05-12-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Terugblik op de Red bull King of the Air 2022

Red Bull King of the Air is de grootste drijfveer voor de vooruitgang in de big air kitesport en de 10e verjaardag in Zuid-Afrika was een viering van hoe ver de discipline de afgelopen tien jaar is gekomen. Met drie debutanten in de finale was de dag er een voor de recordboeken. Met een sterke wind van wel meer dan 40 knopen was het één van de meest winderige evenementen ooit, wat ervoor zorgde dat er verschillende record werden verbroken.

Wie heeft er gewonnen?
De Italiaanse tiener Lorenzo Casati overwon landgenoot Andrea Principi en de Nederlander Jamie Overbeek om een nieuw gebied binnen te halen in de meest extreme big air kiteboarding wedstrijd ter wereld.

Lorenzo Casati: “Just to be here and compete at Red Bull King of the Air was a dream come true for me already, but to win was a bonus,” said the ecstatic 17-year-old, who ascended the throne (a traditional African mask) after 22 heats and over seven hours of intense competition. “There were some really tough heats, so I’m just super happy. Thank you to my sponsors and my dad, who’s believed in me since I started kitesurfing.”

Hier is een volledige blik op het podium:
1: Lorenzo Casati
2: Jamie Overbeek
3: Andrea Principi

Wat nodig is om te winnen
Rijders werden beoordeeld op de amplitude, variatie, uitvoering en moeilijkheid van hun trucs en kregen van het panel van onafhankelijke en zeer ervaren juryleden een score voor de algemene indruk.

“The judging criteria and system are unique to Red Bull King of The Air and don’t conform any to any other kitesurfing or kiteboarding leagues or organisations,” aldus sportief directeur Sergio Cantagalli, die verklaarde dat het systeem en de criteria in de loop der jaren specifiek zijn ontwikkeld in overeenstemming met de evolutie van de sport en de behoeften van het evenement en dat dit zo zal blijven.

Winnaars Porsche Golden Ticket

In overeenstemming met de progressiefilosofie van het evenement werd tijdens de 10e editie van Red Bull King of the Air het Porsche Golden Ticket toegevoegd. Deze nieuwe categorie stond open voor videodeelnemers tussen 16 en 25 jaar die nog nooit aan de wedstrijd hadden deelgenomen.
Voor deze spannende kans werden drie debutanten – uiteindelijke finalist Overbeek, Cohan Van Dijk (die helemaal doorging naar de halve finale) en Evan Kiljn – geselecteerd uit het Red Bull King of the Air video-inschrijvingsportaal. Elk van de drie kreeg een volledig betaalde reis naar Zuid-Afrika om deel te nemen aan een speciale kwalificatieronde voorafgaand aan het evenement. Van Dijk won de ronde en kwalificeerde zich voor het hoofdtoernooi, maar doordat Airton Cozzolino zich op het laatste moment terugtrok (die de dag ervoor tijdens de training een blessure opliep), kreeg Overbeek ook zijn kans.

Mystic Most Extreme Move

Red Bull King of the Air

De Mystic Most Extreme Move van de dag ging naar Liam Whaley voor een Double Kite Loop Back Roll Board Off die maar liefst een 9,94 scoorde. Het is het tweede jaar op rij dat Whaley de titel pakt.

Heb je het event gemist? kijk hier het hele event terug!


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van