13-10-2011 - Kitesurfen, Nieuws

The Reef Series: Suzanne Kuiper over One Eye

 

Mijn ervaring met Reef breaks? Voordat ik afreisde naar Mauritius om mee te doen aan de Kite Surf Pro (KSP) World tour…géén. De competitie werd gehouden op de beruchte wavespot One Eye. Een razendsnelle golf die breekt op een rif. En voor de competitieweek was er een enorme swell en wind in de voorspelling.

 

Opzich is het berijden van een golf die breekt op een rif i.p.v. op een zandbank niet veel moeilijker. Alleen het gevaar wat om de hoek komt kijken op hoge dagen met aan de ene kant de wave impact en aan de andere kant het rif. Een keuze daar tussen wil je soms liever niet maken en dit laat dan ook de adrenaline door je lichaam stromen.

Het is belangrijk om goed bekend te raken met de condities van deze spot en het varen op een reef break voordat je überhaupt een poging gaat wagen. Ik had wel te verstaan één dag voor de competitie begon. Erg krap, aangezien ik van mijn sponsor F-One hoorde dat sommigen meerdere malen terug moeten komen om helemaal te begrijpen hoe de spot werkt. Ik had gelukkig het voordeel dat ik omringd was door Pro’s en locals, die mij alle in’s en out’s van One Eye konden vertellen. Zo heb ik veel gehad aan wereldkampioen Mitu Monteiro ook rijdend voor F-One en de ervaren surfer Mauricio Pedreira. Ze hadden totaal geen moeite om hun ervaringen met mij te delen. Erg tof! Ze hebben mij geleerd de golven te lezen. Hoe je bijvoorbeeld aan de swell al kunt zien of het mogelijk een close-out wordt of niet. Hierbij moet je vooral letten op onder welke hoek de golf t.o.v. het rif aankomt en of de vorm van de swell ook afvlakt naar het einde toe. Dit is een teken dat de golf mooi open blijft staan. Maar ook gaven ze mij advies hoe je het beste aan de golf kon ontsnappen bij een wipeout. Misschien nog wel belangrijker dan het berijden ervan! Alle adviezen nam ik ter harte. Het was tijd voor mijn vuurdoop op One Eye, op een reef break!

 

Ik denk dat ik wel een uur heb rondgevaren voordat ik mijn eerst golf op One Eye durfde te pakken. De waarschuwingen die ik van te voren had kregen in Nederland waren gegrond. De golf is super snel en hol en de stromingen en de offshore wind kunnen inderdaad erg verraderlijk zijn. Soms brak de golf zo snel dat je alleen maar down the line kon gaan en met de soms erg aflandige wind was dat nog lastig ook. Vooral als je backside de golven neemt, zoals ik. En dan heb ik het nog niet over het getij gehad, die je goed in de gaten moet houden, aangezien met laag tij het rif aan de oppervlakte komt.

Ik raakte snel vertrouwd met de spot (had ook weinig keus) en mijn zelfvertrouwen groeide gedurende het KSP event. Ik screende de golven tijdens mijn heats, koos de juiste golf uit en ging er helemaal voor. Na het winnen van een heat werd ik soms wat nonchalant, maar Mauricio hield mij scherp.“It’s not a playfield Suzy, it can be dangerous out there!”. De wijze woorden die hij mij regelmatig toe riep “Stay focused, be picky” zal ik altijd in mijn achterhoofd houden.

Dit resulteerde uiteindelijk in een vijfde plek overall. Van te voren had ik nooit verwacht zo hoog te eindigen in mijn allereerste wave competitie. Ik heb dan ook onwijs veel geleerd en heb ervaren dat het varen van competitie mij de juiste push geeft. Op naar mijn volgende stop 2 december op de Kaapverdische Eilanden (de laatste van de KSP World Tour)!

Verhaal: Suzanne Kuiper

Fotografie: John Bilderback / KSP

 

Check ook dit interview met Suzanne Kuiper tijdens de KSP Pro op Mauritius.

 van