03-07-2006 - Kitesurfen, Nieuws

tr_xx S-BEND

De s-bend is een trick voor de betere kiter, maar als je uitgehaakt kan springen en ingehaakt een frontroll kan, ben je technisch gezien al een heel eind op weg. Het wordt natuurlijk lastiger als je hem mooi wil stylen, zoals Sander hem hier laat zien. En als je echt goed bent, maak je hem one-handed, met kiteloop of into blind.

Een s-bend is een echte powermove, dus je hebt om te beginnen snelheid nodig. Als je lekker op snelheid bent, bereid je je voor door je kite op half twee te parkeren, te checken of je handlepassleash nog vast zit en eventueel je donkey dick (de uithaakbeveiliging op je depowerloop, red.) uit je trapezehaak te halen. Zet nu je handen in het midden tegen de depowerlijn aan. Als dat allemaal in orde is, ga je op zoek naar een geschikt stukje water voor een stevige afzet. Je kan er een klein golfje voor gebruiken, maar op vlak water kan je je afzet het makkelijkst timen.

Als je de s-bend wilt gaan inzetten, stuur je eerst je board wat van de wind af, waardoor je wat minder spanning op je lijnen hebt en je haakt uit.

Kant je board nu fel op en trap je tail stevig in het water. Door deze actie stuur je kort tegen de wind in waardoor je kite jou explosief uit het water trekt. Dit is het moment om vanaf je tail af te zetten en toe te geven aan de kracht van je kite. Die wil dat je vliegt!

Terwijl je afzet, moet je voor rotatie zorgen. Die draai kan je alleen veroorzaken zolang je contact hebt met het water. De meeste rotatie wordt veroorzaakt door je hoofd en bij de inzet betekent dat onder je achterste oksel door, naar het spoor achter je board, kijken. Hierdoor draai je een beetje voorover, waardoor je horizontaal komt te hangen _ɬ

 van