11-07-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Tom Dumoulin zegeviert op de Arcalis

Afgelopen zondag waren wij getuigen van een waar spektakel. De Koninginnenrit van de Tour de France werd gewonnen door een Nederlander en niet zomaar één, maar door onze Tom Dumoulin! Door slim te koersen, zijn hoofd te gebruiken en zoveel mogelijk zijn benen te sparen, wist de Maastrichtenaar in de vallei van de slotklim weg te rijden bij zijn medevluchters (zie foto) met een geweldig resultaat als gevolg. 

Tom demareert
Tom Dumoulin demarreert naar de voet van de slotklim.

Etappe negen in de Tour de France was er eentje voor de vluchters, tenminste toen Valverde zich sociaal liet afzakken. Toen de Spanjaard weer achter Nairo Quintana had plaatsgenomen in het peloton kreeg de kopgroep de ruimte en konden zij uitlopen.

De koers verliep gestaag verder, met hier en daar een aanval van Pinot, Majka of de Gendt met het oog op het bergklassement. De strijd barste pas echt los op de Beixalis. De renner van Lotto NL- Jumbo, George Bennett, was niet te stoppen en probeerden constant weg te rijden bij zijn medevluchters, maar zonder succes. Eenmaal in de vallei aangekomen was de situatie onveranderd, totdat onze hoop in bangen dagen, Tom Dumoulin er met een flinke vaart vandoor ging. Al snel werd het gat groter en groter en liep het tijdsverschil met de achtervolgers al snel op naar 53 seconden. Dit wist hij vol te houden tot aan de voet van de laatste klim.

Tom Dumoulin- Arcalis
Volhouden en niet verzaken, dat waren de speerpunten die waarschijnlijk in het achterhoofd van Tom rondhingen toen hij bezig was om de Arcalis te bedwingen.

Halverwege de beklimming veranderde het weer dramatisch en leek het wel of de weergoden de overwinning van Tom wat meer glans wilden geven door de kijker te voorzien van een indrukwekkende achtergrond. Hagel, regen en een glinsterend wegdek, omringde de Nederlander onderweg naar de top (zie foto). Het gat was 53 seconden en ging vrij snel naar 40 seconden, het zal toch niet? Tuurlijk niet! Tom verzaakte niet en reed uiteindelijk solo naar de overwinning. De laatste keer dat een Nederlander een bergetappe wist te winnen moeten we terug naar het jaar 2002. Michael Boogerd wist in de Alpen de etappe naar La Plagne op zijn naam te schrijven.

Wil jij deze historische etappe nog een keer rustig terug kijken, dan hebben wij voor jou de samenvatting hieronder alvast klaargezet.

https://www.youtube.com/watch?v=mlA4riebLpY

De Arcalis

De Arcalis is niet zozeer stijl, maar wel lang en helemaal na een dag volop gekoerst te hebben. De beklimming is in totaal 18 kilometer lang en beschikt over een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2 procent. De renner start op 1282 meter aan de klim en eindigt op een hoogte van ruim 2200 meter. Het weer op deze hoogtes is vaak wisselvallig en moeilijk te voorspellen. Wanneer het bij de voet van de beklimming nog 35 graden is kan het zomaar zijn dat er boven op de top grote hagelstenen naar beneden vallen. Goed uitgerust op pad gaan is dus een pré!

Nieuw wapen

De koninginnerit werd door Tom gereden in het nieuwe wapen van het Baskische merk Etxeondo. In dit bijzondere Arma Sprinter tenue zit de speciale DSM Dyneema vezel verwerkt, ontwikkeld door deze Nederlandse multinational. Daarnaast is het tenue super- aerodynamisch. DSM Dyneema is een anti-abrasion stof wat de huid van de wielrenner beschermt tijdens een crash. Etxeondo is het eerste merk die deze stof verwerkt in professionele wielerkleding en is daarin uniek. Ook consumenten kunnen nu gebruik maken van deze unieke DSM Dyneema vezel. De vezel is verwerkt in de Rali wielerbroek van Etxeondo en bij Etxeondo dealers te verkrijgen. Als je benieuwd bent waar Etxeondo verkrijgbaar is in de Benelux, check dan even de dealerlocator op de website van Juncker.

 

Wielrenblad_Bannertje

 van