21-03-2007 - Windsurfen, Nieuws

Test 2006: North Sails Duke 5,9

Eerste indruk
Het gewicht van de Duke werd in 2006 sterk gereduceerd (onder andere door het weglaten van een lat), de sterkte van het doek wordt gewaarborgd door gebruik van hoogwaardige materialen en oog voor detail. De hele range van de Duke (4,2 tot 6,9 m2) kan gevaren worden op een mast van 430 cm.

Optuigen en trimmen
De Duke 5,9 heeft een sterk voorgevormd profiel, waarvan de diepte door middel van de achterlijkspanning in te stellen is. Het zeil heeft een groot trimbereik, de VTS trimaanduidingen in het zeil geven een goed houvast, al is het voor zwaardere surfers een aanrader de minimale setting niet te gebruiken.

Vaareigenschappen
Met de sterk voorgevormde shape in het zeil is het niet verrassend dat de Duke bij weinig wind al vrij gemakkelijk planeert. Door de combinatie van Dacron en X-ply naast de mastslurf voelt het zeil zacht doch precies aan en kun je jezelf er goed mee op snelheid pompen. Doordat het drukpunt op ooghoogte ligt, wordt je automatisch in een rechtopstaande en actieve stance gedwongen, terwijl het relatief lage zeiloog ervoor zorgt dat het zeil toch makkelijk dicht te halen is en comfortabel vaart. De Duke voelt verbazend compact en licht in de handen, zeker ook door de korte giek. Het zeil biedt veel power en moedigt goede riders aan zich op nieuwe moves te storten. Dit zeil is ondanks zijn vrij diepe profiel een van de weinige die we graag als freestylezeil zouden willen gebruiken. In moves voelt het zeil zacht aan, de lattenrotatie wordt als het ware gedempt, waardoor je ook halverwege moves steeds subtiele power voelt en niet ineens van je board geduwd wordt. Bij veel wind is de Duke zo te trimmen dat het bijzonder drukpuntstabiel en uitgebalanceerd blijft. Een zeil voor alle vaarstijlen, niveaus en ewichtsklassen en voor ons een indrukwekkende alleskunner met het grootste windbereik van alle geteste zeilen uit deze klasse.

Voor
Precieze bruikbare power, gemakkelijke handling, stabiel en een bijzonder groot windbereik.

Tegen
Om alles uit de Duke te halen, is het een aanrader niet alleen op het VTS af te gaan maar ook zelf te experimenteren.

 

Prijs

_

 van