27-06-2012 - Surfen, Nieuws

The footprints van Patagonia

Patagonia, bedrijf dat hoogstaande outdoor-, surf- en sportkleding, uitrusting, schoenen en accessoires maakt, kondigt de herlancering aan van de door critici eerder al zeer goed ontvangen Footprint Chronicles website aan. De website is helemaal opnieuw ontworpen en de nieuwe Footprint Chronicles laten nu de ecologische en sociale voetafdruk zien van het overgrote deel van de Patagonia Spring 2012 collectie. Klanten kunnen meekijken bij iedere stap van de productie. Eén klik is voldoende om te zien waar (via Google Maps) en hoe (via film- of foto-tour) een product gemaakt is. Op deze manier hoopt Patagonia de klanten van gedetailleerde informatie te voorzien om ze zo een weloverwogen keus te kunnen maken.

The Footprint chronicles

“We hebben besloten om de Footprint Chronicles vanaf de basis opnieuw te bouwen,” aldus Jill Dumain, directeur van milieu-initiatieven bij Patagonia. “We realiseerden ons dat we onze klanten inmiddels een completer en interessanter blik konden geven van onze supply chain. Ook wilden we ze makkelijker laten zien wat de impact van een individueel product is op het milieu en de samenleving. De Footprint Chronicles begint met een wereldkaart waarop al onze leveranciers te zien zijn . Een klant kan foto’s van iedere fabriek zien en belangrijke statistieken bekijken, zoals welke Patagonia producten er gemaakt worden, fabrieksdemografie en meer.”

Het meest opvallende aan de vernieuwde website is dat de ecologische en sociale voetafdruk wordt weergegeven op de productpagina’s van de webshop, daar waar de aankoopbeslissingen worden genomen. Het is voor klanten nu veel makkelijker om een bewuste aankoop te doen door te klikken op de betreffende tabblad om te zien waar het product gemaakt is en te ontdekken welke uitdagingen Patagonia ook nu nog tegenkomt in de supply chain.

De Footprint Chronicles werd voor het eerste gelanceerd in 2007. Nu opent de site met een Google Map overzicht van iedere fabriek en focust zich op de toeleveranciers van het bedrijf. Waar andere bedrijven geen interactieve lijst van fabrieken tonen waar ze mee werken, kiest Patagonia er voor om haar klanten een volledig, meer menselijke kijk op de fabrieken te geven door middel van filmpjes, slideshows en interviews.

“In 2007 begonnen klanten transparantie van bedrijven belangrijk te vinden”, zegt Cassey Sheaban, CEO bij Patagonia. “Vandaag de dag denk ik dat transparantie simpelweg wordt verwacht van bedrijven. We zijn trots op het feit dat Patagonia het eerste bedrijf is dat visueel inzicht geeft in elke fabriek, zodat klanten kunnen zien waar, hoe en door wie onze producten worden gemaakt. De afgelopen vijf jaar is het Footprint Chronicles project ook door onze collega’s gebruikt als een middel om veranderingen tot stand te brengen bij onze fabrieken. Onze leveranciers worden zich dankzij hun betrokkenheid bij de Footprint Chronicles bewust van zaken die verbeterd moeten worden.“

Inspanningen die horen bij Corporate Social Responsibility (CSR) of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn nu een belangrijk onderdeel van de Footprint Chronicles, met video’s over MVO, FAQ’s en informatie over hoe Patagonia beslist om met een nieuwe fabriek te gaan werken. Kijkers kunnen ook een Reference Library vinden met Pdf’s over de groene bedrijfsactiviteiten en de grondstofprincipes. Ook is er een sectie over Partners,  groepen waar Patagonia mee samenwerkt om haar milieu- en MVO-doelen te bewerkstelligen, zoals bluesign®, de Fair Labor Association en de Sustainable Apaparel Coalition.

 van