15-11-2013 - Mountainbiken, Nieuws

Tolvignet voor mountainbiken op Utrechtse Heuvelrug

Er sijpelde een nieuwtje door dat relevant is voor alle liefhebbers die graag mountainbiken in de omgeving van Utrecht. Voortaan zal mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug namelijk geld gaan kosten. Vanaf volgend jaar moet iedereen een speciaal vignet aanschaffen, dat ongeveer 7,50 zal gaan kosten. Overigens staat hier ook iets tegenover want op termijn komt er op de Utrechtse Heuvelrug een aaneengesloten netwerk te liggen van mountainbikeroutes. Vrijwilligers van drie fietsverenigingen gaan deze routes aanleggen en zij zullen daarnaast het beheer hiervan voor hun rekening nemen.

Gisteren hebben betrokken partijen als het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en de Nederlandse ToerFiets Unie een intentieverklaring ondertekend, om het mountainbiken in de Utrechtse natuur te reguleren. Het nieuwe samenwerkingsverband gaat werken aan het verbeteren, vernieuwen en verlengen van de mountainbikeroutes.

Aanleiding is dat op de Utrechtse Heuvelrug wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en andere recreanten soms hinder ondervinden van elkaar, omdat routes elkaar kruisen. Mountainbikers hebben daarnaast ook aangegeven dat de huidige routes onvoldoende lengte hebben en soms van onvoldoende kwaliteit zijn, waardoor buiten de routes wordt gereden. Betere en langere routes moeten dit in de toekomst voorkomen.

Het mountainbikevignet zal in eerste instantie op internet te koop zijn, de invoering van dit vignet is trouwens geen primeur. Er zijn meer gebieden in Nederland waar alleen tegen betaling gefietst mag worden, onder meer op de Posbank, Montferland en in de Loonse en Drunense duinen. De Utrechtse Heuvelrug is dus het volgende gebied dat alleen met een vignet toegankelijk zal zijn.

Bron: RTV Utrecht 

 

 van