20-06-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Trial NK Kiteboardrace in Zandvoort kent goede omstandigheden.

Op zaterdag 16 juni werd bij de Watersportvereniging Zandvoort het Brunotti Trial NK Kiteboardrace gehouden. Kiteboarden is op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 een Olympische discipline. In Nederland wordt er nog weinig geracet met kiteboards, terwijl daar in diverse andere landen al meer animo voor is. Tijd daarom om met een officieus NK het tij daarin te keren. In Zandvoort hadden de kiteracers er met zon en een stevige wind een goede dag voor uitgekozen.

In de aanloop naar een officieel NK in 2013 werd bij het mooie clubgebouw van de Watersportvereniging Zandvoort het officieuze NK gehouden. Er kon gestart worden in twee klasses, de pro-en de funklasse. De deelnemers aan de funklasse deden, zoals de naam al aangeeft, voor hun plezier en ter kennismaking met het racen met kiteboards mee, zij startten dan ook met twintips.

De mannen en vrouwen in de proklasse waren allen voorzien van serieuze kiteraceboards. Ook waren er een aantal producenten van boards die ter kennismaking voor belangstellenden een aantal van de raceboards meegenomen hadden. De kiteraceboards zijn langer, rechter, hebben meer volume en hebben drie lange vinnen onder het board, om snel aan te planeren en goed hoogte mee te kunnen lopen.

Voor de funklasse bleek de uitgezette baan aan de taaie kant. De twintips konden onvoldoende hoogte lopen, zodat voor deze deelnemers een aangepaste baan werd uitgezet. In de proklasse werden diverse races gevaren waarbij Olivier Dansin uit Frankrijk iedere race wist te winnen. Nederlands favoriet en beste kiteboardracer Rolf van der Vlugt werd tweede, gevolgd door Samuel Stal op de derde plaats. Bij de dames wist de Nederlandse Katja Roose, tevens Europees kampioen Kiterace 2010 en 2011, haar favorietenrol waar te maken en won voor Sylvia Weijmer op een tweede en Mara van der Schaaf op een derde plaats.

De Olympische Spelen van 2016 lijken nog ver weg. Met nog vier jaar te gaan komt het racen met kiteboards meer en meer in de belangstelling en ook de ontwikkeling van de boards en vliegers is nog volop in beweging. Het wordt een boeiend traject waarin het Trial NK Kiteboardrace met support van Brunotti en de gemeente Zandvoort weer een stap vooruit is geweest.

Standen:

1e Heren Pro Olivier Dansin (F)
2e Heren Pro Rolf van der Vlugt (Nl)
3e Heren Pro Samuel Stal (B)
1e Dames Pro Katja Roose
2e Dames Pro Sylvia Weijmer
3e Dames Pro Mara van der Schaaf
1e Heren Fun Martijn van Hoek
2e Heren Fun Alain Frie
3e Heren Fun Remus Tonbreeker
1e Dames Fun Milo Exercatte
2e Dames Fun Nanja Diesel
3e Dames Fun Chantal van Boxtel

 van