07-01-2015 - Mountainbiken, Nieuws

Travelguide: Tiroler Zugspitz Arena

Heb je wel eens gereden op de Fernpas? Als je midden in Tirol moet zijn is dat vaak de snelste optie vanuit Nederland. Die pas heeft iets magisch. Mooie bergtoppen, groene bossen, blauwe meren en een weg die daar doorheen slingert. Wij als mountainbikers koesterden altijd de stille hoop dat een epische trail dit plaatje compleet zou maken. Nu blijkt deze er dus te zijn: de Blindsee-trail. 

1. De Blindsee-trail is voor iedereen. Voor fitte mensen die alles willen klimmen, voor gematigd fitte mensen die vanaf het middenstation klimmen en voor luie mensen met cameratassen, zoals wij. Wij nemen de gondel Grubig I en II helemaal tot aan de top. Check de site van de Lermoos Bergbahnen voor de prijs van een liftpas. Een dagpas kost 24 euro maar er zijn ook kortere en langere opties mogelijk.

2. Aangekomen op de Grubigstein-top heb je een prachtig uitzicht over het hele dal. Aan de overkant zie je Duitsland liggen. De steile bergtoppen in de verte zijn van de Zugspitze, Duitslands grootste berg. Dit is overigens de enige plek op de trail waar je zonder om te rijden een restaurant tegenkomt. De singletrails aan de bovenkant van het gebied zijn verboden terrein voor mountainbikers, dat is duidelijk aangegeven op het bordje.

3. De eerste paar honderd hoogtemeters is het afdalen geblazen over een fireroad met losse stenen. Hou je een beetje in want je kan hier heel makkelijk op je plaat gaan. Sommige haarspeldbochten zijn creatief af te snijden door het gras. Of gebruik deze paden om net als Lars je manuals te oefenen.

Hoe zit de trail in elkaar?

UPDOWN_Travelguide_Kaders_Hoogte

Er zijn meerdere opties om omhoog te komen. De mensen die iets te bewijzen hebben kunnen vanuit Lermoos een dubbeltrack omhoog klimmen naar de trailhead. Voor wie dat net te veel vindt, is er de kans om de klim te halveren via het middenstation. Vanaf de Grubigstein-gondel ben je een klein uurtje klimmen onderweg. Ben je helemaal niet van het stijgen op eigen kracht dan kun je de gondel helemaal omhoog nemen en een stuk afdalen vanaf het topstation tot aan de toegang van de trail. Vanaf dit punt begint de pret met nog her en der een te verwaarlozen klimmetje.

UPDOWN_Travelguide_Kaders_2

  • Tijdsduur: 2 uur (wanneer je geheel met de lift naar boven gaat), de klim vanaf het middenstation is ongeveer een uur.
  • Tip: neem een bandenplaksetje mee, boven is het rotsig en een wandeling naar de dichtstbijzijnde fietsenwinkel duurt lang. Wij hebben het via de harde weg moeten leren.
  • Afstand: 18,3 kilometer
  • Laagste punt: 982 meter boven NAP
  • Hoogste punt: 2034 meter boven NAP
  • Hoogtemeters UP: 767 meter
  • Hoogtemeters DOWN: 1800 meter

RoutesUPDOWN_Travelguide_Kaders

 van