31-10-2023 - Mountainbiken, Leesvoer

Top 8 mountainbikeroutes herfst: beste MTB routes voor najaar in Nederland

De zomer is voorbij en de herfst staat voor de deur, en dat betekent dat het tijd is om je als mountainbiker voor te bereiden op een nieuw seizoen vol avonturen: de herfst. De herfst is een prachtig seizoen voor mountainbiken in Nederland, met zijn betoverende kleuren en milde temperaturen. Maar we begrijpen dat niet iedereen houdt van modderige trails, drassige paden en een vieze moutainbike. Daarom hebben we een lijst samengesteld met enkele van de beste mountainbikeroutes in Nederland waar je ook tijdens regenachtige herfstdagen relatief droog kunt rijden.

Iedere mountainbiker heeft andere associaties met de herfst en de winter. Voor sommigen is dit juist hét MTB-seizoen, maar anderen zien vooral op tegen plassen en modder. Natuurlijk kun je je als mens goed kleden tegen de regen, maar je fiets krijgt altijd de volle laag. Tandwielen en remmen slijten sneller, er treedt met wat pech roestvorming op omdat vuil zich ophoopt, en de flow is op veel modderige parcoursen ver te zoeken. De kans op een parcours met flow is de laatste jaren weliswaar veel groter geworden dankzij nieuwe, goed onderhouden routes en toegewijde trailcrews, maar nog steeds is de ene route significant geschikter voor een herfstig rondje dan de andere. We hebben daarom een selectie gemaakt van een aantal routes die ook in natte omstandigheden een glimlach op je gezicht toveren.

Top 8 mountainbikeroutes herfst

1. Schoorl: avontuur in de duinen

Een van de meest populaire mountainbikeroutes in Nederland bevindt zich in Noord-Holland. De meest voor de hand liggende route op een regenachtige dag is die van Schoorl. Het is waarschijnlijk de populairste route van Nederland, vanwege de ligging en de prachtige omgeving en stamt al uit 1996! De vijftien kilometer lange route bestaat voornamelijk uit zandpaden en singletracks die zich een weg banen door het Schoorlse duingebied. Het zand kan variëren van los zand tot compacte ondergrond, afhankelijk van de weersomstandigheden: waar deze route bij droog weer vaak vrijwel niet te fietsen is, is hij in natte omstandigheden juist geweldig te rijden. Natuurlijk ervaar je iets meer weerstand door het natte duinzand, maar ondanks dat is deze route ook op de natste dagen een genot om te rijden!

2. Drunense Duinen: paradijs in zandduinen

In de buurt van de Efteling ligt een ander geweldig mountainbikeparcours – de Drunense Duinen. Dit unieke landschap bestaat uit uitgestrekte zandduinen, dennenbossen en heidevelden. Het doet denken aan een miniatuurwoestijn, maar dan midden in Nederland. De route biedt variatie in terrein, van snelle afdalingen tot technische secties met zandheuvels en scherpe bochten. Hoewel de ondergrond met nat weer enigszins ‘zuigt’, is dit parcours in de winter goed begaanbaar en biedt het een geweldige intervaltraining met ruim 226 hoogtemeters in één rondje.

3. Zandvoort: rond het circuit

In de zomer kan je in Zandvoort beter op het strand gaan liggen, maar in de winter is de mountainbikeroute die zich om het beroemde circuit heen krult de place to be. Het is een aardig technisch rondje, en op het slechts zes kilometer lange parcours klim je maar liefst 140 meter! Singletrack, klimmetjes, lekkere kombochten én de grootste wallride van Nederland wisselen elkaar in hoog tempo af. Met dank aan de Dunebikers, de club die het parcours onderhoudt, ligt het er altijd optimaal bij; ook in de winter. Met nat weer is het alleen even opletten op de wallride: die kan dan behoorlijk glad zijn!

4. Hellendoorn: Sallandse Heuvelrug

Ook voor de oosterlingen is er in de winter genoeg te doen. Op de Sallandse Heuvelrug, gelegen tussen Holten en Hellendoorn, bevindt zich een prachtige route die ‘s zomers mul kan zijn, maar er in de winter zeer goed bij ligt. De cijfers spreken voor zich: 366 hoogtemeters in 19,5 kilometer, gelegen in een 5000 hectare groot heidegebied: mooi fietsen gegarandeerd! Bovendien is het makkelijk om de route te combineren met andere trails in het gebied. In de winter zul je daarbij het Reggedal moeten mijden wegens de modder, maar combineer je de routes van Holten en Hellendoorn, dan rij je ruim dertig kilometer over goed begaanbare trails!

5. Gieten: Drentse schoonheid

Woon je in het hoge noorden en blijft het maar gieten? Neem dan eens een kijkje in… Gieten! De mountainbike route is gelegen op de Drentse Hondsrug, die – zoals al deze routes – hoger gelegen is en bestaat uit zandgrond. Ondanks de vlakke omgeving telt de route zo’n 275 hoogtemeters, die vooral bij elkaar worden gesprokkeld op de oevers van twee voormalige zandafgravingen. Steile klimmetjes en een prachtige flowtrail zijn de hoogtepunten van deze route en mocht je bijna 34 kilometer teveel van het goede vinden, dan bestaat er twee keer de mogelijkheid om af te snijden. Misschien wel de mooiste route in het noorden van het land!

