01-12-2022 - Wielrenblad, Leesvoer

Trek Checkpoint SL 6 eTap – Review

Trek Checkpoint SL 6 eTap – Het oer-Amerikaanse merk Trek heeft een lange geschiedenis in off-road fietsen. Zo maken ze al vanaf 1983 mountainbikes en zijn ze ook al lang actief in het veldrijden. In de huidige markt mocht een gravelbike niet achterwege blijven en met de Checkpoint heeft Trek sinds 2018 een geliefde gravelbike in de gelederen. De nieuwste variant werd goed aan de tand gevoeld tijdens het vijfdaagse evenement The Ride Gravel.

De Trek Checkpoint SL 6 eTap is een mooie en stevige verschijning. Het frame oogt vrij chunky en dat is precies goed voor een fiets waar je mee op avontuur wil. Alle buizen zijn vrij groot afgemeten en er is zowel voor als achter veel ruimte voor lekker brede banden. De maximale breedte kan op 27,5 inch wielen zelfs richting de 54 millimeter gaan, als je echt van het grovere werk houdt. Het frame is daarnaast ook voorzien van veel bevestigingspunten: zo is er middels boutjes makkelijk een frametas in het frame monteren en ook op de voorvork is er ruimte zat om dingen te bevestigen. Onder de bidonhouder op de downtube zit bovendien een extra opbergvak waar je – dankzij de brede buizen – veel in kwijt kan. Voor nog wat extra comfort is in de zadelbuis een IsoSpeed Decoupler verwerkt, deze biedt wat extra demping.

Ook de wielen zijn op maat voor de Trek Checkpoint SL 6 eTap. De Bontrager Paradigm Comp 25 hebben een velgbinnenbreedte van maar liefst 25 millimeter, zodat brede gravelbanden perfect aansluiten. Hoewel de set met 1780 gram niet erg licht is, is ie wel bombproof en ook niet onbelangrijk, tubeless-ready. Vanzelfsprekend zijn er dan ook tubeless banden op geïnstalleerd: de Bontrager GR1 Team Issue in veertig millimeter breedte, een band met een snel loopvlak die zich al heeft bewezen tijdens grote gravelwedstrijden.

Last but not least: De Sram Rival AXS draadloze groepset. In combinatie met een enkel voorblad dat veertig tanden telt is dit een groep die perfect aansluit op de Trek Checkpoint SL 6 eTap. De groep is robuust en sterk, telt twaalf versnellingen en met de 10-44 cassette heb je in vrijwel elk terrein de juiste opties. De remmen hebben de bekende Sram-bite en in combinatie met 160 millimeter rotors genieten ze meer dan genoeg remkracht.

Stabiel

De Trek Checkpoint SL 6 eTap is een echte gravelbike. Dat zie je niet alleen al aan de geometrie, als je er op zit merk je dat nog meer. Het vrij uitgerekte frame creëert een enorm stabiele fiets, er zit geen greintje nervositeit in en dat maakt hem heerlijk voorspelbaar. De wendbaarheid is vanzelfsprekend wel een tikkeltje minder, maar erg is het niet: dit is geen machine voor korte bochtjes en technische singletracks.

Daardoor komt de Trek Checkpoint SL 6 eTap in het compacte Nederland niet altijd even goed tot z’n recht, maar in het buitenland des te meer. Het grove gravel van de Vogezen verteert de Trek Checkpoint SL 6 eTap goed en in de afdalingen geeft het stabiele frame veel vertrouwen. De Sram Rival-groep heeft met de 10-44 cassette een groot bereik, waardoor je zowel bergop als bergaf prima kan blijven trappen, zonder dat het verzet te groot of te klein wordt.

En het is niet alleen op gravel waar de Trek Checkpoint SL 6 eTap goed tot z’n recht komt. Ook op asfalt blijkt het een comfortabele fiets. Het comfort dat de IsoSpeed Decoupler biedt is perfect als je urenlang achter elkaar in het zadel zit. De Bontrager banden lijken weinig rolweerstand te hebben, wat de snelheid ten goede komt. Het minimale profiel biedt alsnog verrassend veel grip op gravel en bosgrond, maar als het wat nat of modderig wordt hoort een beetje glijden op deze banden er wel bij.

Voor een evenement als The Ride Gravel is de Trek Checkpoint SL 6 eTap met vlag en wimpel geslaagd. De stabiliteit van de fiets geeft je bakken vertrouwen op technische gravelstroken en tijdens snelle afdalingen. Het comfort in het frame en de banden is daarnaast absoluut een meerwaarde voor zulke lange dagen in het zadel, het houdt je lichaam langer fris. De mogelijkheid om overal tassen en andere accessoires te monteren maakt ‘m helemaal geschikt voor lange afstanden en bikepacken. Daarnaast kan je de Trek Checkpoint SL 6 eTap ook gewoon gebruiken om op een zwoele zomeravond een uurtje te genieten van de zon, dan fietst ie net zo lekker.

Tester Trek Checkpoint SL 6 eTap

Getest door: Merlijn Spenkelink
Gewicht: 76 kilogram
Lengte: 1.83 meter
Houdt van: veldrijden, fixed gear, gravel, weg

’Met de Trek Checkpoint SL 6 eTap heeft Trek een oerdegelijke gravelbike neergezet waar iedereen mee uit de voeten kan. Hoewel ik zelf vanwege mijn cross-achtergrond meer hou van korte frames met veel wendbaarheid heeft de Checkpoint mij positief verrast, op heuvelachtig en bergachtig terrein komt ie volledig tot z’n recht.’

Specificaties Trek Checkpoint SL 6 eTap

Frame: Trek Checkpoint 500 Series OCLV Carbon
Voorvork: Trek Checkpoint 500 Series OCLV Carbon
Shifters: Sram Rival eTap AXS
Remmen: Sram Rival eTap AXS
Stuur: Bontrager Gravel Elite
Stuurpen: Bontrager Pro
Zadel: Bontrager P3 Verse Comp
Zadelpen: Bontrager Carbon
Wielen: Bontrager Paradigm Comp 25
Banden: Bontrager GR1 Team Issue
Crankset: Sram Rival DUB wide 40T
Achterderailleur: Sram Rival XPLR eTap AXS
Cassette: Sram XG-1251, 10-44, 12-speed
Gewicht: 9,35kg (maat 54)
Prijs: € 4299,00
Meer info over de Trek Checkpoint SL 6 eTap: trekbikes.com

Tekst en foto’s: Merlijn Spenkelink


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van