27-03-2020 - Nieuws, Wielrenblad

Tips & Tricks: Shimano Schoenplaatjes

Shimano schoenplaatjes vormen de interface tussen de fietsschoen en het pedaal. Shimano schoenplaatjes en pedalen zijn erop gemaakt om als één systeem te werken en zijn precies op elkaar afgestemd, om te zorgen voor maximale krachtoverdracht en veiligheid.

SPD-SL

Er zijn drie varianten SPD-SL-schoenplaatjes, die je voet verschillende maten van zijwaartse bewegingsvrijheid ten opzichte van het pedaal bieden. De schoenplaatjes hebben een afstelbereik van 11 mm voor-achter en 5 mm links-rechts. Als de stopper van de plaatjesmoer (plastic) op de schoenzool wordt verwijderd, wordt het afstelbereik voor-achter verhoogd naar 22 mm.

  • SM10: SPD-SL rode schoenplaatjes: Geen zijwaartse speling mogelijk
  • SM11: SPD-SL gele schoenplaatjes: ‘Front-center’ roterend plaatje met 6 graden speling voor en achter
  • SM12: SPD-SL blauwe schoenplaatjes: ‘Front-center’ roterend plaatje met 2 graden speling voor en achter
  • SM20: SPD-SL opvulplaatjes: Perfecte symmetrie is zeldzaam in de natuur en fietsers zijn daarop geen uitzondering. Het is zelfs niet ongewoon, dat het ene been langer is dan het andere. Om dit te compenseren, heeft Shimano opvulplaatjes ontworpen, die zorgen voor 1 tot 5 mm verschil in hoogte.

Onderhoud

Shimano Schoenplaatjes slijten en moeten periodiek worden vervangen. Je plaatst nieuwe schoenplaatjes wanneer je de schoen moeilijk losklikt of als het losklikken veel makkelijker gaat dan toen het schoenplaatje nieuw was. Er is ook een visuele indicatie: als het gekleurde deel van het schoenplaatje versleten raakt, moet het plaatje worden vervangen.

  • Voor: Vervang de schoenplaatjes wanneer de zwarte laag onder de plaatjes te zien is.
  • Achter: Het schoenplaatje moet worden vervangen wanneer het is afgesleten tot aan de referentiestreep voor vervanging.

SPD

SPD-plaatjes zijn specifiek geconstrueerd voor Shimano moutainbike- en touringpedalen: makkelijker en sneller in- en uitklikken dan met SPD-SL plaatjes, precies wanneer dat nodig is op de trail of de weg. Voor meer informatie over Shimano SPD schoenplaatjes kun je terecht op de website van het merk.

  • SHM51: SPD-schoenplaatjes: Single Direction Release: Het plaatje wordt uit het pedaal geklikt, door de hiel naar buiten te draaien.
  • SHM56: SPD-schoenplaatjes: Multi-directional Release: Het plaatje wordt uit het pedaal geklikt, door de hiel naar een richting te bewegen die je zelf kiest.
 van