20-11-2015 - Mountainbiken, Nieuws

Travel Story: Mountainbiken op Tobago?

JAH MAN… STAY STRONG!

Ons jongensboek – het avontuur van Roel, Dennis en Erik – begint met veel bravoure. Eén van ons is nogal uit de kluiten gewassen. Ons zou dus niets kunnen overkomen op dat, naar we vernamen, gevaarlijke, mysterieuze eilandje. We zijn echter nog niet op Tobago en de eerste de beste local die we tegenkomen torent hoog en breed boven ons uit. Zo zullen we meer reuzen tegenkomen en ze zijn stuk voor stuk even vriendelijk.

Tekst: Erik Ruigewaard / Foto’s: Erik Ruigewaard en Dennis Bruin

Mijn moeder, ze is goed met Google, had ons voor van alles èn nog veel meer gewaarschuwd. “Tobago is oorlogsgebied, zoon”, fluisterde ze me toe terwijl ze anti-uitdrogingspillen uitdeelde alsof het rolletjes Mentos waren. Ze lepelde een lijst met narigheid op en vergat te vertellen dat dat betrekking had op Trinidad. En Trinidad, dat is hele andere koek. de republiek heet Trinidad en Tobago, maar wij gaan naar Tobago. Het is een klein eiland van ongeveer veertig kilometer lang in de Kleine Antillen en behoort tot de Bovenwindse Eilanden. We bezoeken onder andere de Tobago international Cycling Classic. de TiCC is een meerdaags wielerevenement met voornamelijk wegwedstrijden en sinds een aantal jaren ook met een driedaagse mountainbikewedstrijd. Wij zijn op Tobago voor het mountainbiken.

Het eiland is voor ons een grote onbekende. Leo Beenhakker is er bondscoach geweest, maar verder dan dat komen we niet. Een cocktail van inentingen is ‘niet echt’ nodig. De ebola- en iS-dreigingen zijn redelijk ver weg en moeders had alles verkeerd gezien. Het is liefde op het eerste gezicht tussen de drie mountainbikers uit de Kop van Noord-Holland, het betoverende Tobago en de fantastische bewoners. Niets meer en niets minder. De mountainbike-cupido heeft op Tobago met scherp raak geschoten.

Mountainbiken op Tobago_leesvoer_Up-Down_#3_2015_it

Er wordt vanuit nederland niet meer direct op Tobago gevlogen. Het is daarom een tripje met wat hindernissen, die allemaal als sneeuw voor de zon verdwijnen en vergeten worden zodra de deur van het vliegtuig openklapt en de temperatuur alsook de luchtvochtigheid ons vol in het gezicht raakt.

Na de ingewikkelde douanecontrole en veiligheidsprocedures (‘no bomb in camera, i told you toch!’) ontmoeten we Sjaak en Marieke die ons en onze fietsen staan op te wachten. Levensgenieters die de halve wereld hebben gezien, zelden een plek nogmaals bezoeken en toch al een paar jaar verknocht zijn aan Tobago. Ze hebben hun passie voor mountainbiken gekoppeld aan dit paradijs op aarde. Zij zullen ons deze week mede-gidsen en ons in contact brengen met de juiste personen.

Benieuwd naar het vervolg van de mountainbike tocht in Tobago? Dit artikel is afkomstig uit Up/Down #3, deze is te bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.

De beelden van de Mot Mot trail hebben we wel voor je! Bekijk onderstaand deze trail.

 van