Kitesurfen op Tenerife: wind, golven en vulkanische vibes

Vulkanisch, rauw en verrassend groen. Tenerife, de grootste van de Canarische Eilanden, is een paradijs voor kitesurfers die meer willen dan alleen wind. Er is genoeg natuurlijke en culturele diversiteit om je stoke-levels hoog te houden. Kitesurfen op Tenerife is niet alleen een sport, maar een beleving.

Het hart van de actie: El Médano

El Médano is het bruisende middelpunt van de kite en windsurfwereld op Tenerife. Zodra je het stadje binnenrijdt, zie je ze waarschijnlijk al: tientallen kites dansend in de lucht boven de baai. De passaatwind komt vrijwel dagelijks aanwaaien uit het noordoosten. De wind komt dan side-onshore van links en is vaak tussen de 15 en 25 knopen. Perfect voor beginners én gevorderden. Rond de baai van El Médano is er een geweldige infrastructuur met kiteboardscholen, winkels, cafés en restaurants en de mensen die niet kitesurfen worden beschermd tegen de wind. Of je nu net begint, je eerste kiteloops draait of strapless de golven te lijf wilt — El Médano is een prima startpunt.

De baai van El Médano is overzichtelijk, met een fijne zandbodem en geen verraderlijke stromingen — wat het meteen ook aantrekkelijk maakt voor beginnende kiters en freeriders. Er zijn niet voor niks meerdere kite- en surfscholen direct aan het strand, en je loopt zo van je accommodatie met board en bar onder je arm het water in. Verwacht geen tropische vlakwaterlagune, maar wel een heerlijke chop voor tricks en af en toe een mooie golf om op te spelen. De baai van Medano is een redelijke safe haven voor beginnende kiters, als je afdrijft vind je altijd wel een veilige ‘nooduitgang’. De veiligheid is door de Spaanse reddingsdienst Cruz Roja min of meer gegarandeerd in El Médano. Alles wordt goed in de gaten gehouden en elke reddingsactie is bovendien gratis. Kitesurfen op Tenerife wordt daardoor ook als veilig ervaren.

Het waait hier het meest tussen april en september, maar ook in de winter heb je regelmatig mooie winddagen. Vooral in de middag trekt de wind aan, dus de wekker mag uit. Ook als wij er zijn, hartje winter, worden we getrakteerd op een aantal mooie winddagen. Als een lagedrukgebied vanuit het zuidwesten doorloopt, dan biedt de baai van Medano ook uitstekende golfcondities. Ik kan me mooie dagen herinneren: met wind van rechts en golven tot twee meter hoog kunnen mooie lange golfritten worden gemaakt. Als de golven toenemen is vaak ook wat rustiger op het water dan normaal omdat beginnende watersporters dan afhaken.

The wall

Omdat wij vooral van golven houden, blijven wij zelden in de baai zelf hangen. In zo’n tien minuten steek je upwind naar de golfspot voor de havenmuur (de harbour wall). Zo laten we het gros der kitesurfers achter ons. Hier vind je vooral kitesurfers op waveboards en windsurfers. De golven lopen rond de havenmuur waardoor ze mooi aankomen om ze te kunnen berijden. Hierop zijn vier of vijf bottomturns mogelijk. Vroegâh – toen we vooral windsurften – hebben we ons in de golven voor de havenmuur ook prima vermaakt op onze windsurfboards, maar op je kite-waveboardje pak je veel meer golven mee. Hier zijn de golven het gemakkelijkst te rijden op heel Tenerife. De spot kunnen aanbevelen voor beginnende waveriders – als ze de voorrangsregels maar kennen.

Bij vloed worden de golven groter en breken ze dichter bij de havenmuur. Dan moet je wel oppassen. Het lavarif loopt vlak voor de grote havenmuur uit en je moet uitkijken dat je met je vinnen niet de rotsen raakt. Het is een goed idee om reservevinnen in je reistas te stoppen. Mocht je schade varen dan is er ook geen nood aan de man: genoeg kite- en boardreparateurs hier in Tenerife.

El Cabezo

Meestal kruizen op onze waveboards verder naar Cabezo, de golfspot die druk bezocht wordt door windsurfers. Voor windsurfpro’s zoals Dany Bruch, Alex Mussolini en Dieter van der Eyken is dit hun thuisbasis. Prachtig om vanaf de kant of in het water te kijken als zij dubbele frontloops of andere capriolen ziet uitvoeren. Dany Bruch is mede-oprichter van de World Cup wave-wedstrijd die elk jaar in augustus plaatsvindt. De hele wereldelite van windsurfers versnippert hier dan de golven in Cabezo en laten zien wat hier allemaal mogelijk is.

