28-07-2017 - Nieuws, Wielrenblad

TERUGROEPACTIE: VOORVORKEN MERIDA SCULTURA 2017

Vandaag kregen we lucht van deze belangrijke terugroepactie. De carbon voorvorken die in de Merida Scultura zijn gemonteerd blijkt een probleem te (kunnen) vertonen, waardoor de berijder gevaar kan lopen. “Het is natuurlijk jammer, maar de veiligheid van de klant staat voorop”, aldus Merida. Gebruik uw fiets dus niet voordat uw voorvork gecontroleerd of vervangen is, voor uw eigen veiligheid!

Bij de onderstaande modellen kan het zijn dat de carbon vorkbuis niet voldoet aan de gewenste kwaliteitseisen. Bij intensief gebruik kan dit leiden tot scheurtjes of een volledige breuk. De vorkbuis kan tijdens het rijden onder de stuurpen of onder de spacers scheurtjes gaan vertonen. In ongunstige gevallen kan dit, wanneer ermee doorgereden wordt, leiden tot een volledige breuk met mogelijk (ernstig) letsel als gevolg.

WELKE VOORVORKEN MOETEN VERVANGEN WORDEN?

Het gaat hierbij om de carbon voorvorken uit de volgende Scultura modellen uit modeljaar 2017. De getroffen voorvorken vallen in een reeks met twee unieke modelnummers en één productie code. Deze gegevens zijn te vinden op een sticker met QR code op de vorkbuis. Om de gegevens te controleren dient u de vork uit het frame te (laten) halen.

De betreffende nummers zijn:

  • Scultura met velgremmen, modelnummer FK-CF1638

De betreffende fietsen zijn:

2017 Scultura met velgremmen:

  • Scultura 4000 / 4000 Juliet
  • Scultura 5000
  • Scultura 6000

2017 Scultura Disc:

  • Scultura Disc 200
  • Scultura Disc 400 / 400 Juliet
  • Scultura Disc 500
  • Scultura Disc 4000 / 4000 Juliet
  • Scultura Disc 5000
  • Scultura Disc 6000

EEN ANDER MODELNUMMER?

Uitsluitend voorvorken met de combinatie van de gegeven modelnummers en productiecode komen in aanmerking voor deze terugroepactie. Alle andere combinaties van modelnummer en productiecodes voldoen zonder uitzondering aan de gestelde kwaliteitseisen, benadrukt Merida.

WAT NU?

Gebruik uit voorzorg uw fiets niet voordat er gecontroleerd is of uw fiets in aanmerking komt voor een vervangende voorvork. Een valpartij met zwaar persoonlijk letsel kan niet uitgesloten worden. Verkoop uw fiets ook niet door! Het is belangrijk de vork voor verder gebruik om te wisselen.

OMBOUW VIA DE DEALER

Samen met de dealers verzorgt Merida het ombouwen van de voorvorken van de getroffen fietsen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om er voor te zorgen dat er voldoende voorvorken beschikbaar zijn in de passende kleurstellingen. Momenteel kan Merida melden dat ze de eerste voorvorken ter vervanging half augustus verwachten. “We zullen updates met betrekking tot de levering van de voorvorken bijhouden en publiceren op onze website“.

Om er voor te zorgen dat er in de toekomst duidelijk sprake is van een Scultura met een vervangen voorvork zullen deze een duidelijke markering krijgen. Omdat de vorken op dit moment nog geproduceerd worden is nog niet duidelijk hoe deze markering er uit komt te zien. Zodra hier meer duidelijkheid over is horen we dat van Merida. Kijk voor de laatste updates op: https://www.merida.nl/ of neem contact op met uw Merida dealer.


Voor meer wielernieuws kun je ons volgen op Facebook en Instagram, maar met een abonnementop WIELRENBLAD ben je verzekerd van het laatste nieuws, de vetste routes en de mooiste verhalen bij jou thuis op de mat!

 van