29-07-2021 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Time Alpe D’Huez 01 Aktiv Disc

Dr’op en dr’over 

Een Ferrari-rode Franse racefiets. Het klinkt als vloeken in de kerk, maar als je de volledig rode Time Alpe D’Huez 01 ziet dan besef je dat het stiekem een mooie combinatie is. Gedurfd is het in ieder geval van het Franse merk dat bekend is geworden met de uitvinding van de klikpedalen. Naast pedalen maken ze ondertussen ook al tientallen jaren carbon frames en niet voor de minsten. Renners als Tom Boonen en Thomas Voeckler hebben veel successen op Time-fietsen geboekt. Wat het merk helemaal uniek maakt is dat de bouw van hun carbon frames niet in het Verre Oosten plaatsvindt, maar gewoon binnen Europa, in Slovenië. Genoeg aanleiding om dit Franse lichtgewicht eens onder de loep te nemen.  

Time Alpe D'Huez 01 Aktiv Disc

Veel weegt de Time Alpe D’Huez namelijk niet. De fiets die we voor onze neus krijgen is volledig opgebouwd slechts 7,4 kilogram. Het frame weegt los ietsje meer dan 800 gram. Een echte klimfiets.  

Dit lichte gewicht krijgen ze onder andere voor elkaar door een speciale techniek waarbij zeventien verschillende soort vezels, waaronder vectran, kevlar, en uiteraard carbon samen worden geweven tot frame. Op deze manier kan het frame erg licht en stijf worden gemaakt. Dit terwijl het tegelijkertijd comfortabel blijft en goede rij-eigenschappen behoudt. Wat ook bijdraagt aan het comfort is de bijzondere voorvork. Deze Time Aktiv Carbon Fork heeft ingebouwde vibratiedempers, die door middel van contragewichten lage frequenties tussen de 25 en 50 herz filteren en de fiets zo extra comfortabel maken, zonder dat energie verloren gaat! Het enige minpuntje is dat er maximaal 25 millimeter brede bandjes in het frame passen, hoewel breder op een fiets met ingebouwde demping wellicht niet eens nodig is. 

Time Alpe D'Huez 01 Aktiv Disc

De geometrie van de Alpe D’Huez oogt klassiek. De seatstays zijn niet gedropt en vormen een mooie driehoek met de zadelbuis en bovenbuis, waar tegelijk de optisch fraaie zadelpenklem zit, die tevens goed werkt. Daarnaast headtube heeft ook nog eens een soort deukje aan de bovenkant. Dit zodat je je stuur maximaal kan slammen, voor een zo aerodynamisch mogelijke zitpositie. De afmontage laat verder weinig te wensen over en de mooie hoge en aerodynamische carbon wielset van Edco maakt het plaatje compleet. Het is duidelijk dat de Alpe D’Huez zeker niet een pure comfort-racer is, maar dat hij ook snelheid ambieert. 

Time Alpe D'Huez 01 Aktiv Disc

Knallen over klinkers 

Het eerste wat je merkt als je een stukje rijdt op de Time Alpe D’Huez 01 is dat de vork daadwerkelijk de road buzz voor een groot deel wegfiltert. Op glad asfalt merk je dit natuurlijk niet, maar als we ruwer asfalt en zelfs slechte klinkerweggetjes en gravel opzoeken, krijg je in de gaten hoe goed de Aktiv carbon vork dempt. Ondanks de comfortabele voorkant is het frame verder stijf genoeg; het aanzetten gaat prettig en je merkt dat de fiets direct reageert. We missen wel het echte vinnige gevoel. Wellicht komt dit toch door de dempende voorvork, die ook wat gewicht aan de voorzijde toevoegt. 

Eenmaal op snelheid en in groepsritten voelt de Alpe D’Huez solide en betrouwbaar aan. Hij reageert voorspelbaar en laat zich makkelijk sturen, en ook het schakelen gaat in combinatie met de ovale bladen van de Rotor erg soepel. We merken al snel dat de fiets zich het meest thuis voelt op slechtere wegen, klinkerweggetjes en zelfs een hardpack gravelstrook. Dankzij de vibratiedempers in de vork knal je hier heerlijk overheen terwijl je makkelijk de druk op de pedalen kan houden. Met de extra sterke Vittoria Rubino Pro Control-banden kan je dit grovere werk ook goed aan, al lopen deze banden wel merkbaar wat zwaarder op een gladde ondergrond. En door het lichte gewicht rij je tevens makkelijk bergop. Helemaal tijdens de wat langere beklimmingen is dit een heerlijke fiets om op een steady tempo omhoog te rijden. 

Alles bij elkaar is deze Time een fiets waar enorm goed over is nagedacht. De geometrie, de dempende voorvork, het bouwproces, het gewicht; het klopt allemaal en het zorgt ervoor dat de Alpe D’Huez een enorm comfortabele en lichte fiets is, die bij uitstek geschikt is voor lange dagen in het zadel. Perfect voor lange Alpenklimmen, maar ook om over stuiterende kasseistroken te knallen. Mocht je geen behoefte hebben aan demping, dan is de Alpe D’Huez ook te krijgen met een normale voorvork, die tevens wat lichter is. De frameset is zelfs nog te krijgen met velgremmen, voor de echte weight weenies. Mocht je interesse gewekt zijn. In Nederland is het merk sinds kort weer bij twee dealers te krijgen, Velopro in Dirksland en Remco’s Cycle Service in Zoetermeer, en in België onder andere bij BBikes in Banneux. 

Tech Specs

Frame: Time Alpe D’Huez Aktiv Disc 
Voorvork: Time Aktiv Carbon Fork 
Shifters: Shimano Ultegra R8070 Di2  
Remmen: Shimano Ultegra R8070 Di2  
Stuur: 3T (40cm) 
Stuurpen: 3T 
Zadel: Morgaw Forsage 
Zadelpen: Time 
Wielen: Edco Prosport Albis 50 disc 
Banden: Vittoria Rubino Pro Control G2 
Crankset: Rotor Aldhu Carbon 52-36 Q-Rings 
Achterderailleur: Shimano Ultegra R8070 Di2  
Cassette: Shimano Ultegra 11-28 
Gewicht: 7,4kg (excl. pedalen) 
Info: timebicycles.com 
Prijs: € 4.299,- (frameset) 

Bekijk de Time Alpe D’Huez 01 op de Time Bicycles website!


Deze rubriek staat in het laatst gepubliceerde magazine: Wielrenblad #2 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad!

 van