Het is een absolute topspot, hoewel de omstandigheden bij het uitvaren de eerste honderd meter moeilijker zijn geworden door de grote gebouwen die de wind tegenhouden en de wind vlageriger maken. Daar hebben wij kitesurfers minder last van gelukkig dan de windsurfers. Bovendien is het ontspannen en vrij leeg op dagen tot twintig knopen omdat er hier maar een paar kitesurfers zijn en windsurfers de wind te weinig vinden en dan naar andere spots gaan. Je ziet het niet zo vaak, maar je kunt ook je kite lanceren vanaf het strand van Cabezo zelf. Maar nogmaals: hou er rekening mee dat er benedenwinds grote appartementsgebouwen staan.

Bevriende kitesurfocal Frank ‘Festus’ Westphal kitesurft vaak op Cabezo, maar vaart meestal wat upwind van de windsurfers. Ook wij deden dat tijdens onze sessies in Cabezo. Een beetje hoger aan de wind zijn de secties tussen de golven wat meer choppy, wat nog steeds prima werkt voor strapless freestylen. De golven in Cabezo nodigen je ook uit om ze te gebruiken als kicker. Kitesurfen op Tenerife krijgt hier een extra dimensie door de combinatie van wind en golven. Terwijl de plek aan de havenmuur zijn voordelen heeft als het gaat om het berijden van de golven, biedt Cabezo andere kwaliteiten. Daarnaast waait de noordoostelijke passaatwind nog wat sterker dan in de baai van Medano. Kitesurfen op Tenerife is op deze spot voor gevorderden een ware uitdaging.

Waarschuwing: let wel op de Godzilla-rots, die ongeveer twintig meter achter de ‘ingang’ van Cabezo op de loer ligt.

La Tejita

Nog iets verderop, twee kilometer links van El Médano, ligt La Tejita. Deze spot ligt aan de voet van de imposante Montaña Roja, de roodbruine vulkanische berg die ook vanaf El Médano goed zichtbaar is. Het strand zelf is lang, breed, en bedekt met goudbruin zand. Geen hoge gebouwen, geen boulevard met toeristen – alleen natuur, zee en soms een eenzame camper aan de rand van de duinen. De wind komt hier sideshore tot side-offshore van links binnen En dat is meteen het grootste verschil: El Médano is veiliger door zijn side-onshore wind. Daarom zie je hier vaak meer gevorderde kiters. Je hebt minder reddingsservices dan in El Médano en de wind kan vlagerig zijn door de invloed van de Rode Berg. Maar toch, op de goede dagen — als de wind netjes sideshore is en het niet te hard waait — is het een droomspot. De zee is meestal iets rustiger dan bij El Médano; ideaal voor freestyle of old school tricks. Bij hogere swell komt er af en toe een mooie, cleane golf binnenrollen – leuk voor strapless freestyle en waveriders. Vooral buiten het hoogseizoen is het hier heerlijk rustig en je hebt ruimte genoeg om je kite op te tuigen zonder dat je lijnen over iemand heen liggen.

Er zijn geen strandtenten direct op het strand (al staat er soms een foodtruck in de buurt) en hoogstens wat beperkte voorzieningen (zoals enkele douches en toiletten). Wil je iets drinken of eten? Dan kun je nog wel terecht bij het hippe Chiringuito Pirata, een relaxte strandbar aan de rand van de spot. Het heeft uitzicht op de oceaan en een laid-back sfeer. Ga daar zeker even kijken.

Als je niet via het water naar de spot gaat, kun je er ook te voet komen via een pad vanaf de parkeerplaats, of over het strand vanuit El Médano (ongeveer 15-20 minuten lopen). Er is ook een parkeerplek aan de zuidzijde van het strand, bij het natuurgebied.

Puertito de Güímar

Deze spot – op slechts een half uur afstand van El Medano – werkt soms als in El Médano de vlaggen naar beneden hangen. Slechts tien graden verschil in de windrichting kan maken dat de wind in El Médano niet goed doorkomt. Werkt het daar net niet goed genoeg, dan kun je met noord tot noordoostelijke wind beter naar Puertito de Güímar afreizen. Deze plek ligt aan de oostkant van Tenerife.

