Techniek: Banden en Basic

Rubber voor de e-bike 

Banden. Voor de meeste mensen gewoon een stuk rubber om de wielen, veel meer aandacht krijgt het meestal niet. Oké, behalve wanneer ze lek raken, dan krijgen ze alle aandacht. Maar deze gebrekkige aandacht is allerminst terecht. Goed gekozen en op spanning gebrachte banden zorgen onder andere voor veiligheid, demping en comfort. Maar daarnaast ook voor een vlot rollende fiets, wat zich kan vertalen in de juiste snelheid. Belangrijke zaken die invloed hebben op je fietsplezier. We leggen je de basics uit. 

Schwalbe banden

Er zijn veel banden verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor e-bikes. Het grootste verschil met normale banden betreft lekbestendigheid en duurzaamheid. Het E25-keurmerk toont aan dat je een e-bikeband in handen hebt. Een band met een dergelijk keurmerk is niet wettelijk verplicht voor je e-bike. Wel wettelijke verplicht is het ECE-R75-keurmerk. Hieraan moeten banden van een speed pedelec aan voldoen. Dus voor fietsen die ondersteund harder dan 25 kilometer per uur rijden.  

Doordat e-bikes veelal zwaarder zijn dan een reguliere fiets staat er meer druk op de banden. Dit houdt in dat deze sneller slijten. Verwacht je veel kilometers te maken met je e-bike? Dan kan het raadzaam zijn een specifieke e-bikeband te monteren die langer meegaat, zodat je niet te snel je banden hoeft te vervangen.  

Naast duurzame varianten zijn er ook banden als de Schwalbe Marathon E-Plus, met een verstevigd karkas, dit zijn de zijkanten (wangen) van de banden. Dergelijke banden behouden ondanks het zware gewicht beter hun vorm. Ook wanneer er extra druk op komt te staan wanneer je plots in de remmen moet. 

Grip 

Uiteraard is grip een belangrijk aandachtspunt, je rijdt immers sneller met een e-bike en dat zul je hoogstwaarschijnlijk ook in de bochten doen. Grip wordt in de eerste plaats bepaald door de samenstelling van het rubber en niet door het profiel, zoals veel mensen denken. Sommige merken bieden dan ook een specifiek rubbermengsel aan op hun e-bikebanden. 

Lekrijden is een ander belangrijk item om op te letten wanneer je een band zoekt. Doordat je waarschijnlijk veel kilometers maakt is de kans groter dat je een keer lek rijdt, iets wat sneller kan voorkomen wanneer je banden al wat versleten zijn. Naast het feit dat er maar weinig mensen zitten te wachten op het plakken van een lekke band komt dit ook altijd ongelegen. Bij sommige e-bikes is het nog wat lastiger om dit zelf te repareren, vanwege de aandrijving of kalibratie van de fietscomputer. 

Merk ik verschil? 

In eerste instantie zul je geen verschil ervaren. Lekrijden blijft altijd mogelijk, ook bij een e-bikeband, echter is de kans daarop met een dergelijke band een stuk kleiner. Ook de duurzaamheid is iets wat zich pas op de langere termijn manifesteert. Raadzaam is het dan ook om je huidige banden gewoon lekker op te rijden en pas daarna een specifieke e-bikeband aan te schaffen. Ben je van plan een nieuwe e-bike te kopen? Informeer dan naar de mogelijkheden om de banden die standaard op de fiets liggen te upgraden naar een setje die specifiek voor e-bikes is bedoeld. Dat scheelt je vaak maar weinig. Wat je gaat merken is de grip in de bochten, de fiets zal betrouwbaarder aanvoelen.  

De duurzaamheid is afhankelijk van de ondergrond waarop je rijdt, de belasting en de bandenspanning. Globaal gezien kun je met een instapmodel zo’n 2000 tot 5000 kilometer afleggen voor deze aan vervanging toe is; een specifieke e-bikeband als de Schwalbe Marathon Plus gaat bijna 12.000 kilometer mee. Hiernaast heb je dus de eerdergenoemde voordelen. 

Cube banden

Maten 

Een bredere band rijdt vaak comfortabeler, dit kun je meenemen in je keuze. Tegenstrijdig als het klinkt wordt ook de rolweerstand met een bredere bande minder, je rolt dus makkelijker en sneller. Let wel op de maximale breedte, deze verschilt per fiets. Je wil immers niet dat een band aanloopt tegen frame, vork of eventuele bekabeling! De meest voorkomende breedtematen zijn 37, 40 of 476 millimeter. 

Hoeveel lucht? 

De luchtdruk in de banden bepaalt onder andere het comfort en de rolweerstand, maar ook de duurzaamheid. Een band met te weinig lucht zal veel sneller slijten dan een goed gevuld exemplaar. In een 37 millimeter brede band kun je 4 tot 6 bar druk aanhouden waarbij 6 bar vaak ook de topgrens is. Deze waardes kun je terugvinden op de band zelf of op de website van de fabrikant. Het beste is om te beginnen op de hoogst toegestane waarde en er dan steeds wat lucht uit te laten lopen om zo de juiste waarde voor jou te bepalen. De waarde die binnen de aangeraden waardes valt en jou het meeste comfort biedt. Dit is persoonlijk, iemand van 120 kilo heeft een andere bandendruk nodig vergeleken met iemand die 60 kilo weegt.  

Schwalbe banden

Profiel 

Zoals eerder al vermeld heeft bandenprofiel bij gewoon gebruik op de weg niet zo veel nut en is het met name optisch: leuk om te zien. Pas wanneer je je regelmatig op schelpen- of grindpaden begeeft kan het nuttig zijn een specifieke band met grip aan te schaffen. Voor wie die direct aan aquaplaning moet denken. Dit ontstaat bij een auto pas vanaf 80 kilometer per uur en op de fiets bij 200 kilometer per uur. Je moet dus een flinke conditie hebben wil je dat op de tweewieler ervaren. 

Kortom, ondanks dat je prima met een reguliere band kunt rijden is het best de moeite om te kiezen voor een e-bikeband. Meer comfort, een betere kwaliteit, minder onderhoud en minder kans op lekrijden; dit tegen een kleine meerprijs die je terugverdient wanneer je deze prijs afzet tegen de langere gebruiksduur. 


Deze techniek rubriek staat in het laatst gepubliceerde magazine: Electrified E-Bike Magazine #1 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Electrified E-Bike Magazine!

 van