09-10-2018 - Skiën, Tips & Tricks

Tips en Tricks: Skistokken

Het is het onderwerp waar eigenlijk niet heel veel aandacht voor is als je bezig bent met het samenstellen van je gear: je skistokken. Ooit eens een freestyleskiër met korte stokken gezien en je afgevraagd wat het nut hiervan was? En waarom zijn er van die dure stokken die je groter en kleiner kunt maken? Er komen steeds meer verschillende skistokken op de markt. Ben je nog op zoek naar een paar skistokken, lees dan vooral verder. Wij vertellen je in dit artikel waar je op moet letten.

Maat bepalen

Het is belangrijk dat je skistokken de juiste maat hebben. Welke lengte past bij jou? Dat leggen we eerst even uit.

Standaard skistokken

Ben je van het rustig cruisen of hard te knallen, maar wel op de piste, dan is de standaard maatbepaling voor jou bedoeld.
1. Om te voorkomen dat je een te lange stok krijgt: pak je skistok ondersteboven vast, met het handvat op de grond en met je hand direct onder de basket. De punt zakt immers weg in de sneeuw en zodoende tel je hem niet mee bij het bepalen van de lengte.
2. Ga licht gebogen door je knieën staan. Als je aan het skiën bent, sta je ook door je knieën. Neem in deze stap dus je skihouding aan. Vind je dit lastig, trek dan even een paar skischoenen aan. Die dwingen je door je knieën te gaan staan.
3. Kijk hoe lang je skistok moet zijn om, mét gebogen knieën, je elleboog in een hoek van negentig graden te zetten.

Tips en Tricks: Skistokken standaard

Park & freeski

Duik je liever het park in en is een stukje achteruit skiën jou ook niet vreemd? Dan moet je het opmeten net even anders aanpakken.

1. Doe hetzelfde als bij de standaard maatbepaling: pak je skistok ondersteboven vast, met het handvat op de grond en met je hand direct onder de basket. De punt zakt weg in de sneeuw en je telt hem niet mee bij het bepalen van de lengte.
2. Ga goed door je knieën staan en test de stok ook in de houding waarin je achteruit skiet en kijk hoe je je stokken dan vasthoudt.
3. Ga niet uit van een hoek van negentig graden. Als freeskiër kan je meer uitgaan van wat jij prettig vindt. Langer is niet de bedoeling, maar kortere stokken dan bij de voorgaande methode is logisch. Lange skistokken leveren tijdens achteruit skiën niets dan ergernis op. Veel freeskiërs gebruiken skistokken vooral als een extra evenwichtshulpmiddel: knijp je in je stokken dan creëer je ‘bovenlichaamsspanning’. Spanning die je nodig hebt om een trick in te zetten.

Tips en Tricks: Skistokken park en freeski

Skitour

Ga je buiten de piste om te skitouren en om te ontdekken? Dan zijn stokken die verstelbaar zijn in lengte voor jou de beste optie. Wat duurder dan normale stokken, maar als je ze goed gebruikt, zeker de extra euro’s waard.
1. Let op het materiaal waarvan je stok gemaakt is. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Verderop leggen we er meer over uit. Tijdens het skitouren is het fijn om zo min mogelijk gewicht bij je te hebben en zo komt men al snel uit op een carbon stok.
2. Grip onder het handvat. Tourstokken hebben een extra stuk bekleding onder het handvat, over het harde stokmateriaal heen.
3. Loop je de berg op en wordt het terrein steiler, dan is het tijd om gebruik te maken van de verstelfunctie van je stokken en de extra grip. Situatieschets: rechts van je loopt de berg omhoog, links naar beneden. Hou je nu je rechterstok vast bij het handvat zonder deze te verstellen, dan loop je met een arm die veel te hoog zit. Dit is vermoeiend en vermindert je balans.

Nu heb je twee opties, of eigenlijk drie:
• Pak de stok vast bij het extra materiaal onder het handvat.
• Maak je stok kleiner door hem in te schuiven.
• Een combinatie van deze twee.
“Ja leuk”, zeg je nu misschien, “maar wat dan als ik een bocht heb gemaakt en de situatie is omgedraaid?” Heel simpel, stokken ook gewoon even van hand wisselen.

Tips en Tricks: Skistokken skitour

Materiaal

Nu je weet welke lengte je moet hebben, is het tijd om te kijken naar de verschillende materialen.

Aluminium

Onderling kunnen aluminium stokken verschillen in dikte en kwaliteit. Voordeel: aluminium is erg licht, is stijf en heeft weinig flexibiliteit.
Nadeel: verbuigt bij klappen snel, máár het kan wel weer teruggebogen worden.

