22-06-2023 - Wielrenblad, Mountainbiken, Nieuws

Tirol heeft eerste Gravelbike-Regio

Goed nieuws voor iedereen die van bergen en natuur houdt! Met diverse Great Trails, een eigen gravelbike regio en het recent georganiseerde wereldkampioenschap Trail Running biedt Tirol tal van uitdagende outdoor activiteiten voor beginners en gevorderden. Speciaal is een WK op eigen bodem zeker, vooral met het enthousiasme en de buzz van de toeschouwers. Begin juni verzamelde de trailrunning elite uit 70 landen zich in het unieke en veelzijdige berglandschap van Innsbruck en Stubai. Zelfs los van de allure van de wedstrijden, is Tirol met deze regio’s een geweldige ervaring voor sportliefhebbers en liefhebbers, met een verscheidenheid aan avonturen zowel op als naast de hardloop trails. Maar ook de gravelbike en mountainbike sport winnen steeds meer terrein in dit fietsparadijs.

Nauders, Plamort Trail

Tirol heeft eerste Gravelbike-Regio
Außerfern is de hoofdbestemming voor gravelbikers. Onder de naam Gravel.Tirol hebben de vier regio’s Lechtal, de natuurparkregio Reutte, Tannheimer Tal en de Tiroler Zugspitz Arena zich tot de eerste gravelbike-regio van Tirol verenigd. De feiten zijn indrukwekkend: vier regio’s, 18 gravelbike-routes, meer dan 22.000 hoogtemeters met ruim 1.000 routekilometers en 58 accommodatiepartners.

Gravelbiken is echt iets voor avonturiers en biedt een volledig nieuwe mogelijkheden om ver van de geasfalteerde wegen te fietsen en nieuwe plekken te verkennen. In Tirol zijn een nagenoeg oneindig netwerk aan wegen, overnachtingsmogelijkheden in alle categorieën, een geweldige horeca, zeer goede mogelijkheden voor een duurzame heen- en terugreis en talloze mogelijkheden voor vrije tijd, sport en avontuur te vinden. Tijdens een gravelbike-reis door Tirol in het hart van de Alpen kom je talloze almhutten, magische plekken in de natuur en zwemmeren tegen. Dat het fietsnetwerk perfect ontwikkeld en bewegwijzerd is, spreekt vanzelf.

Talloze gravelroutes in Tirol die allemaal per trein bereikbaar zijn
Het netwerk aan gravelroutes strekt zich over heel Tirol uit. Veel routes bieden spectaculaire vergezichten en talloze gezellige pauzeplaatsen. Een ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn met de trein van oost tot west, van noord tot zuid, bereikbaar. Enkele voorbeelden van gravelroutes en gebieden zijn:
– Afwisselende route in het Tannheimer Tal
– Route voor natuurliefhebbers in Lechtal
– Bergafwaartse rondrit rondom Seefeld
– De Thiersee-route 
– Toptip: gravelen in het zonnige Gurgltal in Imst

Serfaus, Högtrail

Great Trails: de beste downhill-routes van Tirol
Tirol is een paradijs voor mountainbike-fans, met adembenemende berglandschappen, afwisselend terrein en perfect aangelegde trail-netwerken – ontwikkeld voor beginners, gezinnen en echte profs. Juist de combinatie van veeleisend terrein, veiligheid, natuurbescherming, uitdagingen, landschap en infrastructuur bieden mountainbikers onvergetelijke momenten. Talloze trails in Tirol, het fietsland nummer 1 in Europa, hebben het keurmerk „Great Trails” al verdiend. Uit deze schat aan de populairste trails van meer dan 330 km werden door een vakjury de vijf beste routes gekozen. Doorslaggevend voor de beoordeling waren de criteria „all-in-one”-trail met zoveel mogelijk uitdagingen, de landschappelijke beleving, routes die geschikt zijn voor gezinnen, het „WOW”-effect en de moeilijkheidsgraden. Of het nu gaat om met wortels doortrokken bospaden of hoogalpiene ‘steige’: allemaal hebben ze één ding gemeen voor mountainbikers die graag afdalen: de „flow” tijdens het afdalen, het opgaan in de activiteit, een gevoel van vrijheid en gemeenschap.

Dit zijn winnaars van de vijf beste Great Trails in Tirol:
1. Plamort Trail in Nauders – Startpunt: bergstation Bergkastel, Nauder
2. Fleckalm Trail in de Kitzbüheler Alpen – Startpunt: bergstation Fleckalmbahn
3. Högtrail in Serfaus – Startpunt: Hög, parkeerplaats Alpkopfbahn/Komperdellbahn
4. Peter-Sagan-Trail in Osttirol – Startpunt: Sternalm in Lienz, parkeerplaats Schlossbergbahn dalstation
5. Fernar Trail in de Ötztaler Alpen – Startpunt: Dalstation van de Gaislachkogelbahn in Sölden

Lienz, Peter Sagan Trail

Full service in heel Tirol
Singletrails zijn een plezier voor profs en beginners, voor keiharde bikkels en jongeren. Tirol ligt in het hart van Europa en is voor een enduro-vakantie met alle vervoersmiddelen zeer goed bereikbaar. Wie zelf geen bike heeft, kan in alle regio’s fietsen en de bijbehorende uitrusting, zoals beschermers of helmen, huren. Ook veel hotels en accommodaties zijn op mountainbikers gespecialiseerd. Ze bieden afsluitbare ruimten, wasstations en natuurlijk ook gereedschap voor reparaties aan. En voor een perfect vervoer naar de singletrails zorgt een eigen fietsvervoer dat door toeristische regio’s wordt aangeboden en natuurlijk het perfect aangelegde netwerk aan bergbanen.

Klik hier voor meer informatie over de Great Trails!

Klik hier om meer te weten te komen over Tirol, voor tips, inspiratie en heel veel informatie over vakantiemogelijkheden in Tirol.


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van