Je rijdt langs de kust, met de Atlantische Oceaan rechts van je en indrukwekkende bergwanden links. En ineens doemt er een baai op waar de wind vrij spel heeft. Deze plek biedt ontspannen freeride-omstandigheden en het wordt nooit druk op deze dagen, omdat er hoogstens een paar locals en fijnproevers zijn. Niet zelden hebben wij op Puertito de Güímar met 25 knopen of meer heerlijk gekitesurft, terwijl er in El Médano niks te doen was. Kitesurfen op Tenerife betekent dus ook slim kiezen voor alternatieve spots.

Puertito de Güímar is een rotsachtige baai met een ruige uitstraling. Denk: lavastenen, betonplaten, vissersbootjes. Je hebt dus geen relaxt zandstrand om je kite op te tuigen, eerder een pier of platform. Dat maakt de spot minder geschikt voor beginners. Je hebt er wat (strand)bars maar geen kitescholen. Je parkeert aan de rand van het haventje of bij de baai zelf, en vanaf daar kun je je spullen optuigen en oplaten.

Geen wind?

Tenerife is zó divers dat je je bijna schuldig voelt als je níét ook op ontdekkingstocht gaat. Ten eerste is de overweldigende, ruige natuur niet te missen. Bij Tenerife denk je misschien meteen aan de imposante Teide, maar wist je dat het eiland meer dan 300 vulkanen heeft? Samen vormen ze de unieke, kenmerkende ruige natuur van het eiland. Als je nog niet geweest bent moet je zeker de Teide bezoeken. Een avontuur op zich: je rijdt omhoog door dennenbossen – de lucht wordt ijler, het landschap ruiger – totdat je je ineens op een andere planeet waant. Dat is El Teide. De slapende vulkaan torent 3.715 meter boven het eiland uit en wordt omringd door een surrealistisch lavalandschap. Het is officieel de hoogste berg van Spanje. De hike naar de top is pittig, maar magisch. Je kunt ook met de kabelbaan omhoog (tot 3.555 meter) en dan nog een korte wandeling maken naar het hoogste punt (mits je op tijd een vergunning aanvraagt!). Het uitzicht is waanzinnig — op een heldere dag zie je de buureilanden La Gomera, La Palma en Gran Canaria en de zonsopgang hier is onvergetelijk. Kitesurfen op Tenerife is al een avontuur op zich, maar gecombineerd met deze uitzichten wordt het ronduit episch.

Wil je toch wat passiever vertier? Pak een huurauto en doorkruis het eiland. Hoewel het eiland bij Spanje hoort, ligt het dichter bij Afrika dan bij Europa – slechts 300 kilometer van de Marokkaanse kust. Dit zorgt voor een unieke mix van Europese en Afrikaanse invloeden in natuur, klimaat en cultuur. Een paar highlights wil ik je alvast aanbevelen.

Stop voor koffie in het charmante bergdorpje La Orotava, lunch in het kleurrijke koloniale stadje La Laguna (UNESCO Werelderfgoed), of proef wat lokale wijn in Icod de los Vinos. Hier staat ook de legendarische Dracaena draco, ook wel de Drakenboom genoemd. Deze, technisch gezien plant, wordt geschat op meer dan 800 jaar oud en was heilig voor de oorspronkelijke bewoners van het eiland.

Vergeet ook niet het uitzichtpunt bij Mirador de Chipeque — waar je boven de wolken kijkt richting de Teide. De traditionele architectuur weerspiegelt de rijke geschiedenis van het eiland, met invloeden van Spaanse en Portugese koloniale stijlen. Andere spots om even te bezoeken: Garachico, Buenavista del Norte, Arona en Adeje, waar de architectuur van vulkanisch gesteente en hout een bijzondere sfeer creëert. Het is allemaal zeer fotogeniek.

Ook je smaakpapillen kun je laten verwennen op Tenerife. Het is een hotspot van lekkernijen. Traditionele gerechten worden afgewisseld met moderne interpretaties van creatieve chefs. Van sterrenrestaurants tot guachinches, waar je op houten klapstoeltjes heerlijke eigengemaakte maaltijden bij de lokale bevolking eet. En nogmaals hou je van wijn? De lokale wijnen zijn uitstekend.

