07-11-2011 - Skiën, Nieuws

Terugblik op Relentless Freeze Festival 2011

Het Relentless Freeze Festival in London is een elk jaar terugkomend event op het terrein van het Battersea Power Station. Zon, vele stands van snowmerken, muziek-acts en en het goede weer zorgde voor een flinke aanloop van publiek en het hoge niveau van de riders maakte dit compleet. Vrijdag was de dag waar de skiërs hun tricks konden tonen in de internationale competitie en de Battle of the Brits besliste wie de beste Britse skiër was. Bij de BOB freeski werd de, als gevolg van zijn derde plek op de European X Games, gedoodverfde favoriet James Woods eerste gevolgd door Andy Matthew en James Machon.

Rond drie uur was het tijd voor de ski jongens om weer gevoel in de benen te krijgen tijdens de training voor de Freeski Big Air. Voor vele riders die niet mee hadden gedaan aan Freestyle.ch, was London Freeze de eerste wedstrijd, al dan niet het eerste moment terug op sneeuw na de zomer. Na een uur volgend de kwalificatie waar 34 riders streden voor een plek bij de laatste zestien. Dit jaar was er duidelijk een frisse wind aanwezig in het selectie proces van de uitgenodigde riders gegaan wat resulteerde in een aantal nieuwe namen. First time city big air gezichten als Torin Yater-Wallice en Joss Christensen namen het op tegen Freestyle.ch verrassing Kaj Mahler en winnaar Elias Ambuhl.

Na de eerste eerste kwalificatie ronde werd het deelnemersveld verder uitgedund tot acht. Onder aanmoediging van jong en oud begon de tweede ronde kwalificaties. Enkele kids stond onderaan de piste zelfs te gillen om handtekeningen, ski’s, stoken en ga zo maar door van de riders. In deze tweede ronde kwalificaties gooide Gus Kenworthy een bizar stylische en stabiele dubbel 12 blunt en plaatste zich hiermee als eerste voor de laatste acht.

Bij de laatste acht streden via een head-to-head knock-out syteem om een plek in de finale.Elias Ambuhl en Jossi Wells werden tot ieders verrassing tegenover elkaar gezet wat resulteerde in Jossi Wells die de finalep lek veroverde. Hoewel Elias een 1444 neerzette verloor hij de heat. Erg jammer één van de heren er al uit moest voor de finale want beide waren, zoals wel bleek uit het feit dat beide de hoogste scores op hun naam hadden, erg op dreef.

Foto: Pierre Augier / Atomic

Tijdens de finale liet het weer zich helaas toch nog even van zijn typische Londense kant zien en in de lichte regen werd er in de finale gestreden tussen PK Hunder (NOR), Oscar Scherlin (SWE), Ole Musted (NOR) en Jossi Wells (NZE). We zagen minder doubles, wel heel veel stijl en een geweldige sfeer in het publiek.

Uiteindelijk ging Jossi Wells er met de eerste plaats en 5000 pond vandoor. En switch dubble 1080 safety tweaked was goed voor een score van 96 in zijn tweede run.

Oscar Scherlin nam de tweede plaats in beslag met een switch dub 12 mute, welke werd beloond met een score van 94 in zijn eerste run. PK Hunder die in eerste instantie op de eerste positie stond met een score van 92 werd uiteindelijk de derde plaats door een switch 12 mute en een onbeproefde switch 1440 in te zetten. Jon Olsson Invitational verrassing Ole Mustad was de hekkensluiter. Hij wist geen van zijn beide sprongen te landen en kwam hierdoor niet hoger dan een score van 20 punten.

Foto: Pierre Augier / Atomic

Na de finale was het tijd voor een goed feest en onder leiding van o.a. Groove Armada ging het dak er af. Op zaterdag stond het festival met stralende zon, dikke actie tijdens de FIS LG Snowboard Competitie waarbij Nederlander Joris Ouwekerk nog tweede en Belg Seppe Smits tweede werd ook nog bol van de actie. Muziek liefhebbers konden hun hart ophalen bij optreden van onderanderen the Streets en Zane Lowe.

Zaterdagavond was het tijd voor de Europe vs. The World competitie. Andri Ambuhl, James Woods en Jeremy Pancras wisten de titel van afgelopen jaar vast te houden en namen na een zinderende snow onder de rook van het Battersea Power Station de winst mee naar huis.

Al met al was de Relentless Freeze Festival was ook dit jaar weer een succes. ’s Werelds beste skiërs, geweldige artiesten en natuurlijk het lekkere weer zorgden ervoor dat het moeilijk word voor de organisatie de lat weer te overtreffen volgend jaar. Wij zijn in ieder geval weer van de partij!

Highlights:
[vimeo id=”31339260″]

Wil je er volgens jaar ook bij zijn of benieuwd naar meer foto’s en beelden van het evenement? Check www.relentlessfreeze.com!

 

 van