07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Airush Razor 9M 2011

Ik heb de kite getest waar Bas Koole het NK 2010 mee heeft gewonnen, de Airush Razor (9m2). Zelf ben ik (nog) niet in staat om met zo’n fantastische kite prestatie te leveren, maar ik was erg benieuwd naar de vaareigenschappen.

Razor in het kort

De Razor is bedoeld als freestyle-kite pur sang. Volgens Airush de leider van de newschool c-kites. Zijn c-eigenschappen moeten ‘de bom’ zijn, het bargevoel met depower en lift is naar verluid revolutionair. De eerste dag dat ik hem ging varen pakte ik de kite uit. Het eerste wat me opviel waren de graphics, een aparte blauwe kleur gecombineerd met een stijlvolle print met een grote ‘A’ in het midden, weer eens totaal iets anders. Het doek zag er kwalitatief goed en robuust uit. De bar leek erg groot voor een negenmeter, totdat ik erachter kwam dat deze verstelbaar is (45 tot 55 centimeter). Ook voor de bar geldt dat hij er mooi, functioneel en stevig uitziet. De kite was snel opgepompt vanwege het onepumpsysteem. De vijf lijnen waren even wat spaghettiwerk maar dan heb je ook wat.

Razor op het water

Wat direct opvalt is dat de kite heel stabiel in de lucht hangt. Voor elke beweging aan de bar is er reactie in de kite. De input die je moet leveren is redelijk hoog, met andere woorden: je moet spierballen hebben. De safety is betrouwbaar, het systeem aan de bar is erg simpel en daarmee logisch en degelijk. De kite laat zich goed depoweren en hangt vervolgens stabiel in de lucht. Met vijftien knopen blijft de kite nog kracht hebben, de low-end vind ik beter dan verwacht. Anderzijds blijft de kite goed te controleren tot veertig knopen, een goeie high-end. Hij zoekt heel erg de hoeken van het windvenster op, waardoor het gemakkelijk is om hoogte te lopen, maar vergis je niet: de kite is erg agressief en heeft een hoge vlieg- en reactiesnelheid, ik kan jullie uit eigen ervaring vertellen dat hij niet vergevingsgezind is en bij een kiteloop blijkt hij een erg harde pull te hebben. Bij de sprong gaat het zoals het een echte c-kite betaamt, hard, de boost is onwijs! Verrassender is het feit dat de hangtime lang is. Wat minpunten zijn dat je vol power niet zo snel uithaakt, omdat de kite een beetje de neiging heeft tot backstallen, misschien een kwestie van afstellen. Waar je bij backrolls en kiteloops ook op moet letten is dat de vijfde lijn zich om de powerlijnen wikkelt, wat snel tot spaghetti leidt.

A staat voor Awesome

De kite is erg geschikt voor freestyle en heeft een goed veiligheids- en depowersysteem. Ik denk dat deze kite zeker naam gaat maken onder de newschool c-kites. Hij behoort niet aan alleen de pro’s toe, ook als beginnend freestyle kiteboarder kun je hiermee goed uit de voeten en voor dat ik het vergeet, de ‘A’ staat voor Awesome.

                            Maat                    Kite only                   Met bar
5 €769 €1.168
7 €839 €1.238
9 €919 €1.318
11 €1.019 €1.418
13 €1.099 €1.498

 van