23-03-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Tips voor moeilijk terrein

Trucjes om moeilijk terrein toegankelijker te maken.

Het meest intimiderend zijn steile paadjes langs de berg of naar beneden. Aan de ene kant loopt het omhoog, aan de andere kant een gapend gat. Hoe ga je in vredesnaam hier een béétje fatsoenlijk (en stijlvol) naar beneden komen? Gelukkig hebben wij wat techniekjes verzameld om die moeilijke stukken makkelijker te maken. En als je deze keer er goed overheen komt, zul je zien dat ze langzaam maar zeker hun indrukwekkende karakter verliezen.


CLIPLESS PEDALEN MET PLATFORM
Op technische en moeilijk stukjes kan het soms heel erg moeilijk zijn om meteen in je klikpedalen te stappen. Shop eens rond naar pedalen die een combinatie van een clipless – en platformpedaal zijn. Zo kun je de eerste paar pedaalslagen meer kracht overbrengen op je pedaal, zonder angst dat je schoen er vanaf glijdt.


ZADEL NAAR BENEDEN
We zijn er in dit nummer van UP/DOWN al meerdere keren op teruggekomen. Maar als je een moeilijk stuk moet fietsen, zeker als het steil naar beneden gaat, geef je jezelf heel erg veel ruimte als je je zadel een centimeter of tien laat zakken. Dat maakt het heel erg makkelijk om je gewicht naar achteren te verplaatsen. En laat dat nou net de plek zijn waar je achterwerk naartoe moet als je in steil aflopend terrein je gewicht boven je trapas wilt houden!

Fout                                                                 Goed

Fout                                                                 Goed


STAP OP AAN DE HOGE KANT
Als je dwars op een steile helling staat, kan het heel erg moeilijk zijn om op je fiets te komen. Dé grote truc is om altijd aan de hoge kant opstappen. Dat is dus de zijde van je fiets aan de bergkant. Zo sta je boven je fiets en is het heel erg makkelijk om je been over je fiets te slingeren. Je voelt je ook zekerder omdat je op deze manier van boven op je fiets stapt zodat, als je omvalt, je nog steeds aan de hoge kant van je fiets ligt in plaats van in het ravijn. Bonus: op deze manier heb je ook alle tijd om met de voet die over je fiets stapt in je pedaal te klikken voordat je begint te rijden.

Fout                                                            Goed


DRIEPOOTMETHODE
Ben je aan de hoge kant opgestapt en heb je je ene voet ingeklikt op je pedaal, dan zou je nu al technische stukken in kunnen fietsen. Hoe dan? Door de voet die je als laatste bijhaalde niet meteen in te klikken, maar klaar te houden om als extra ‘pootje’ bij te zetten op de moeilijk stukken, maak je het mogelijk om hele moeilijke stukjes half steppend, half fietsen te overbruggen. De rest van je fiets houdt je gewoon onder je: dus ene voet ingeklikt, kont op je zadel en handen op het stuur. Je zal versteld staan hoeveel moeilijke secties je zo kan halen.


tekst: Bas Rotgans
foto’s: Michiel Rotgans
rijder: Mark Naber

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van