met de finale Open Women, de finale van de Open Men gesurft in de harde regen. In het water kwamen Roy van Eijk, Pascal van der Mast, Pepijn Tigges en Kaspar Hamminga in actie voor de eindstrijd. Vooral Roy van Eijk viel met zijn ‘power surfing’ op in deze heat. Het was een hele spannende strijd tussen deze surfers waarin de scores tussen de drie beste van deze finale erg dicht op elkaar zaten. De jury had dan ook alle scores van Frankrijk nodig om de uiteindelijke winnaar van de NK Open Men te bepalen.

Het was een spannende wedstrijddag met oerhollandse condities die voor elke categorie heftig waren, maar er is tot het einde van de dag gestreden voor de eindoverwinning. De uitslag van deze laatste stop van de NK Surftour, presented by GoPro, en de uiteindelijke kampioenen werden bekend gemaakt na veel denk – en rekenwerk bij Hart Beach, waar prachtige prijzen werden uitgereikt aan de winnaars. We sluiten de NK Surftour 2015 af met hele fitte, sterke en geweldige Nederlandse kampioenen.

Uitslag Final stop NK Surftour 2015, presented by GoPro, Scheveningen

Grommets
1 Jaas Roeper
2 Eveline Hooft
3 Thijs Visser

Juniors
1 Fabian Salawanej
2 Tom Boelsma
3 Mees Koch

Longboard women
1 Els van Hunsel
2 Melody Sturm
3 Laura Frencken

Longboard men
1 Danny Bastiaanse
2 Michiel Six
3 Michael Weterings

Open women
1 Mirna Boelsma
2 Dominga Valdes
3 Julia van Rooij

Open men
1 Roy van Eijk
2 Kaspar Hamminga
3 Pascal van der Mast

Uitslag NK Surftour 2015, presented by GoPro

Open men
1 Kaspar Hamminga
2 Roy van Eijk
3 Pascal van der Mast

 Open women
1 Dominga Valdes
2 Mirna Boelsma
3 Eveline Hooft

 Longboard men
1 Danny Bastiaanse
2 Michiel Six
3 Michael Weterings

Longboard women
1 Laura Frencken
2 Melody Sturm
3 Els van Hunsel

Juniors
1 Tom Boelsma
2 Fabian Salawanej
3 Senne Roeper

Grommets
1 Jaas Roeper
2 Eveline Hooft
3 Loek Engelenburg

GoPro was dit jaar weer officieel de partner van het NK. Tevens werd de NK Surftour 2015 in Nederland en Frankrijk ondersteund door Sinner, Flowtrack Surf, O’Neill, Vans, Vision, KNRM, RVCA en Young Digital. Voor de wedstrijd in Scheveningen werd samengewerkt met Gemeente Den Haag, Hart Beach, Surfles.nl, Aloha, Sharkfin events, Bewegen aan Zee, Beach-art, JY Surf en Ollywood Surfboards.

We feliciteren alle Nederlands Kampioenen Surf 2015 en bedanken alle organisatoren, partners en vrijwilligers voor de inzet op de twee stops van de NK Surftour 2015! Tot volgend jaar!

Fotografie: Mitch Photography

 van