13-03-2012 - Mountainbiken, Nieuws

Sven Nys: “Top-60 is mijn enige doel”

en korte citytrip in Dubai en een paar dagen skiën: meer had Sven Nys niet nodig om de batterijen na een mentaal veeleisende winter opnieuw op te laden. “Daar had ik vooral nood aan na het veldritseizoen en alle heisa die de cross met zich meebrengt: mentale rust. Die heb ik gezocht én gevonden”, zegt Nys, amper negentien dagen nadat hij in de indoorcross in Hasselt voor het laatst aan de slag moest als veldrijder.

Ondertussen ging de fiets nooit helemaal aan de kant. “Ik ben altijd bezig gebleven, heb de basisconditie onderhouden. Zowel op de wegfiets, als op de mountainbike. Ik ga dit jaar met het nieuwste model van fietsenbouwer Colnago aan de slag, en dat vroeg een aanpassingsperiode. Bovendien is zo’n MTB uiteraard een totaal andere fiets dan m’n crossexemplaar”.

“Ondertussen gaat het redelijk goed, vind ik. Al wordt het natuurlijk helemaal anders als ik straks tegen de internationale mountainbiketop aan de slag moet. Ik ben zeker een deel van mijn wintervorm kwijt, maar dat was ook gepland. Nu al op zoek gaan naar m’n topconditie zou dom zijn”, vervolgt de Balenaar.

En dus blijven de doelstellingen voor Pietermaritzburg realistisch. “Ik stap morgen (dinsdag, red.) zonder enige prestatiedruk het vliegtuig richting Zuid-Afrika op. Top-60 is mijn enige doel. Ik weet hoe belangrijk die punten zijn met het oog op wat komt (in iedere WB-manche krijgt de top-60 uit de WB-stand voorrang qua startpositie, red.). Met een zestigste plaats in Pietermaritzburg zal ik dus heel tevreden zijn, ja”.

Drie kansen
Woensdagnamiddag vervoegt Nys na goed 24 uur vliegen de Belgische selectie in Pietermaritzburg. “Daarna zoek ik zo vaak als ik kan het parcours op. Het is een echte mountainbike-omloop, hoorde ik. Welk weer het zaterdag wordt, weet ik nog niet. 24, 25 graden is het er nu, maar dit weekend kan het regenen”.

Pas in mei gaat Nys op jacht naar de kwalificatienormen voor de Spelen, in de wereldbekermanches in Nove Mesto (13/5) en La Bresse (20/5). “En er is ook het EK in Moskou (7/6)”, vult Nys aan. “”In één van die drie wedstrijden top-12 rijden, volstaat om me te kwalificeren. Voordien is er in eigen land ook nog de WB-proef in Houffalize (15/4). Daar ga ik op zoek naar extra wereldbekerpunten om mijn startpositie te verbeteren”.

 van