23-05-2016 - Surfen, Nieuws

The Best Goofy-Footers!

Ben ik regular of goofy-footer? De eerste horde die alle surfers, al voordat zij überhaupt een stap in het water hebben gezet, moeten nemen. Het overgrote deel van de surfbevolking staat met zijn linkerbeen voor, ben jij nou toevallig die ene bijzondere surfer die de voorkeur geeft om met zijn rechterbeen voor te staan dan heten wij jou van harte welkom in de club van goofy-footers!

In de hoogste competitie van het surfen staan meer right-handed dan left-handed golven op de agenda, en de meeste surfers zullen een voorkeur hebben om de golf frontside te surfen. Dit betekent niet dat goofy-footers geen plaats hebben op het toneel van de World Surf League. Sinds 1964 zijn er negen goofy-footers wereld kampioen geworden. Rolf Aurness (1970), Jim Blears (1972), Tom Carroll (84-85), Damien Hardman (1991), Barton Lynch (1988), Derek Ho (1993), Mark Occhilupo(1999), CJ Hobgood (2001) en Gabriel Medina (2014). Op dit moment wordt het klassement aangevoerd door goofy-footer Matt Wilkinson. Hieronder lichten wij drie iconische goofy-footers van hun generatie uit.

1. Gabriel Medina 
De geboren Braziliaan strijd al jaren mee voor de prijzen op het hoogste toneel. Sinds zijn debuut in 2011 maakt Medina een grote impact op de World Surf League. Medina is, ondanks zijn jonge leeftijd, is de 22 jarige een ware alles kunner tubes, airs en snaps behoren tot zijn reportair. Naast zijn veelzijdigheid is Medina ook instaat om constant te presteren en in 2014 resulteerde dit in zijn eerste wereldtitel.

https://www.youtube.com/watch?v=KCT_1qr48MI

2. Rob Machado
Rob Machado staat bekend als een van de meest laid back surfers in de geschiedenis. Een van zijn meest iconische momenten was in de halve finale van Pipeline in 1995 toen hij tijdens zijn heat Kelly Slater een high-five gaf nadat hij uit de barrel kwam. Inmiddels is Rob Machado al een tijdje gestopt met competitief surfen, zijn laatste overwinning dateert uit 2006, en heeft zich sindsdien voornamelijk op het free-surfen en zijn zoektocht naar de perfecte spots gericht, zoals te zien is in zijn film ‘the Drifter’.

3. Tom Carroll
Met twee wereldtitels en 26 evenement overwinningen is Tom Carroll de meest succesvolle goofy-footer. Carroll won in 1983 en 1984 de ASP World Tour en is daarmee tot op heden de enige Goofy die deze prijs tweemaal binnen wist te slepen. Met zijn 54 jaar laat Tom Carroll zien dat hij voorlopig nog niet van plan is om zijn surfboard aan de muur te hangen.

https://www.youtube.com/watch?v=tqPU42vNAyc

Tot slot: Waarom goofy-footers, goofy-footers heten? 
In 1937 bracht walt Disney een tekenfilm waarin Mickey, Minnie, Donald, Goofy en Pluto op vakantie gaan naar Hawaii. Tijdens het surfen staat Goofy met zijn rechterbeen voor en daarmee is Goofy daadwerkelijk de naamgever voor de goofy-footer.

 van