Tips & Tricks: De juiste fietskleding
Kleren maken de man. Door weer en wind op de fiets zitten is niet aan iedereen besteed, maar wat als Buienradar je middenin de rit in de steek laat? Een goede renner is qua fietskleding op een weersomslag voorbereid. Met deze tips ben je van top tot teen klaar voor de onstuimige herfst.
- Gebruik een ‘buff’ voor warm en koud weer. Deze tube-sjaal helpt niet alleen tegen de wind, het helpt ook bij het afvoeren van vocht in warme omstandigheden en bij extra warm weer kan je de stof natmaken om voor afkoeling te zorgen. De tube kan je op verschillende manieren dragen; om je nek, als hoofdband of mutsje. Er zijn van diverse merken ook speciale hoofd- en oorwarmers verkrijgbaar.
- Kies het juiste ondershirt bij je fietskleding. Ga je voor lange- of korte mouwen en welke eigenschappen zijn belangrijk? Er zijn veel verschillende opties qua stoffen. Zo zijn er voor warme dagen shirts met net-structuur verkrijgbaar die voor extra snelle vochtafvoer zorgen. Voor koude, winderige ritten heb je meer aan een shirt van dikkere stof of met een speciaal windstopper-vlak aan de voorkant.
- Draag laagjes, maar niet te veel. Bouw je outfit over het ondershirt op tot het nodige bedekt is. Als je twijfelt tussen korte mouwen of een jasje, kunnen armstukken uitkomst bieden. Eventueel in combinatie met een windstopper, die je snel en makkelijk opvouwt tot een formaat dat in het achterzakje van een shirt past als het niet meer nodig is.
- Let op de temperatuur. Over het algemeen geldt de regel dat je onder de 15 graden minimaal arm- en beenstukken aantrekt om koude ledematen te voorkomen. Op een vervelende blessure door plotselinge kou zit niemand te wachten. Wil je zonder beenstukken op pad, kies dan voor een speciale warmtegel of een laagje olie op de benen om warm genoeg te blijven. Bijkomend voordeel is dat sommige van deze producten een bruine tint geven.
- Voorkom oververhitting met je fietskleding. Of het nu warm of koud is, oververhitting is nooit fijn. Een opgeblazen gevoel werkt niet bepaald goed voor je prestatie en het humeur. Vooral bij regenjasjes ligt dit gevaar op de loer. Kies voor kleding van goede, ademende stoffen met vocht afvoerende eigenschappen.
- Zorg dat je geen koude voeten krijgt, in ons artikel over nooit meer koude voeten staat hier meer informatie over! Gebruik de juiste overschoenen. In regenachtig weer kan je zo natte sokken voorkomen en tegen kou helpen overschoenen ook goed. Als het warmer wordt, kan je afgedragen schoenen vermommen met een dun hoesje en in een tijdrit levert het aerodynamisch voordeel op. Er zijn zelfs modellen verkrijgbaar met een lichtje op de enkel voor extra zichtbaarheid, zoals bijvoorbeeld de Sealskinz Halo- overschoen. Een win-winsituatie!
Meer lezen?
Dit artikel is afkomstig uit Wielrenblad #1 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Digitale uitgaven lees je in de Soul Kiosk App. Wilt u niks meer missen op het gebied van Wielrennen, word dan abonnee! Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!