Travel Algund/Lagundo Italië: elke kilometer anders

In Algund, of op z’n Italiaans ook wel Lagundo, wacht een verborgen paradijs voor fietsers, want zo bekend is dit gebied niet bij ons. Afwisseling tussen natuur-en stadsbeleving, elke kilometer biedt mediterrane delicatessen en pure cultuur. Na een bezoek aan de streekkeer je volledig ontspannen terug naar je dagelijkse leven. Driehonderddagen zon per jaar. Klinkt toch als een goede reden om hier op de e-bike te stappen?

De streek rond het pittoreske Algund, een dorp midden in het imposante berglandschap van de Texel groep, leent zich bij uitstek vooravonturiers en mensen die gewoon van genieten houden. De gevarieerdheid aan de kant van de weg valt meteen op: palmbomen staan hier samen met naaldbomen en boomgaarden; wijngaarden reiken tot in de bergen en bloemrijke tuin en vind je overal in het kleine dorp. Je snapt meteen waarom Algund ‘tuindorp’ wordt genoemd.

De zon is hier rijkelijk aanwezig. Met dank aan de imposante drieduizend meter hoge bergen, die de koude lucht weg houden uit het gebied. De Middellandse Zee brengt de warmte in het bekken van Meran (Merano). Zodoende ervaar je hier een mediterraan klimaat. Zowel vroege boekers in april als laatkomers tot ver in oktober kunnen genieten van prima fietsomstandigheden in deze Zuid-Tiroolse regio. Of je nu fietst op spierkracht of met elektrische ondersteuning.

Want met e-bikers hebben ze hier rekening gehouden. Zo zijn er drie oplaadstations in het dorpscentrum van Algund: voor het gemeente huis, in de garage naast het Tirolerhof en op het kerkplein bij het toeristische informatiekantoor, waar je trouwens de benodigde laadpas kunt aanschaffen. Ja, je moet uiteraard even wachten, maar dat kan prima in een van de restaurants en cafés met Zuid-Tiroolse charme.

De zeven dorpen rond Algund zijn voer voor een ontdekkingstocht.Gelegen op een hoogte van 300 tot 3000 meter biedt de streek een uitgebreid netwerk aan gevarieerde fietsroutes-langs de majestueuzeAlpen en gecombineerd met een mediterrane sfeer. Daarnaast kun je tijdens een fietsvakantie in Algund ook routes met een rijke geschiedenis verkennen

We laten een aantal routes de revue passeren.

Leitner Alm

Het stadhuis van Algund is een mooie startplek voor de route die leidt naar de klim op Leitner Alm. Vanaf Oberplatzer ga je via een grindpad de berg op. Voor sommigen een inspannende klim, maar de beloning is een geweldig uitzicht over Meran vanaf een gezellig en zonnig terras.Vergeet niet om hier een plank met lekkernijen of traditionele Zuid-Tiroolse gerechten te bestellen.

Meran & Kasteel Trauttmansdorff

Als je niet zonder stadse sferen kunt, maakdan een omweg naar het charmante kuuroord Meran. Met het hele jaar door een mild klimaat tref je hier bloeiende tuinen met op de achtergrond besneeuwde toppen.In kasteel Trauttmansdorff kun je wandelen waar ook Sissi ooit heeft rondgelopen. Dit kasteel herbergt nu het interactieve Museum Touriseum. Als je er toch bent, bezoek zeker de twaalf hectare aan kasteeltuinen.

Daltocht Algund en Passeier-dal

Ook op de veertig kilometer lange daltocht door het bloeiende landschap tussen Algund en het Passeier-dal is Meran een vaste tussenstop. De stad heeft een oude stadskern met prachtige gebouwen uit de tijd van de belle époque. Langs de rivier de Passer gaat het licht bergop. Ook zullen geurige en bloeiende appelboomgaarden langs de route in het Passeier-dal je niet ontgaan. In Schenna (Scena) voert de daltocht richting het gelijknamige kasteel en het mausoleum van aartshertog Johann. Het bouwwerk van rode zandsteen aan de rand van de kerkheuvel prijkt hoog boven de stad uit.

Almentour in Aschbach

Zuid-Tiroolse en mediterrane sferen komen samen in de streek. Dat merkje ook in de keuken. Met wijnhuizen, geurige boomgaarden en eigenzuivelproducten is het niet verwonderlijk dat er altijd wordt gekookt met regionale ingrediënten. Wie zichzelf als een culinair ingestelde fietser ziet zou dan vooral de Almentour in Aschbach moeten rijden.Inclusief een korte afdaling over een single trail.

Törggelen

Tijdens de herfstperiode, wanneer de wijngaarden weer rood en oranje schitteren, is het tijd voor ‘oogsten, proeven en genieten’ in Algund.Deze zogeheten Törggelezeit wordt in de streek rondMeran aangeduid als het vijfde seizoen, dat begint op de binnen plaatsen en wijntavernes zodra de druiven oogst heeft plaatsgevonden. Een door endoor Zuid-Tiroolse traditie. Bij huisgemaakte Zuid-Tiroolse gerechten worden vervolgens de ‘nuie’ (de nieuwe wijn) en de ‘suser’ (de zoete druivenmost) feestelijk geproefd.

Reis door de tijd

Zuid-Tirol is de regio met de meeste kastelen van Europa. Er zijn maar liefst vierhonderd(!) kastelen en burchten uit verschillende tijd perken te vinden in het Meraner Land. Natuurlijk mag het eerder genoemde kasteel Trauttmansdorffmet zijn indrukwekkende botanische tuinen niet ontbreken. Ook kerken als de parochiekerk in Algund of de bedevaartskerk in St. Kathrein zijn de moeite van het bezoeken waard.Daarnaast kent de streek diverse musea waar je een tijdreis kunt maken ,van het steentijd perk tot de moderne tijd.

Fiets je liever bergaf dan bergop? Dat kan over de oude Romeinseheerweg de Via Claudia Augusta. Daar trap je in de richting vanGlurns, een middeleeuws stadje dat een bezoek waard is en dat de kleinste stad van Zuid-Tirol is

Hoogtepunten tocht dalfietstour Algund/Laguno–Meran/Merano–Passeiertal/Val di Passiria

 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Afstand: 40 km
 • Hoogtemeters: 432 m

Fietstocht naar de Leitner Alm

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Afstand: 13,3 km
 • Hoogtemeters: 1184m

Alpenweidetocht in Aschbach

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Afstand: 33,5 km
 • Hoogtemeters: 700 m

Biketour Malles Venosta-Lagundo/Mals–Algund

 • Moeilijkheidsgraad: middelmatig
 • Afstand: 60 km
 • Hoogtemeters: 725 m

Toeristische vereniging Algund/Lagundo

Verblijven in Algund/Lagundo

Specialist in fietsvakanties

 van