Tech Talk: Boards

Wingfoilen staat nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. In Wingfoil Magazine #1 2022 vertelt Hub Dekkers je alles over foilboards; hier lees je wat voor type boards hij aanraadt voor beginners, gevorderden en experts.

Woord Hub Dekkers • Beeld Armstrong Foils

Het volume van een board is iets waar de meeste mensen eerst naar kijken, en terecht. Zeker wanneer je een beginner bent, zoek je een board dat blijft drijven als je erop zit of staat. Is dit niet het geval, dan zal je leercurve een stuk minder steil zijn. Omdat je doorgaans begint met een kniestart, wil je een board dat stabiel is. Ben je een absolute beginner en heb je geen ervaring met boardsports als windsurfen of suppen waarbij de stabiliteit ook van je board komt, dan is een volume van 20-30 liter boven je lichaamsgewicht (of meer) een goede start. Dit is voldoende volume om comfortabel een kniestart te kunnen maken. Zodra je je wing in de wind hebt, en je wat snelheid krijgt, geeft dat je namelijk ook stabiliteit. Voel jij je al comfortabel op een board, dan is een volume rond je lichaamsgewicht voldoende om net te kunnen blijven drijven.

Als het wingfoilen op een groter board geen geheimen meer voor je heeft, kun je overwegen om een ‘zinkertje’ (erbij) te nemen. Je maakt dan over het algemeen geen kniestart meer, maar een diepe waterstart. Het volume van boards loopt dan terug tot onder de 30 liter. Je hebt hierbij wel veel meer wind nodig om het water uit te komen. Voordat je zo’n klein board overweegt is het belangrijk dat je goed kunt gijpen en/of tacken. Steeds opnieuw een diepe waterstart maken kost veel energie!

Hieronder mijn aanbevelingen voor beginners, gevorderden en experts. En een belangrijke tip: overschat jezelf niet. Het is beter om in het begin een wat groter board te hebben en na een aantal maanden naar een kleiner board uit te kijken. Je leert dan in het begin veel sneller, waardoor je veel meer fun hebt! Wanneer je nog veel valt, is steeds starten met een klein(er) board behoorlijk vermoeiend en vervelend.

Beginner 85 kg Volume tussen de 100-115 liter, eventueel als inflatable. Lengte 5’5” tot 6’5”. Voetbanden zijn voor beginners niet aan te raden, dus inserts zijn niet belangrijk.

Gevorderde 85 kg Volume tussen de 80-95 liter. Lengte 5’0”-6’0”. Voetbandinserts zijn nu wellicht wel belangrijk voor je. Het is goed om na te denken wat je toekomstige plannen zijn. Is je ambitie om later een ‘zinkertje’ erbij te nemen, dan is het verstandig om een iets groter board te nemen (zodat je die als lichtweerboard kunt gebruiken). Wil je het bij één board houden, dan kun je overwegen gelijk een iets kleinere te nemen.

Expert 85 kg Volume tussen de 60-85 liter (als groot board) met een lengte tussen de 4’8”-5’5”. Voor de dagen met meer wind: een board met een lengte tussen de 4’0” en 4’5”. Dergelijke boards hebben een volume tussen de 25-40 liter, maar aangezien je diepe waterstarts maakt, is het volume minder belangrijk. Boards met nóg minder volume zijn zeer lastig te varen. Wil je voor twee boards gaan, zorg er dan voor dat het volumeverschil tussen beide boards groot genoeg is om ‘keuzestress’ te vermijden.
Je grote board moet groot genoeg zijn om een kniestart op te kunnen maken, zodat je het op de lichtere dagen ook kunt gebruiken. Je kleine board moet klein genoeg zijn om te zinken. Een board dat hier precies tussenin zit is minder handig. Je kunt dan geen kniestart maken én het heeft te veel volume om het onder water te duwen. Wanneer het hard waait en het water ruw is, is dat ‘zinkend starten’ soms zelfs fijner dan het maken van een kniestart. Je board is dan veel minder gevoelig voor de chop, golven en wind.

Hub Dekkers (44) is wingfoiler van het eerste uur. Hij werkt als programmamanager bij een groot international bedrijf en is daarnaast importeur van Armstrong Foils. Het liefste vaart Hub op een 27 liter board met een 3,5 wing en 725 high aspect foil.

 van