Glasvezelcomposiet

Een mix van materialen, met als belangrijkste ingrediënt glasvezel en de goedkoopste vorm van composietstokken.
Voordeel: breekt niet snel, want het buigt mee met druk. Nadeel: slap en hierdoor niet geschikt voor fanatieke stokinzet, minder geschikt voor constant gebruik om bindingen uit te klikken. Wanneer deze stok breekt versplintert hij en kan hij direct de prullenbak in.

Carboncomposiet

Net als de glasvezelcomposiet, is deze stok
een mix van materialen, maar met carbon als boventoon. Voordeel: stijf net als aluminium, maar heel veel lichter. Nadeel: een stuk duurder en versplintert sneller dan de glasvezelvariant.

Bamboe

Bamboe skistokken vallen onder de specials bij de skimerken en zijn een gevolg van de steeds grotere druk om verantwoord te ondernemen. Voordeel: de stijfheid ligt tussen glasvezelcomposiet en aluminium en breekt dan ook minder snel dan glasvezelcomposiet. Nadeel: relatief duur in verhouding tot de kwaliteit en duurzaamheid.

Stijfheid materiaal van hoog naar laag:
1. Carboncomposiet
2. Aluminium
3. Bamboe
4. Glasvezelcomposiet

Basket

De basket, ook wel teller genoemd, zit niet zonder reden aan het einde van je stok. Dankzij dit kleine onderdeel zakt je stok niet zomaar weg in de sneeuw. Het formaat van de basket bepaalt hoeveel weerstand er wordt gecreëerd en hoever je stok kan wegzakken in de poeder. Als gevolg hiervan kan er onderscheid worden gemaakt tussen de volgende soorten baskets.

Tips en Tricks: Skistokken basket

Hard-snowbasket

Deze zit standaard op je skistok. Hij is klein, rond en de diameter is gemiddeld hetzelfde ongeacht het merk van de stok. De hard-snowbasket is gemaakt voor de allround piste- en parkskiër en voorkomt dat je stok wegzakt. De kleine gaatjes die in sommige stokken zitten of de inkepingen in de baskets zijn bedoeld om je stokken in elkaar te klemmen aan het einde van de dag.

Powderbasket

De basket heeft een grotere diameter, zodat er meer weerstand wordt gecreëerd en je skistok in de verse sneeuw maar tien centimeter wegzakt, in plaats van vijftig centimeter, zoals bij een hard-snowbasket in verse poeder.

Interchangeable basket

Dit is geen basket, maar het mechanisme waarmee de basket aan de stok vastzit. Steeds meer stokken bieden de optie om te wisselen van basket zodat je altijd de juiste basket voor de juiste omstandigheden kan gebruiken zonder te hoeven wisselen van stokken.

Punt

Klassieke punt

Een simpel stukje metaal waar soms nog een kartelrandje in zit om mee in de sneeuw te prikken. Gevoelig voor roest, maar goedkoop om te produceren. Dan ook terug te vinden op de goedkopere skistokken.

Carbide punt

Deze punt is veel harder dan de klassieke punt, vanwege het materiaal, carbide, waar hij van gemaakt is. Een gaatje slaan in een stukje ijs is geen probleem. Een carbide punt verhoogt de prijs van de skistok al snel met vijftien tot twintig euro en is terug te vinden op de meeste freeride- en tourstokken.

Grip

Normale grip

Een normale grip wordt ook wel een directionele grip genoemd, omdat een duidelijke vorm aangeeft waar je je vingers moet plaatsen en een polsbandje je hand in een bepaalde positie dwingt. De goedkoopste versie van deze grip heeft een glad oppervlak. Zijn er ribbeltjes – voor meer weerstand – tussen je handschoen en de grip, of zijn er andere snufjes om hem mooier aan te kleden, dan zal je dit terugzien in de prijs.

Freestylestokken

Freestylestokken kenmerken zich door een kleinere, dunnere, maar vooral rondere grip zonder vorm die aangeeft waar je vingers moeten. Dit is het gevolg van de wens om het grabben van de ski tijdens springen zo makkelijk mogelijk te maken. Ook worden polsbandjes door maar weinig parkskiërs gebruikt, dit ter voorkoming van een skiduim wanneer je valt of ergens met de skistok achter blijft hangen. Er is dan ook geen behoefte aan een directionele grip.

Gripmateriaal

Er is tegenwoordig een ruime keuze als het aankomt op de grip: leer, tennisgrip, rubber. Het materiaal is meer gericht op comfort dan op performance, dus kijk wat jij prettig vindt.

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit White Freeski magazine 2017 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? White Freeski magazine 2017 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van