20-03-2007 - Windsurfen, Nieuws

Test 2006: Ezzy wave SE 6,0

Eerste indruk
Dat de Ezzy Wave SE gemaakt is om een flinke wasgang te ondergaan moge duidelijk zijn. Het beschikt onder meer over een extra verstevigde voet met het dubbele aantal spectra draden, een oversized mastvoetbeschermer en is geheel monofilmvrij. Hoe zal dit bullitproof zeil het er op het water afbrengen tegen zijn minder beschermde rivalen?

Optuigen en trimmen
De Wave SE heeft een sterk voorgevormd profiel, zelfs zonder enige druk van de wind zit de shape er goed in. Hiervoor is maar weinig neerhalerspanning nodig, de latten roteren goed om de aanbevolen en door ons gevaren skinny mast. Het zeil beschikt over het door Ezzy ontwikkelde Endo battensysteem, waarbij de latten niet op maar tussen de panelen worden geplaatst, waardoor het profiel symmetrisch is. De leech is vrij strak en het zeil heeft een redelijk trimbereik, vooral door met de uithaler te werken.

 

Vaareigenschappen
Het sterk voorgevormde profiel van de Wave SE zorgt voor veel aandrijving bij weinig wind, waardoor het board gemakkelijk en snel planeert. De flexibele natuur van het zeil (niet in de laatste plaats door de vrije ruimte die de skinny mast in de mastslurf heeft) levert een zacht en vergevend vaargevoel en absorbeert de impact van chop zeer goed. In het bovenste windbereik is het zeil stabiel waardoor je ook bij veel wind zeker op je board staat. Door het relatief diepe profiel verlangt de SE een toegewijde vaarstijl (dichthalen en vastpinnen) en laat het geen rechtopstaande stance toe. Bij manoeuvres reageert het zeil goed op een precieze vaarstijl; hoewel het zeil niet veel weegt, voelt het door zijn constante voortstuwing ietwat zwaar aan. Het wordt nooit helemaal neutraal en staat maar weinig twijfel toe. Voor new school freestyle is het zeil op grond van zijn constante power geen echte aanrader, het is meer geschikt voor lay-down gijpen en andere vloeiende manoeuvres.

 

Voor

Constante betrouwbare power en een zeer goed windbereik.

 

Tegen

Het diepe profiel en de constante aandrijving zijn bij freestylemoves niet echt ideaal.

 

Prijs

_

 van