23-11-2007 - Kitesurfen, Nieuws

Tr-xx Raily to blind

De volgende trick die we voor je hebben is een raily to blind uitgevoerd door Tuva Jansen. Tuva is een kitester afkomstig uit Noorwegen en ze draait al heel wat jaartjes mee. Je ziet op de foto dat Tuva met een wakeboard en bindingen vaart en Takoon kites. Ze vaart met wakeboardbindingen zodat ze met meer power haar tricks kan doen.

 

Woord: Cees van Oosterum Beeld: Takoon

 

Een raily to blind is eigenlijk een uitbreiding op een gewone raily, die hem nog leuker maakt om te doen. Voordat je een raily to blind kan doen, moet je eerst weten hoe je in the blind moet varen. Om goed in the blind te leren varen, is het belangrijk dat je eerst op vlak water oefent. In the blind, de naam zegt het eigenlijk al, vaar je zonder dat je goed kan zien waar je heen gaat oftewel met je rug naar je kite. Om in the blind te varen, moet je voldoende snelheid hebben om niet te zinken.

 

Als je genoeg snelheid hebt, zet je de kite op elf uur. Als je kite goed staat, is het het beste om je board om te springen. Op het moment dat je om springt, verplaats je bijna al je gewicht op je achterste been en hang je ook met je bovenlichaam boven je achterste been. In het begin is het makkelijker als je wat meer voor de wind oefent, later kun je wat meer aan de wind in the blind varen. Probeer daarbij ook steeds een stukje langer te varen. Je zult merken dat je steeds stabieler staat.

 

Het in the blind varen kan je net als veel andere tricks het beste met niet zo heel veel wind oefenen, denk hierbij dan aan een goede wind voor je tien of twaalf meter. De basis van een raily to blind is zo goed als hetzelfde als die van een raily. Maar omdat je bij een raily to blind achterstevoren moet landen, moet je hem in het begin met iets minder power doen. Het aankanten van je raily to blind blijft hetzelfde.

 

Je zorgt weer dat je veel snelheid hebt en hard afzet. Je strekt je weer compleet uit zodat je mooi in _ɬ

 van