09-05-2022 - Mountainbiken, Leesvoer

Tenerife: Awakens Emotions

We schrijven november 2021. Een typische herfstdag, zo eentje waar de regen tegen het zolderraam klettert. Na een sompig rondje op de lokale MTB Route breekt de zon ineens door. Want wij ontvangen een uitnodiging voor een persreis naar Tenerife. Of wij het Canarische Eiland eens uitgebreid zouden kunnen ontdekken op de mountainbike? En even langs willen komen om te genieten van ruim 200 kilometer aan mountainbikeroutes op Tenerife? Onder een strakblauwe lucht met een gemiddelde temperatuur van 25 graden, hartje herfst? Hell yeah! 

Hotel Route Active had een uitgebreid ontbijt voor ons klaargezet, voor een goed begin van deze intense dagen. Met een eerste tocht van ruim 54 kilometer en 1200 hoogtemeters voor de boeg kan het natuurlijk geen kwaad om een goede bodem te leggen. Terwijl een kudde schapen de laatste planten in de voortuin van het hotel probeert verorberen als ontbijt, maken wij ons klaar voor een dag mountainbiken in het Noorden van Tenerife. De brede lach van onze energieke gids Sarah wordt op dezelfde wijze beantwoord door ons gezelschap, bestaande uit slechts drie mountainbikers. Samen met een paar collega’s van een Italiaans MTB medium, zullen wij twee dagen lang gaan genieten van een prachtige selectie aan avontuurlijke trails op Tenerife. Onder de begeleiding van maar liefst twee ervaren gidsen die het eiland als hun eigen broekzak kennen. 

Dag 1: Chinyero Trails

Op de Chinyero trails genieten we van indrukwekkend en afwisselend landschap, met bijzondere contrasten en vergezichten. De route loopt bijna volledig langs vulkanische rotspaden met uitzicht op imponerende vulkanen als de Teide, Pico Viejo en Chinyero. Ondertussen vertelt onze gids Sarah geanimeerd over de flora en fauna in dit prachtige gebied, terwijl bikeguide Jose van Fun & Bike Adventures de allerfijnste paadjes weet te vinden in het vulkanische landschap.

Onderweg leidt de route ons van een glooiend dennenbos, door indrukwekkende lavastromen, naar panoramische uitzichten over de noord-westelijke gelegen gebieden van het eiland. Maar als er iets is dat alle aandacht trekt, dan is het toch wel de indrukwekkende vulkaan die dit natuurgebied zijn naam geeft: El Chinyero. Op 18 november 1909 barstte de vulkaan Montana Chinyero uit, tot dusver de laatste vulkaanuitbarsting op Tenerife, die slechts 10 dagen duurde. Met 1.560 meter hoogte is het moeilijk om deze vulkaan te missen, en dit natuurfenomeen levert prachtige plaatjes op. Een hele bijzondere omgeving om doorheen te mogen mountainbiken. 

De trails in het Chinyero gebied zijn gemiddeld qua niveau, worden goed aangegeven met routebordjes en zijn absoluut de moeite waard om te rijden met een gids. We hebben onwijs genoten van Ups & Downs over diverse ondergronden. Van technische bochten op loamy bosgrond, tot afdalingen over vulkanisch gesteente en ongekend lange gravelstroken. Ondanks de prachtige omgeving komen we slechts twee andere mountainbikers tegen in een tijdbestek van ruim 5 uur, dus je hebt werkelijk alle ruimte om je uit te leven op de mountainbikeroutes.  

Dag 2: Las Raices Trails 

Vervolgens zijn we op de tweede dag van dit avontuur afgereisd naar het oosten van het eiland, richting de natte regio Las Lagunetas. Onderweg heb je op Tenerife vaak een prachtig uitzicht over de vele bananenplantages die het eiland rijk is. Dankzij de uitstekende reputatie van de Canarische banaan, behoort deze tot de beste ter wereld. Tenerife is bovendien het Canarische eiland met de hoogste bananenproductie. En deze kleine smaakvolle bananen waren onze brandstof op een zeer natte herfstdag. 

Deze dag stond in het teken van dennenbos, want gids Jose nam ons mee naar de trails in het gebied La Raices. En deze dag stond dus ook in het teken van een heleboel neerslag. Oftewel urenlang bikkelen door een regenwoud, in een soort van tropische moessonregen. Na een aantal onwijs toffe maar glibberige afdalingen belooft gids Sarah dat we na deze tocht af zullen reizen naar het Zuiden van Tenerife. Een gedeelte van het eiland waar de zon altijd schijnt, en waar minder sportieve toeristen al lekker op het strand liggen. Lastig te geloven als je volkomen doorweekt bent na 5 uur rijden in de regen, met zo’n 5 liter regenwater in je ventilerende fietsschoentjes, maar achteraf bleek ze toch gelijk te hebben. Na deze kletsnatte tocht komen we eerst weer op krachten bij een haardvuur met een warme chocolademelk, wat een soort van wintersport gevoel gaf. 

Een paar uurtjes later belanden we alsnog op het strand met een verfrissende cocktail in de hand. En sluiten we de reis af met een duik in de gigantische zwembaden van Spring Arona Gran Hotel, terwijl de fietskleding op het balkon te drogen hangt. Wat een heerlijk slot van deze actieve dagen! Wat een afwisseling en variatie op Tenerife! Hier komen we zeker nog eens terug om te biken!

MTB Routes Tenerife 

Op Tenerife heb je de beschikking over maar liefst 200 kilometer aan mountainbikeroutes en is dus een ideale bestemming voor mountainbikers en fietsliefhebbers, maar wel onder begeleiding van een gids. De meeste kilometers zal je rijden in bosrijk gebied, in sommige gevallen met uitzicht op de verschillende vulkanen die het eiland rijk is. De meeste trails zijn te vinden op het hoogstgelegen deel van het eiland, in het Corona Forestal. Het uitgebreide bospadennetwerk verbindt een groot deel van het noordelijk gebied met de regio Tacoronte en de zuidelijker gelegen gebieden. De mountainbikeroutes beginnen en eindigen bovendien vaak op plekken met voorzieningen, parkeergelegenheid en openbaar vervoer. 

Komoot Routes op Tenerife 

Mountainbiken op Tenerife is één van de beste manieren om dit Canarische Eiland te verkennen, zeker met een gids! Om je te helpen het beste van deze regio te ervaren, heeft komoot alvast 20 verschillende mountainbikeroutes op Tenerife voor ons op een rijtje gezet.

Klik op één van de routes om tips en foto’s van andere mountainbikers op komoot te bekijken. Zo kun je zien wat men het meest waardeert aan deze MTB tochten op Tenerife, om de perfecte mountainbikeroute te vinden voor je volgende rit. Uiteraard kun je ook het account van Up/Down volgen op komoot, om al onze routes te bekijken, en zelf te kunnen rijden.

Info-Kader Tenerife 

Naast de prachtige mountainbikeroutes hebben we genoten van een uitgebreid programma aan activiteiten om kennis te maken met dit avontuurlijke eiland. In ons online artikel vind je later ook meer informatie terug over diverse andere gave activiteiten en avonturen die je kunt beleven op Tenerife zoals: hiken, trekking, paragliding, surfen, kayaking, etc.

Mede mogelijk gemaakt door: 

–          Visit Tenerife (www.webtenerife.com)

Instagram: @visit_tenerife 

–          Fun & Bike Adventures – Jose Pérez (www.funbikeadventures.com)

–          Route Active Hotel (www.routeactivehotel.com)

–          Spring Arona Gran Hotel (www.springhoteles.com)

 van