Protest Green Up North: The Challenge

Stap voor stap is Protest op reis naar Green Up. Wat houdt dat precies in? Nou, het gaat erom dat je doet wat je kunt, hoe klein het gebaar ook is, om duurzaam te leven en te werken. Als onderdeel van deze missie naar Green Up heeft Protest hun atleten uitgedaagd om precies dat te doen. Uit de vele ideeën die werden aangedragen door Protest-teamriders, werden drie projecten gekozen en gevolgd als de atleten Greened Up. ‘Green Up North’ is de laatste in deze serie en volgt de Protestatleet en kitesurfer Roderick Pijls tijdens zijn avonturen om het noorderlicht op te zoeken.

Schoonheid van het noorderlicht

De Aurora Borealis, ook wel bekend als het noorderlicht, is een natuurlijk fenomeen dat het best te zien is op hoge breedtegraden zoals in Noord-Noorwegen. Het treedt op wanneer geladen deeltjes van de zon vast komen te zitten in het magnetische veld van de aarde. Het resultaat is een geweldige lichtshow, die echt buitenaards is. Dit licht worden steeds minder zichtbaar door licht- en luchtvervuiling. Om aandacht te vragen voor deze benarde situatie plande Protest-teamrider Roderick Pijls een Co2-neutrale manier op een zeilboot om getuige te zijn van de schoonheid van het noorderlicht voordat het te laat is. Inderdaad, als we niet voor het milieu zorgen, kan dit adembenemende fenomeen langzaam maar zeker verdwijnen.

Moeder natuur beslist

Roderick koos de Lofoten-archipel in Noorwegen als zijn bestemming, een fantastische plek om de lichten te zien als je geluk hebt! Om er vanuit Nederland heen te reizen, plande Roderick een duurzame Co2-neutrale route. Hij en zijn team vertrokken per zeilboot vanuit Harlingen, NL en kwamen na twee nachten ruwe zee drie dagen later aan in Kristiansand, Noorwegen. Van daaruit bracht een trein hen helemaal naar Bodø, vanwaar ze een elektrische auto huurden om hen naar hun bestemming, de spectaculaire Lofoten-eilanden, te brengen. Roderick en zijn bemanning zochten dagenlang, om te surfen en te hopen op de lichtshow van je leven. Maar de lichten bleven ongrijpbaar. Zoals Roderick zei: “Dit is moeder natuur. We kunnen er niets aan doen, zij is degene die beslist wat we wel en niet zien ”.

“The sky was on FIRE”

Op hun laatste avond op de Lofoten-eilanden was Roderick, altijd positief, nog steeds hoopvol dat de lichten zich zouden laten zien. Het team reed nog een laatste keer de stad uit. En ja, “the sky was on FIRE! Het was vol groen. Het noorderlicht was daar en liet zich recht voor ons zien ”, zegt Roderick. Zoals moeder natuur het zou willen, was er niet eens een briesje, dus kitesurfen was uitgesloten! Dus Roderick en zijn team leunen achterover en genoten van de pure schoonheid van de lichten. De resulterende afbeeldingen en video’s zullen vanaf begin februari worden gedeeld en zijn ontzagwekkend en dienen als een herinnering aan wat we precies zouden kunnen verliezen als we iets niet doen.

Op reis naar Green Up

Rodericks ‘Green Up North’-uitdaging is de laatste in de reeks van drie ‘Green Up’ -projecten. De eerste volgde teamrijders Enzo Scotto en Camille Armand terwijl ze in Chamonix opruimden voor ‘A Green Clean Up’ en de tweede veroverde teamrijders Andri en Gian Ragettli terwijl ze alles leerden over ‘Green Essentials’, terwijl ze overleefden met alleen de eerste levensbehoeften in de Zwitserse wildernis. Protest is op reis naar Green Up en samen met hun teamriders komen ze daar. Protest wil hun atleten bedanken voor hun bijdrage aan Green Up en anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Wil je meer weten over de drie projecten? Klik dan hieronder om alle artikelen te zien!

Bekijk de pagina van Protest hier! Waar je meer leert over Green Up en alle video’s van deze drie projecten vindt.


Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. De nieuwe uitgave van Soul is ook los te bestellen via de Soul Webshop of in de betere boekhandels. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van