07-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review F-ONE BANDIT 4 8M 2011

Omdat mijn huidige kite meer aanvoelt als Egyptisch katoen ben ik op zoek naar mijn ideale vlieger. Mijn toekomstige kite is super stabiel, reageert direct en heeft een gigantische windrange. Als wij samen naar het water lopen is hij geduldig en eenmaal op het water sta ik perfect gepowered. Voor mijn zoektocht heb ik een lijstje met mogelijke kandidaten opgesteld, waaronder de Bandit 4 die in Tarifa op auditie mocht komen. Omdat F-One belooft dat de kite ‘one for all’ is, heb ik hem samen met Chris getest. Want als de Bandit 4 zijn belofte nakomt is hij zowel geschikt voor mij (meisje, 60 kilo, niveau: sprongetjes) als voor Chris (man, 100 kilo, niveau: gevorderd).

De Bandit 4 in het kort

De vierde generatie van de Bandit levert een betere prestatie en safety dan ooit tevoren. De delta c-shape heeft een grotere aspectratio, meer lift, meer stabiliteit en een grotere windrange. In tegenstelling tot eerdere generaties heeft de Bandit 4 meer een c-shape gekregen en zitten er drie struts op in plaats van vijf. Hierdoor is de kite lichter en heeft hij een betere low-end gekregen. Het optuigen van de kite is idiotproof. De gekleurde balletjes aan de uiteinden van de pigtails maken een foutieve bevestiging bijna onmogelijk en aan de afstellingen hoeft niets te worden veranderd. Wel kun je de bevestiging van de stuurlijnen veranderen om de bardruk en directheid van de kite te beïnvloeden.

De Bandit 4 op het water

De kite staat heel stabiel in de lucht, heeft een constante pull en reageert direct. Door de kite te depoweren kan ik met harde wind nog steeds prima varen. De kite reageert dan nog steeds direct. Maar niet nerveus, eerder voelt hij heel stabiel aan. Bij minder wind vind ik de bardruk aan de hoge kant en de kite reageert dan minder direct. Ik kon de tien vierkante meter vanaf ongeveer vijftien knopen  prima varen. De acht vierkante meter kon ik goed varen vanaf twintig knopen.De kite trekt je bij sprongen gecontroleerd de lucht in. Dankzij iets meer c-shape gaat dat wat explosiever vergeleken met z’n voorganger. Ook de hangtime is lang. Met de Bandit 4 heb ik in de twee weken dat ik er mee gevaren heb, weer een stukje hoger leren springen. Chris heeft de kite getest op kiteloops en op uithaken. De kite popt gecontroleerd en blijft tijdens tricks bij maar een klein beetje depoweren stabiel in de lucht staan. Wanneer je de kite loopt kan je bij de Bandit 4 gemakkelijk kiezen tussen een klein loopje met weinig pull of een grote loop met redelijke pull. De 10-meter is al snel genoeg weer boven je om je na een loop op te vangen en rustig te landen.

Enthousiast

Ik ben zeker enthousiast over de Bandit 4. In de high-end is de kite dankzij zijn stabiliteit, directe stuurgevoel en constante pull een heerlijke kite. Echter in de low-end wordt de bardruk wat hoger. Desondanks is Bandit 4 de belofte een ‘one for all kite’ te zijn nagekomen en blijft hij een serieuze kandidaat in de zoektocht naar mijn ideale kite.

 

   Maat      Kite only         Met bar

5

€840

€1.239

6

€890

€1.289

7

€940

€1.339

8

€990

€1.389

9

€1.040

€1.439

10

€1.090

€1.489

11

€1.140

€1.539

12

€1.190

€1.589

14

€1.290

€1.689

 van