23-02-2009 - Windsurfen, Nieuws

Trapezes

De nieuwe stance die de trapeze mogelijk maakte, zorgde ervoor dat boards en zeilen een enorme sprong in ontwikkeling doormaakten; in dat opzicht is de trapeze misschien wel de belangrijkste uitvinding na de uitvinding van het windsurfen zelf. Het trapezesysteem zoals we het nu kennen is uitgevonden op Hawaii en is de afgelopen dertig jaar in essentie eigenlijk maar weinig veranderd: met een aan een gordel bevestigde haak haak je in een touwtje dat aan de giek is bevestigd. Simpel. De trapeze zelf daarentegen heeft een behoorlijke evolutie ondergaan, evenals de trapezetouwtjes. We zetten hieronder even kort de belangrijkste punten op een rijtje.

 

 

Heup of zit

Waar de trapeze vroeger een lapje schuim met stof eromheen was (al dan niet met ingebouwde rugzak), worden er tegenwoordig hightechmaterialen gebruikt om een superieure pasvorm, steun en veiligheid te garanderen. We onderscheiden grofweg twee soorten trapezes: de heuptrapeze en de zittrapeze. De heuptrapeze wordt gedragen op de buik en heeft een relatief hoge haakpositie. Hierdoor is deze trapeze zeer geschikt voor surfers die snel in en uit willen kunnen haken. In de praktijk betekent dit dat beginners, wavers en freestylers vaak kiezen voor een heupmodel. De zittrapeze heeft een lagere haakpositie, en bandjes tussen de benen die ervoor zorgen dat hij niet omhoog kan schuiven. Door de lage haakpositie kun je je gewicht goed op het tuig overbrengen, je kunt meer hangen en vooral bij overpowered varen geeft dit extra controle. Racers kiezen om deze reden meestal voor een zittrapeze. Er zijn overigens ook racers die met een heuptrapeze varen (denk aan worldcupper Pieter Bijl) en wavers die de lage zit van een zittrapeze prefereren (hoogvlieger Jonas Ceballos), het is maar net wat je gewend bent. Waar je op moet letten bij aankoop Als je een trapeze koopt moet je een aantal dingen in de gaten houden. Allereerst de pasvorm. Een trapeze kan nog zo mooi zijn en nog zoveel prachtige features hebben, als hij niet lekker zit heb je er niks aan. Probeer een trapeze dus uit, de meeste winkels hebben wel een hangplek ingericht zodat je even kan checken hoe hij zit. Veel toptrapezes zijn tegenwoordig op een soort 3D-manier opgebouwd voor een perfecte drukverdeling. Er zijn zelfs trapezes met luchtkussens aan de binnenkant voor extra steun. Als je last hebt van je rug is het aan te raden hier speciaal op te letten bij de aankoop van een trapeze. Er zijn speciale modellen verkrijgbaar die je een extra steuntje in de rug geven. Ook hier geldt weer: uitproberen! Ook zijn er tegenwoordig steeds meer trapezes speciaal gemaakt voor vrouwen en kinderen. Een aangepaste pasvorm zorgt ervoor dat de trapeze perfect zit. Niet zomaar een XS-je kopen dus, vraag ernaar in de winkel.

 

 

 

Haken
Er zijn verschillende manieren om de haak aan de trapeze te bevestigen. Veel merken gebruiken quick release-systemen, waarbij je met een simpele klik je trapeze vast hebt zitten en weer los maakt. Vaak is dit in combinatie met een gesp, zodat je zelf goed kan instellen hoe strak je de haak hebt zitten. Er zijn ook verschillende soorten haken: naast de normale haak is er ook een haak met een wieltje erop, speciaal voor wavers die een extra gevoel van vrijheid willen hebben.

 

Trapezetouwtjes
Dat er verschillende trapezes zijn is logisch, maar wist je dat er ook aardig wat verschillende trapezetouwtjes op de markt te krijgen zijn? Waar in de goeie ouwe tijd nog een stevig stukje touw rond de giek werd geknoopt zitten de koordjes van tegenwoordig een stuk vernuftiger in elkaar. De touwtjes zitten stevig vast rond de giekbuis en een stuk buigzaam plastic beschermt het touw en zorgt er tevens voor dat het touwtje mooi voorgevormd is en je extra makkelijk kunt inhaken. Er zijn verschillende soorten koordjes, over het algemeen ligt de lengte tussen de 18 en de 32 inch. De vaste koordjes komen in verschillende maten en hebben een vaste lengte. Verstelbare koordjes hebben meestal een verstelbereik van 6 inch (ongeveer 15 centimeter). Deze kun je aan de kant verstellen. Er zijn ook koordjes die je tijdens het surfen kunt verstellen door middel van een klemmetje op de giek. Dit is vooral handig voor wedstrijdsurfers die op verschillende koersen varen en het maximale uit hun spullen willen halen.

 

Welke touwtjes passen bij jou?
Over het algemeen is 24 tot 28 inch een goede gemiddelde lengte voor trapezetouwtjes. Bij korte touwtjes heb je een kortere reactietijd in geval van vlagen of windgaten, bovendien kan het lastig zijn snel in of uit te haken. Als je lijnen te lang zijn heeft je trapeze niet zoveel nut meer omdat je dan meer op je armen surft dan op je trapeze. Pak de giek vast en zorg dat het koordje nog om je elleboog kan, dan zijn ze zeker lang genoeg! Wil je zo snel mogelijk downwind, dan mogen ze wat langer.

De trend is dat touwtjes steeds langer worden: vooral wavers en freestylers stellen het op prijs dat het touwtje automatisch uit de haak valt zodra ze het zeil naar zich toetrekken en dat ze ingehaakt lekker aan hun giek kunnen hangen met het zeil rechtop om zo snel mogelijk te planeren. Wil je zo snel en hoog mogelijk aan de wind surfen, dan mogen de touwtjes wat korter.

 

Positie op de giek
De afstand waarop de koordjes van de mast staan is afhankelijk van de grootte van je zeil. Heb je een groot zeil, dan is de gieklengte langer. Dit houdt in dat het drukpunt in het zeil ook verder naar achter ligt en je trapezekoordjes dus ook verder naar achteren moeten. Het scheelt ook per persoon. Ben je licht, dan staan je koordjes meer naar voren. Ook de trim van je zeil zal de positie be_

 van