Synergetic van Silca – Het ultieme smeermiddel voor je ketting

Na het grote succes van Silca’s Super Secret Chain Lube en Super Secret Chain Blend werd duidelijk dat het overgrote deel van de fietsers nog steeds interesse heeft in smeermiddelen die op olie gebaseerd zijn. Dit omdat het makkelijker aan te brengen is en dus minder tijd kost om op de fiets te stappen. Hoewel kettingwax of druppel was net iets efficienter en schoner zijn, is dat wel meer een gedoe. Je ketting moet perfect schoon en droog zijn en het proces moet elke 500 km herhaald worden. Dat is niet voor iedereen.

Dus is Silca aan de slag gegaan om ‘s werelds snelste, stilste en langste houdende kettingsmeermiddel te maken en dat is gelukt. Ze hebben hun eigen verwachtingen ruimschoots overtroffen en konden niet geloven hoe goed het resultaat is. Silca Synergetic is als snelste en stilste smeermiddel op basis van olie ooit getest en kent een energieverlies van slechts 4,9 watt op 250 watt input. Een rendement van maar liefst 98,1%. 

Indrukwekkend op zichzelf, maar het begint pas echt indrukwekkend te worden wanneer je de lange levensduur en duurzaamheid van de olie op de ketting onderdelen er bij optelt. Het beste van alles is dat het smeermiddel uitzonderlijk watervast blijkt te zijn en lang in de ketting blijft zitten. Zelfs bij onderwater tests blijft het smeermiddel op zijn plek!

Om dit voor elkaar te krijgen maakt Silca gebruik van wolfraam disulfide (WS2) om oppervlakte sluitage en wrijving binnenin de ketting te verminderen. Wat Silca echter niet wist aan het begin van dit project was dat WS2 een uniek en niet volledig begrepen synergistisch effect heeft met het bekende anti-slijtage middel Zinkdithiofosfaat (ZDDP) dat veel in raceauto’s gebruikt wordt. 

Deze combinatie blijkt zelfs zo synergetisch te zijn dat in dit geval 1 + 1 echt tien is. De losse grondstoffen zijn in staat om slijtage en wrijving met 10 tot 15% te verminderen, maar samen gevoegd wordt de wrijving 50% minder en neemt de slijtage zelfs af met 95%!

Het geheim is een fenomeen dat bekend staat als een ‘tribofilm’, ofwel een filmlaagje, dat ontstaat onder druk waardoor de WS2 en een andere toevoeging een zeer smeerbare vaste stof vormen op het oppervlak van het metaal. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen een goed gesmeerd oppervlak ontstaat, maar dat deze ook nog eens zeer slijtvast is.

Het tribometer testresultaat hieronder laat duidelijk zien hoe goed het Synergetic smeermiddel wel niet werkt. Hierbij is een kleinere slijtgroef een beter resultaat. Silca NFS was hiervoor het best presterende smeermiddel volgens Zero Friction Cycling en was 25% meer slijtvast vergeleken met een andere soort hoge prestatie smeerolie (Mobil1 Pure Synthetic Race Oil). De andere tests van de verschillende smeermiddelen laten hieronder verder nog zien hoe efficient Silca Synergetic (uiterst rechts) eigenlijk is.

Een foto van een dwarsdoorsnede van de testblokjes uit de tribometer onder een elektronen microscoop laat goed zien hoe het filmlaagje werkt. Daar kun je zien hoe de WS2 nano plaatjes vastgehouden worden door de laag ZDDP.

Bij Silca-tests heeft het gebruik van een aanzienlijk geavanceerdere basisolie dan die gebruikt is in de tests van de Universiteit van Lyon gezorgd voor verdere verbeteringen in zowel de gemeten slijtage als de wrijving. Een zorgvuldig uitgebalanceerde samenstelling van de olie heeft Silca in staat gesteld het resulterende smeermiddel tegen een redelijke prijs in grote hoeveelheden te produceren. Zelfs ondanks de hoge kosten van sommige van de exotische ingrediënten.

Silca Synergetic is als snelste en stilste smeermiddel ooit getest en is daarnaast ook nog eens zeer duurzaam en waterbestendig. Dit wondermiddel is vanaf nu verkrijgbaar op de website van Silca.

Productgegevens:

  • 60 ml knijpfles met 1 mm dikke naald voor nauwkeurig aanbrengen
  • Genoeg voor 20.000 km gesmeerde kettingen
  • Ultra slijtvast, ultra stil, ultra waterbestendig
  • Voor het beste resultaat aanbrengen op een schone en droge ketting
  • Vervangt voorgeoliede kettingolie in 4 tot 5 keer aanbrengen
  • Adviesprijs: €21
  • SICLA Synergetic website
 van