03-08-2018 - Kitesurfen, Leesvoer

Review North Rebel

De North Rebel is al jaren een van de populairste freeride kites op de markt. De kite wordt geprezen voor zijn stabiliteit, power en hangtime. De eerste versie van de North Rebel zag al in 2007 het levenslicht. Nu, dik tien jaar verder, heeft de kite een aantal rigoureuze aanpassingen ondergaan. Hoog tijd om eens te kijken of het nog steeds de Rebel is zoals we die kennen.


North Rebel op de kant

Dit jaar heeft de kite nog steeds vijf struts en de shape is grotendeels gelijk gebleven. Veruit het grootste verschil ten opzichte van alle vorige versies is dat de kite dit jaar niet alleen met vijf lijnen te vliegen is maar ook met vier. De vijfde lijn is optioneel en staat niet op spanning. Op deze manier heb je wel de veiligheid van een vijflijns-kite. Om de Rebel ook met vier lijnen te laten werken is er een bridle toegevoegd. Waar voorheen de lijnen aan vijf kleine pigtails werden vastgemaakt is er nu een bridle met een pulley.

Ook nieuw dit jaar is het doek. Het Technoforce D2 doek is, in alle North-kites, vervangen door het Trinity-TX doek die een horizontale vezel meer bezit. Het doek bevat drie horizontale en twee verticale vezels. Alle vezels zijn los van elkaar geïmpregneerd. Het nieuwe doek zorgt ervoor dat de kite minder snel zal scheuren en dat de kite over zijn geheel stijver wordt.

In 2018 is er ook een kleine aanpassing gedaan aan de slangetjes die de lucht van de leading edge naar de struts overbrengt. Dit jaar zijn deze iets dikker waardoor het oppompen en oprollen een stukje makkelijker gaat. Op de wingtips kan de kite worden afgesteld door de zogenaamde adaptive-tip. Voordeel van de adaptive-tip is dat het afstellen net even sneller en makkelijker gaat dan de wanneer je de pigtails moet verzetten op verschillende lusjes. Zet je het lusje onder het gele knoopje, ook wel de soft-setting dan zal de kite sneller sturen, maar iets minder bardruk geven. Bevestig je het lusje onder de blauwe knoop dan zal de bardruk iets hoger zijn en zal de kite iets minder snel sturen.

North Rebel review


De tas

De Tas van North is al enkele jaren gelijk gebleven. De lange rits zorgt ervoor dat de kite er makkelijk in en uit gaat. De bar en pomp kunnen makkelijk worden bevestigd aan de tas en er is genoeg ruimte voor andere spullen in het voorvakje van de tas.


North Rebel op het water

Op de vraag of de nieuwe North Rebel nog steeds de Rebel is die het al die tijd is geweest kunnen wij volmondig met ‘ja’ beantwoorden. De kite is nog steeds heel stabiel. Hij vangt de vlagen goed om en het depoweren werkt erg secuur en makkelijk. We krijgen de indruk dat de kite iets sneller is ten opzichte van vorig jaar. De draaicirkel is nog wel wat groot om er lekker mee te kunnen kiteloopen. Wil je wel een kite die geschikt is om dikke loops mee te trekken, kijk dan verder naar de Vegas of Dice. Door de langere draaicirkel is de kite wel uitermate geschikt voor oldschool tricks zoals de darkslide. Omdat hij iets trager draait, maar wel een constante druk opbouwt heb je meer tijd om met je board over het water te sliden.

De kite staat bekend om zijn hoge sprongen en lange hangtime. Met dat tweede zijn wij het zeker eens. De hangtime is monsterlijk en dus wederom ideaal voor de oldschool kiters omdat je tijdens de sprong meer tijd hebt om je trick uit te voeren. Het springen gaat zeer gemakkelijk en de Rebel is dus een prima kite om mee te leren springen. Wil je echt hoog gaan dan is de timing belangrijk. Wil je explosiever en sneller verticaal omhoog kijk dan wederom weer naar de Dice of Vegas.

De kite voelt zich thuis aan het randje van het windvenster. Dit heeft als voordeel dat de kite erg gemakkelijk hoogte loopt. De North Rebel heeft een lichte bardruk en in harde wind geeft de kite veel trekkracht aan de powerlijnen. Hierdoor voelt de kite soms aan als een trekzak maar trek je vervolgens de depower weer een beetje aan dan is dit gevoel gelijk weer weg. Kortom, ben jij een kiter die vooral ingehaakte tricks doet en zoek je een zeer gemakkelijke en relaxt te varen kite die ook nog eens zeer makkelijk, ver en hoog springt? Probeer de North Rebel! Voor meer informatie over de North Rebel bekijk de website. Voor meer reviews en onze productvergelijker bezoek je deze website!


North Rebel review


 

 

 

 

 

 van