21-03-2007 - Windsurfen, Nieuws

Test 2006: North Sails Natural 6,2

Eerste indruk
De Natural is Norths no-cam allrounder gericht op de recreatieve surfer. De range omvat negen maten, van 4,5 tot 8,1 m2, waarbij het karakter van de zeilen verandert met de grootte. Zeilen tot 6,2 zijn bedoeld als freemovers, vanaf 6,2 ligt de nadruk op freeride. De Natural is afgeleid van de Duke en zou net zo hanteerbaar moeten zijn als zijn freestyle- broertje, zonder aan snelheid en stabiliteit in te boeten. Afgemaakt met Norths liefde voor details, zoals de schuurlijst onderaan het zeil en de Easy-T strap om het opgerolde zeil mee vast te maken.

Optuigen en trimmen
Opgetuigd volgens de minimale settings heeft de Natural veel voorgevormde shape, met een vrij strakke leech die verder naar boven goed los hangt. De trimaanwijzingen (VTS) die op het zeil geprint zijn, bewijzen hun nut bij het tunen, al bleek bij harde wind een paar centimeters extra bij de neerhaler geen overbodige luxe.

Vaareigenschappen
Met een mastlengte van 470 cm is de Natural het langste zeil van deze groep. Hierdoor ligt het drukpunt relatief hoog, waardoor je recht op je board komt te staan en snel planeert. Het zeil ligt licht en gemakkelijk in de hand en levert gebalanceerde power, waar ook nerveuzere surfers makkelijk mee weg komen. In combinatie met een stabiel freerideboard is het zeil zeer geschikt voor lichtgevorderde surfers die hun eerste stappen op het planeerpad zetten. In het bovenste windbereik moet het zeil aan stabiliteit iets inleveren; het achterlijk krijgt een sterker profiel en het bovenste deel van de leech begint te klapperen. Dit is een goed moment om het zeil wat bij te stellen, door meer spanning op de neerhaler te zetten. Door het trimbereik te benutten maakt het zeil zijn vrij beperkte natuurlijke range goed. De stance blijft ook hierna rechtop, wat het in overpowerde omstandigheden lastig maakt het zeil goed dicht en over het board te trekken. Wel is deze rechte stance ideaal voor manoeuvres, omdat het zwaartepunt van de rider al over het board ligt. Al met al is de Natural een gebruiksvriendelijk zeil voor de freemovers, ideaal voor surfers die met meer wind beginnen te varen en de eerste moves neer willen zetten.

Voor
Lichte handling en makkelijke geleidelijke krachtoverdracht.

Tegen
Om alles uit dit zeil te halen, zul je hem moeten trimmen.

 

Prijs

_

 van