10-06-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

TRICKLE-DOWN-TECHNOLOGIE

Shimano is een bedrijf dat zich op het volledige spectrum van fietsers richt, van World Tour-professionals tot mensen die voor de eerste keer een fiets kopen. Ze willen de allerbeste onderdelen bieden aan de allerbeste fietsers ter wereld en ze willen ook iedereen op de wereld de allerbeste onderdelen bieden tegen het gunstigste prijsniveau. Dit betekent niet het gebruik van verschillende technologieën of het ontwikkelen van verschillende functionaliteiten. In plaats daarvan, leggen ze de lat van de ontwikkeling nog hoger en laten ze deze technologie naar beneden sijpelen langs hun componentengamma’s. De topklasse van Dura-Ace van vandaag staat aan de wieg van de 105 van morgen.


Dit is de ‘trickle-down-technologie’-aanpak die vanaf het begin centraal heeft gestaan bij de producten van Shimano.

Leg de lat hoger en geef het door

Het is gemakkelijk om een 105-groepset met 11 versnellingen als vanzelfsprekend te beschouwen, of de versnellingskabels van Tiagra die onder het stuurlint worden geleid, of het Di2-schakelen voor Ultegra. Maar nog niet zo lang geleden was dit een geavanceerde ontwikkeling, die wereldwijd voor de nieuwste Dura-Ace-producten werd gelanceerd. Draai de klok nog verder terug en je ziet dat drie jaar na de introductie van STI (Shimano Totaal Integratie) – schakelen en remmen in één hendel werd gecombineerd in de Dura-Ace groep in 1990 en ook beschikbaar was voor 105. De wonderen van het schakelen met 9 versnellingen, die in 1996 op Dura-Ace werden geïntroduceerd, werden in 2001 uitgerold naar Ultegra, 105 en vervolgens naar Tiagra. Ondertussen was Dura-Ace bezig met de ontwikkeling van de componententechnologie, klaar om in 2004 10 versnellingen uit te brengen. De ontwikkeling blijft niet stilstaan…

Wat revolutionair was voor Dura-Ace wordt standaard in de alle series

Kijk voor een vleugje nostalgie met Global Cycling Network naar wielrenrelikwieën en volg de trickle-down-technologie door de eeuwen heen:

Revoluties en openbaringen

Hoewel technologieën misschien niet langer revolutionair zijn als ze eenmaal het niveau van de 105 of Tiagra bereikt hebben, toch kunnen ze een openbaring zijn voor fietsers die er voor het eerst gebruik van maken. Iedereen kan kennismaken met dat efficient schakelen, lichtere wielset, die stijvere crankset en die betere remmen; ze ervaren het op verschillende momenten.

Dus wat maakt toptechnologie toegankelijk voor producten uit het midden- of instapsegment? Het eenvoudige antwoord is: de materiaalkeuze. De functionaliteit is hetzelfde maar de productiemethoden verschillen. Hierdoor kan de technologie naar lagere prijsniveaus gebracht worden.

Wanneer ingenieurs nieuwe Dura-Ace-componenten ontwikkelen, krijgen zij volledige vrijheid om het best mogelijke product te creëren; geen prijslimiet, er wordt geen middel onbeproefd gelaten. Zodra deze topproducten eenmaal op de markt zijn, is het tijd om dezelfde technologie te ontwikkelen op een bepaald prijsniveau. Dan worden eerst de Ultegra en vervolgens de andere series geüpgraded naar de nieuwe standaard. Het zijn de gebruikte materialen die deze prijsdaling mogelijk maken. Zo worden bijvoorbeeld carbonelementen van de Dura-Ace-serie door aluminium of staal vervangen, waardoor de kosten van het product kunnen dalen. Naarmate het materiaal goedkoper wordt, wordt het zwaarder, en dit is waar het prestatieverschil echt merkbaar is. Bij de Dura-Ace serie betaal je voor de allernieuwste technologieën in de lichtste functionele uitvoering. Naarmate het prijspunt daalt, betaal je voor oudere technologie in zwaardere uitvoeringen.

Soms zijn de materiaal- en gewichtsverschillen tussen de groepsets minimaal en dat is geweldig! We zijn er trots op dat we vrijwel identieke functionaliteit bieden tussen de nieuwste Dura-Ace- en Ultegra-groepsets. Het gaat niet om het verlagen van het niveau van Ultegra, maar om van Dura-Ace de absolute top te maken – een puur wedstrijdproduct – en vervolgens Ultegra zo dicht mogelijk in de buurt te brengen binnen een bepaald prijsniveau. Niets wordt ooit naar een lagere kwaliteit gebracht. Elk product streeft ernaar Dura-Ace te zijn, en Dura-Ace streeft altijd naar nieuwe hoogtes. Het proces is altijd stijgend.

Deze fantastische informatieve video’s van het Global Cycling Network nemen de nieuwste Dura-Ace, Ultegra en 105 groepsets onder de loep, met details over de verschillen en uitleg over een aantal van de gedeelde technologieën.

Je deelt, je groeit

Zoals je ziet, blijft de trickle-down-technologie niet beperkt tot alleen wegcomponenten; het wordt in het hele bedrijf en in alle disciplines toegepast.

Shimano Shadow RD-technologie is hier een perfect voorbeeld van. Het ontwikkelen van een achterderailleur die de kettingspanning verhoogt en bijna in de cassette zit, was een duidelijk voordeel voor mountainbikes waar op ruw terrein de ketting klappert en componenten aan opspringende steentjes en ander materiaal worden blootgesteld. Maar waarom zou je die technologie beperken tot off-road componenten, terwijl de eisen van de kasseienklassiekers bijvoorbeeld voorschrijven dat de kettingen op kritieke momenten niet los mogen raken en de afstelling niet mag beschadigen als de keuze van een versnelling cruciaal is? En als deze mountainbiketechnologie met succes in de wedstrijdgerichte eisen van Dura-Ace kan worden geïntegreerd, waarom zou Shimano die voordelen dan niet over alle groepsets verdelen, zodat iedereen van deze voordelen kan genieten?

Gewicht of wachten?

Dus, is het het wachten waard om de technologie naar beneden bij te stellen, of is het gewicht het waard om te investeren in het topniveau? Nou, die keuze is aan jou!

Dura-Ace is ontworpen en ontwikkeld als een puur wedstrijdproduct. Dura-Ace wordt gedreven door innovatie en prestaties op het hoogste niveau, en het wordt door Shimano-sporters gereden op het topniveau van hun sport. Hoe lichter, hoe beter en sneller.

Shimano is er trots op dat we ditzelfde product op de algemene markt brengen en je het toppunt van de prestaties laten ervaren.

Shimano is er ook trots op dat de technologieën die zijn ontwikkeld om Dura-Ace te maken, niet beperkt blijven voor een paar bevoorrechte personen en dat de trickle-down-technologie betekent dat je wordt beloond als je wacht.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #1 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van