12-03-2014 - Skiën, Nieuws

TNF: Nanga Parbat Winter Expeditie 2014

Op slechts duizend meter voor de top van de uitdagende, 8.126 meter hoge Nanga Parbat-berg is een einde gekomen aan The North Face® Nanga Parbat Winter Expedition 2014. The North Face®-atleten Simone Moro en David Goettler hebben deze zware beslissing moeten nemen.

Na 64 dagen en tijdens de koudste en meest intense periode van het jaar bleek het woeste weer te hevig om verder te kunnen. De wind haalde snelheden van maar liefst tachtig kilometer per uur. In combinatie met de lage temperatuur maakten deze omstandigheden het uiteindelijk te gevaarlijk om verder te gaan.

Voor Simone Moro was het de tweede keer dat hij de tocht richting de top ondernam tijdens het winterseizoen. In een tijd waarin er al zoveel is bereikt op het gebied van bergbeklimmen, vinden The North Face®-atleten altijd nieuwe uitdagingen die nog zwaarder zijn en waarbij er nog meer moeilijkheden te overwinnen zijn. Begrijpelijkerwijs is Simone teleurgesteld, maar niet verslagen. Het overwinnen van de Nanga Parbat blijft voor hem een levenslange ambitie.

Ondanks dat het hoofddoel op dit moment niet is behaald, is The North Face® zeer trots op de vasthoudendheid en het doorzettingsvermogen van het team. David Goettler en zijn team klommen naar het op twee na hoogste punt op de Nanga Parbat tijdens de winter. Het was een ongelooflijk avontuur dat zeer veel geduld en volharding vereiste.

De uitdaging die beide klimmers aangingen, was een belangrijk stap in een grotere reis. Het bereiken van de top van de Nanga Parbat is dan ook slechts een deel van het verhaal. The North Face® streeft er voortdurend naar aan te tonen dat ontdekken nooit stopt. De Nanga Parbat Winter Expedition 2014 past perfect binnen dat streven.

Sinds 1988 is er dertig keer getracht een winterse beklimming te doen van Pakistaanse toppen van boven de 8.000 meter. Zeventien van deze pogingen waren op de Nanga Parbat – alle helaas zonder succes, met name door de slechts korte periodes van goed weer in de winter. Nanga Parbat staat ook wel bekend als de ‘Killer Mountain’. De klim is berucht om zijn hoge moeilijkheidsgraad en heeft meerdere klimmers het leven gekost. De Nanga Parbat is de op acht na hoogste berg ter wereld en meet 8.126 meter. Het is een van de twee laatste toppen van meer dan 8.000 meter hoog, die nog onbeklommen is in de winter.

Herbeleef The North Face® Nanga Parbat Winter Expedition 2014 op The North Face® Journal

 

 van