19-03-2018 - Mountainbiken, Tips & Tricks

Het geheim van de Wheelie

Wheelies zijn vet! Veel mensen proberen het, maar een stukje al rijdend op het achterwiel balanceren is slechts weinigen gegeven: oefening baart zelden kunst. Daarom volgen hier enkele gouden tips over de ‘wheelie’. 

Tekst en Foto’s: Michiel Rotgans // Rijder: Bobby Root

Tijdens onze trip naar het Gardameer bracht Rose ons in contact met teamrijder Bobby Root. Bobby Root, was dat niet die mountainbiker die ooit, zo’n tien jaar geleden, wereldwijde faam genoot door met negentig kilometer per uur zijn fiets op het achterwiel te trekken? Juist ja, als iemand ons de sleutel tot wheeliegeluk kan geven dan is dat meneer Root wel.

De wheelie is in eerste instantie een manoeuvre met een hoog ‘show-gehalte’. Op het eerste gezicht zonder verdere functie. Toch is wheeliën een opstapje naar de manual, die je kan toepassen tijdens het rijden van een trail. Bij de wheelie hou je de bips op het zadel, bij een manual sta je op je trappers.

De voorbereiding

1. Let op je bandenspanning Zorg dat je banden niet te zacht zijn. Dan wiebelt je velg van links naar rechts over de wangen van je band. Tenminste 2 bar, dat geeft een goed platform om op te balanceren.

2. Zet je zadelpen op de juiste hoogte Zit de zadelpen helemaal omhoog, dan heb je niet genoeg ruimte om te bewegen. Zit je zadel te laag dan moet je je fiets veel verder naar achteren hangen om op de sweetspot (red: het punt van balans) te komen en dat is in het begin veel moeilijker. Zet je de zadelpen daarom lager dan op een XC rondje, maar hoger dan bij een downhill.

3. De versnelling Mensen die goed wheelies kunnen maken zeggen allemaal dat het op een iets hogere snelheid makkelijker is. Voor beginners is dat natuurlijk eng en te risicovol. Toch raden we aan om het niet stapvoets te proberen maar met iets meer snelheid. Kies een versnelling op je middenblad voor en in het midden van de cassette.

4. Voorwiel Zorg dat je voorwiel tijdens het wheeliën blijft draaien. Door de stabiliserende werking van een draaiende wiel (het gyroscopisch effect), helpt je makkelijker je balans te behouden.

5. Achterrem Je achterrem is het allerbelangrijkste van een wheelie. Zo controleer je je balans van voor naar achter. Val je achterover? Met een kleine vingerbeweging op je remhendel kom je weer terug in je sweetspot of dirigeer je je voorwiel meteen terug naar de grond.

6. Sweetspot De sweetspot, het balanspunt waar je je in bevindt tijdens een wheelie. Je houdt het evenwicht van voor naar achter en van links naar rechts. Beginners zijn nog niet zo bekend met de sweetspot. Om er meer mee vertrouwd te raken, kun je ‘oefenen op het droge’. Een sterk persoon moet achter je staan en je met zijn volle gewicht op het achterwiel trekken, terwijl jij allebei je remmen inknijpt. Dit kost even kracht maar als je je vervolgens in de sweetspot bevindt kan hij je daar met twee vingers houden. Neem je tijd en geniet even van het zitten in deze positie. Je helper kan ook proberen je een seconde los te laten, zodat je de balans kan aanvoelen.

Wheelie Foto's collega

De Wheelie

Bobby komt aanrijden met een kilometertje of tien per uur en doet nu twee dingen tegelijk in een vloeiende beweging. Eén, hij zet plots aan op zijn trappers met meer kracht dan daarvoor. Twee, hij beweegt zijn bovenlichaam naar achter door zich af te zetten op zijn stuur. Nadat zijn armen zijn gestrekt neemt hij het stuur mee de lucht in, ook dit moet vloeiend. Het belangrijkste van deze twee bewegingen is dat je ze gelijktijdig en vloeiend uitvoert. Het werkt niet als je eerst het één of eerst het ander doet.

Een kleine voetnoot, je kan ook te hard inzetten, waarna je op je rug belandt. Later lees je meer over de achterrem. Eenmaal in de sweetspot houd je van links naar rechts balans door je knieën in de betreffende richting te bewegen. Een kleine impuls met je knie is genoeg om je balans te houden. Bobby trapt een beetje bij om naar voren te blijven rijden. Naar voren (remmen) en naar achter (bijtrappen) om te balanceren.. Dreig je naar voren te vallen, dan moet je aanzetten zodat je achterwiel weer onder je komt. Val je naar achter, dan moet je remmen met je achterrem zodat je voorwiel weer meer naar voren gaat. Rem gedoseerd!

Tutorial Wheelie Nederlands


Balanceren met je Achterrem 

Bobby laat in dit voorbeeld zien dat hij bijna achterover valt, zijn fiets staat verticaal. Hij reageert door voluit zijn achterrem in te knijpen en ineens staat hij weer op twee wielen. Wees dus niet bang om naar achter te gaan hangen, met je wijsvinger op je remhendel kan je altijd weer terug.

Wheelie balanceren op je achterrem - hoe doe je een wheelie - tutorial


De Manual 

Zitten die wheelies wel snor? Probeer dan eens een manual. Zoals eerder gezegd, het grootste verschil is dat je nu niet met je kont op je zadel zit maar op de trappers staat. Voor manuals moet je een stukje sneller gaan, zeg iets van vijfentwintig kilometer per uur. Nu moet je je voorwiel omhoog krijgen maar dan zonder te trappen. Met een explosieve beweging van het bovenlichaam strek je je armen en neem je het stuur mee de lucht in. Doordat je niet op het zadel zit kan je met je kont veel verder naar achteren hangen.

Bij de manual balanceer je door je bips van voor naar achter en van links naar rechts te bewegen, meer dan bij de wheelie. Ga je te ver achterover? De achterrem werkt ook hier weer op dezelfde manier. Beheers je de manual goed? Probeer hem dan ook eens te integreren tijdens een rondje over je favoriete parcours. Als je een kuil tegenkomt kan je met een goed getimede manual je achterwiel in het gat drukken. Hierdoor wordt de kuil opgeslokt, het voelt heerlijk aan en verbetert je flow!

Manuel - van de wheelie - nederlandse totorial


Dit artikel over de ‘Wheelie’, is afkomstig uit het UP/DOWN mountainbike magazine #2 2012. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Koop dan de laatste editie in de Soul Webshop of word dan voor het gemak abonnee . Wil je liever het het magazine online lezen? Geen probleem! Download dan het magazine online via onze Soul Kiosk App.

 van