Zodra de avond valt, kun je op verschillende plekken genieten van de prachtige zonsondergang. Voor een spectaculair uitzicht kun je in nationaal park El Teide genieten van de laatste zonnestralen met uitzicht op de vulkaan. Als het helder is is dit ook een prachtige plek om sterren te kijken. Kijk je liever vanaf het strand naar de zonsondergang dan is het strand van Benijo aan de voet van het Anaga-gebergte een rustige plek waar indrukwekkende rotsformaties en de kalme oceaan samenkomen.

Liever het water in?

Wil je ondanks het windgebrek iets in het water doen? Langs de kust van Tenerife vind je niet alleen prachtige stranden en natuurlijke vulkanische zwembaden, maar ook tal van mogelijkheden voor verschillende watersporten. Kitesurfen op Tenerife gaat hand in hand met ruige natuur en ontspanning. Verken per kajak de imposante kliffen van Los Gigantes of ontdek de wonderlijke onderwaterwereld tijdens het snorkelen. Ook voor golfsurfliefhebbers is het goed toeven op het eiland. Voor een onvergetelijke ervaring kun je een boottocht maken om de talloze dolfijnen en walvissen te bewonderen in hun natuurlijke leefomgeving.

Surfen aan de noordwestkust

De noord- en westkust van Tenerife vangen de swell van de Atlantische Oceaan en bieden uitstekende golven voor surfers. Spots als Playa del Socorro (voor gevorderden) en Playa de las Américas (meer mellow en toegankelijk) zijn perfecte alternatieven op windstille dagen. Taganana in de noordoostelijke hoek van het eiland is een bekend strand om te surfen. Beneden Taganana ligt het vissersdorpje Almáciga, waar een golf van ongeveer twee meter hoog in de zandbaai breekt.

Aan de noordkust van Tenerife zijn er in de wintermaanden soms enorme golven. De Duitse local en windsurfprofessional Dany Bruch waagt zich in deze grote golven in golven tot tien meter hoog en is een van de weinige windsurfers die zich in deze monsters stort. Als het om golfsurfen gaat, laat Tenerife niets te wensen over.

De onderwaterwereld

Door het heldere water, de vulkanische zeebodem en het warme klimaat kun je daar een verrassend rijke onderwaterwereld ontdekken. Zodra je afdaalt onder de oppervlakte van de oceaan, opent zich een nieuwe wereld. Tussen de kliffen van Los Gigantes kun je snorkelen of duiken tussen schildpadden, roggen en scholen kleurrijke vissen. De indrukwekkende basaltwanden rijzen loodrecht op uit de zee — het is machtige ervaring, zowel boven als onder water. Tenerife is een topbestemming voor snorkelen en duiken! Boottochten voor dolfijnen en walvissen vertrekken o.a. vanuit Los Gigantes, Puerto Colón en Los Cristianos. Er is veel keuze: van kleine eco-bootjes tot grotere catamarans. Meer dan 20 soorten walvisachtigen worden er jaarlijks waargenomen, waaronder grienden, tuimelaars, en af en toe potvissen of orka’s. Er leeft zelfs een residentiële groep grienden, die je het hele jaar door kunt zien tussen Tenerife en La Gomera. Het is echt een een speciale plek.

Mountainbiken in het binnenland

Tenerife is ook geschikt om per mountainbike te verkennen. De paden rond Vilaflor en Arico-gebied zijn een speeltuin. Blijf wel op de speciale mountainbike paden want anders riskeer je een boete. De meer dan tweehonderd kilometers aan routes slingeren door dennenbossen, lavavelden en diepe kloven. Huur een goede full suspension of e-MTB, en ga op pad. Ga je voor het eerst dan kan het fijn zijn om met een gids te gaan. Die laat jou alle hotspots zien en kan je vertellen waar je naar nou eigenlijk naar kijkt. Onze ervaring is dat een gids je fietstripjes nog memorabeler maken. Kitesurfen op Tenerife is dan slechts één van de vele manieren om dit eiland te beleven. Bekijk ons artikel over mountainbiken op Tenerife als je hier meer over wilt weten!

Foto’s: B. Dubosq, Axel Reese


Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Volg ons dan op Instagram en Facebook! Bestel hier de nieuwste uitgaven van Acces Kiteboard Magazine #1 2025! Benieuwd naar boeiende en interessante blogberichten over kitesurfen? Klik hier! Wilt u ook graag abonnee worden van onze Access Kiteboard magazine? Klik dan hier!

 van