16-03-2023 - Nieuws, Wielrenblad

Throwback: Canyon’s nieuwste Grizl is een eerbetoon

Canyon Grizl gravel bike

Ah, de jaren 90… MTV, VHS tapes, de Sony Walkman. En natuurlijk, het wilde westen dat de wereld van het vroege mountainbiken was. Stijve vorken. Heftige paintjobs. Glorieus, glanzend chroom. Lang voor het tijdperk van schijfremmen en dropper posts ontstonden legendarische taferelen van rijders die met twijfelachtige technologie op pad gingen, slechts uitgerust met cantilever remmen en wat paarse details voor extra stijlpunten. 

Toen Canyon in 2021 de Grizl gravelbike lanceerde en de commentaren op internet oplichtten met mensen die riepen “Gravel is gewoon mountainbiken uit de jaren 90!”, nam niemand daar aanstoot aan. Integendeel. Voor iedereen bij Canyon klonk het als een geweldig excuus om een beetje nostalgie op te snuiven en die mooie dagen te herbeleven. Hier is het dan: ons eerbetoon aan het mooie en goede uit het pioniersdecennium van het mountainbiken. De Grizl CF SL 7 Throwback, een gravelbike die de iconische jaren 90 MTB-look combineert met modern gravelbike design om rijders hun oldschool, jaren 90 stijl te herleven. 

De lol van underbiking

Al scheurend over terrein dat moderne mountainbikers niet eens zouden opmerken, moest je in de jaren 90 het vooral hebben van je vaardigheid. De skills om uitdagender terrein met een gravelbike te rijden kan soms spannend zijn, maar o zo leuk! Daar wordt het voor sommige nou juist interessant. Met een duur woord: Underbiken.  

Met een stijve vork, 45 mm gravelbanden en een verlaagd stuur eet de Grizl ruw gravel als ontbijt, terwijl lichte trails nog steeds een respectabele uitdaging vormen (en ook veel plezier bieden). Het draait allemaal om het verleggen van de grenzen zonder de noodzaak van extreem terrein. En dat is precies waar de Grizl CF SL 7 Throwback in uitblinkt.

Ontwerp uit de jaren ’90, met de onderdelen van nu 

Op het gebied van design is de Grizl CF SL 7 Throwback een fiets die zijn naam eer aandoet. Met zijn pure jaren ’90 uitstraling is dit een throwback naar de iconische esthetiek van een uniek tijdperk in de geschiedenis van het fietsen. Een opvallende paintjob van Canyon’s eigen designteam, roze geanodiseerde stuurpen en geborstelde aluminium DT Swiss wielen.  

En achter deze stijl schuilt een super capabele gravelbike. De dagen van onbetrouwbare remmen en dunne banden zijn al lang voorbij – deze fiets heeft onderdelen die onder alle omstandigheden uitstekend werken. Draadloze SRAM Rival AXS XPLR schakelgroep. Zilverkleurige DT Swiss aluminium GR 1600 wielen, met gripvaste 45 mm G-One Bite gravelbanden van Schwalbe. Krachtige SRAM Rival hydraulische schijfremmen. Dit alles opgebouwd rond het lichte, maar ook robuuste, Grizl CF carbon frame en zijn kenmerkende comfortabele, stabiele, wendbare Gravel Pro geometrie. Retro design, moderne prestaties. 

Slecht 250 fietsen beschikbaar

Deze unieke Grizl is vanaf 14 maart 2023 in een beperkte oplage van slechts 250 fietsen verkrijgbaar. Alleen op canyon.com


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van