6. Dorst: Singletrack paradijs

Een andere klassieker voor nat weer is de route van Dorst. Deze maakt deel uit van MTB Tracks Oosterhout, een netwerk van zo’n 32 kilometer lang. De route van Dorst bestaat volledig uit singletrack en is krap negen kilometer lang. In die afstand vind je misschien hoogstens honderd meter aan aaneengesloten rechte stukken. De route is daarom perfect om te werken aan je bochtentechniek en heeft een lekkere flow. De lokale trailcrew heeft de route bovendien geweldig onderhouden en mocht je zin hebben in wat meer variatie, dan kan je dit rondje altijd combineren met de routes van Oosterhout en Teteringen.

7. Leersum: Flow in de herfst

Een route die er het hele jaar goed bij ligt is Leersum. Dankzij de goede afwatering, het geweldige onderhoud en de zanderige ondergrond is dit voor de meeste mountainbikers uit het midden van het land ook in de winter een populaire route. Zeker sinds het nieuwe deel van de route geopend is waan je je in Leersum soms echt in het buitenland. Dankzij de centrale ligging vind je hier op een zondagochtend veel mountainbikers, en het is niet bepaald een geheim dat deze route ook met natte omstandigheden goed te rijden is. Het enige echte nadeel van de route is dan ook misschien wel de enorme populariteit…

8. Dronten: avontuur in de polder

Als afsluiter een route die níet op een zanderige heuvelrug ligt, maar juist in een kleiige, platte polder. Geheel tegen de verwachting in is hier een route gecreëerd die zeer goed te rijden is in natte omstandigheden, en die bovendien erg vermakelijk is! Dat is voornamelijk te danken aan de lokale trailcrew, die met de nodige vrachtwagens hardpack en een nog grotere dosis creativiteit een zeer afwisselend rondje heeft gecreëerd. Je vindt in Dronten snelle singletracks, serieus technische features en lekkere sprongetjes. Het enige wat mist zijn hoogtemeters, want met 84 stuks is dit niet bepaald een bergachtig rondje. Desondanks is het zeker de moeite waard om deze route eens te rijden!

Meer mountainbikeroutes herfst

Ter conclusie: uiteraard zijn er nog veel meer mountainbikeroutes die goed te rijden zijn in natte omstandigheden. Denk daarbij aan het volgende: kleiachtige ondergrond houdt water vast en kun je dus het beste  mijden tijdens de winter. Kijk daarom vooral rond in hoger gelegen gebieden met een zanderige ondergrond. Daar loopt het water snel weg. Ook de toewijding van de trailcrews is bepalend: goed onderhouden routes beschikken over goede afwateringssystemen waardoor het water niet blijft staan. Tot slot even opletten of stenen, wortels en houten features niet glad zijn. Je hebt nu drie goede selectiecriteria om zelf te kunnen bepalen waar jij deze winter je mountainbike-kilometers aflegt! Kortom, check alle MTB Routes op de website van Up/Down mountainbike magazine.

Waarom mountainbiken in de herfst?

Laten we eens kijken waarom de herfst het perfecte seizoen is voor mountainbiken in Nederland, en waarom jij kan blijven fietsen in deze natte seizoenen op je favoriete mountainbikeroutes in de herfst.

  • Betoverende Landschappen: De herfst transformeert de natuur in een kleurrijk schilderij. De bladeren veranderen in warme tinten, variërend van geel tot rood, wat zorgt voor adembenemende uitzichten tijdens je ritten.
  • Aangename Temperaturen: De warme zomerdagen maken plaats voor mildere temperaturen. Je zult genieten van de frisse lucht zonder te zweten!
  • Minder Drukte: In vergelijking met de zomermaanden zijn de herfstdagen vaak rustiger op de paden en trails, waardoor je meer ruimte hebt om in alle rust van de natuur te genieten. Mocht je andere bikers tegen komen op jouw favoriete mountainbikeroute: Be Nice, Say Hi!

Tips voor het mountainbiken in de herfst

De herfst biedt een geweldige kans om te genieten van het mountainbiken in Nederland, zelfs als de paden nat zijn. Kies de route die het beste bij je past en maak je klaar voor een avontuurlijke herfst op de trails!

  • Verlichting: Zorg voor goede verlichting op je fiets voor de kortere dagen.
  • Kleding: Kleed je in lagen en draag waterdichte kleding om droog en warm te blijven.
  • Onderhoud: Onderhoud je fiets regelmatig, vooral in het herfstseizoen.
  • Veiligheid: Wees voorzichtig op gladde stenen, wortels en houten features, vooral bij regenachtig weer.

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Up/Down mountainbike magazine #5 2023. Losse uitgaven van Up/Down kun je hier bestellen in de Soul Webshop. Of word abonnee van Up/Down, zodat je geen artikel meer hoeft te missen!

Tekst: Daan Zeven / Beeld: Gijs Ferkranus & Harm Spoelstra

 van