21-03-2007 - Windsurfen, Nieuws

Test 2006: NeilPryde Excess 7,4

Eerste indruk
Met 7,4 vierkante meter is deze NeilPryde Excess de grootste uit zijn range, een zeil ontworpen voor veelzijdigheid: van knallen op vlakwater tot basis freestyle. Met veel X-ply straalt dit zeil kwaliteit en duurzaamheid uit. Het zeil komt met features als de oversized mastvoetbeschermer met ingang voor het optrekkoord en het nieuwe strap on systeem om het opgerolde zeil vast te maken.

Optuigen en trimmen
De Excess heeft een vrij brede mastslurf, waardoor het eenvoudig is de mast in het zeil te schuiven. Dankzij de ingebouwde katrollen is het kinderspel het zeil op spanning te krijgen, het zeil heeft een vernuftig trimbereik, het achterlijk twist netjes. Om het profiel goed te krijgen raden wij aan het achterlijk iets meer aan te spannen dan aangegeven staat, vanwege het sterke voorgevormde profiel.

Vaareigenschappen
Op het water ligt de Excess uitgebalanceerd en rustig in de hand, zodra de wind in het zeil valt verdiept het profiel zich door de brede mastslurf. Door de lange smalle outline ligt het drukpunt hoog en ver naar voren in het zeil, waardoor je rechtop op het board staat. Dit vertaalt zich in snel aanplaneren, het zeil levert veel aandrijving bij weinig wind en brengt de power gemakkelijk over op het board. Een ideaal zeil voor grote, brede boards, die soms iets lastiger in plan_ɬ

 van