03-10-2018 - Nieuws, Wielrenblad

Tirol op de kaart als uitdagende wielerbestemming

Met sport op het hoogste niveau, uitdagende trajecten en bijna 600.000 fanatieke fans van over de hele wereld, mag het WK wielrennen Innsbruck een groot succes worden genoemd. De World Cup wielrennen in Innsbruck-Tirol gaat de geschiedenis in als een van de meest memorabele en moeilijkste wielerparcours in de geschiedenis. Ook voor de Nederlandse wielrenners was dit WK een succes. Nederland won maar liefst acht medailles en staat daarmee nummer een in het medailleklassement, gevold door België (zes) en Duitsland (drie).

Tirol heeft zijn visitekaartje als sportland nummer 1 afgegeven en zichzelf met de organisatie van dit wereldkampioenschap wielrennen als fietsland op de kaart gezet. Niet alleen de bijna 600.000 internationale wielerfans langs de routes beleefden de World Cup van dichtbij, ook de wielerfans thuis konden de races live volgen. De televisiebeelden zijn in maar liefst 150 landen uitgezonden. De speciaal ingerichte fan-zones en tal van activiteiten rondom het WK zorgden voor veel entertainment voor de internationale gasten en de lokale bevolking.

Het WK Wielrennen in Innsbruck-Tirol zal nog lang herinnerd worden, niet in het minst vanwege de grote finale op zondag 30 september 2018. Waarbij in een race-thriller, de Spaanse veteraan Alejandro Valverde werd gekroond tot wereldkampioen in de wegwedstrijd. Oranje had met Tom Dumoulin, Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruiswijk de nodige troeven voor het zeer geaccidenteerde parcours van ruim 258 kilometer in Oostenrijk. De wegrace ging van start in Kufstein en eindigde in Innsbruck. Vlak voor de finish moesten de renners de Höttinger Hölle bedwingen, met een steil stuk van 25 procent. Dumoulin werd uiteindelijk vierde. Tirol bleek dus een uitstekende wielerbestemming te zijn voor de Nederlanders.

 van