25-09-2018 - Windsurfen, Tips & Tricks

Basics: Backloop

DE BACKLOOP, DIE VROEGER OOK WEL BARRELL ROLL GENOEMD WERD, BESTAAT AL EEN TIJDJE. ONDANKS HET FEIT DAT HET INMIDDELS EEN ECHTE KLASSIEKER IS, KUN JE JE MET EEN GOEDE HOGE BACKLOOP NOG STEEDS ONDERSCHEIDEN VAN DE MASSA. IN DEZE EXCLUSIEVE PREVIEW VAN DE NIEUWE TRICKTIONARY DOEN VICTOR FERNANDEZ EN ALESSIO STILLRICH HEM EVEN VOOR, MET TWEE HANDEN ÉN EENTJE LOS.

Woord & beeld: Tricktionary.com

Hoewel de backloop er door zijn langzame rotatie wellicht eenvoudig uitziet, heb je een heel precieze techniek nodig om hem clean en vooral constant te landen. Het goede nieuws: er zijn geen angstaanjagende momenten die je moet overwinnen. De kunst is klein te beginnen en van daar steeds hoger te gaan.
Je eerste pogingen onderneem je het beste met goede druk in je zeil en met kleine tot middelmatige golven bij side- of side-onshore wind. We kunnen de move verdelen in drie fasen: het opstijgen, het dalen en de landing.

Opstijgen (1 – 4):

Vaar met veel snelheid op een steile schans af en pak de giek wat breder vast dan normaal (1).
Probeer het steilste deel van de golf te raken en spring zo verticaal en hoog mogelijk de lucht in. Richt de neus van je board recht omhoog en haal zoveel mogelijk voorwaarts momentum uit je sprong (2 – 3).
Maak je klein en trek jezelf naar het zeil toe, buig je achterste en strek je voorste been en kijk omhoog om zo hoog mogelijk de lucht in te gaan (3 – 5).
Belangrijk: gooi jezelf niet vlak na de afsprong in een achterwaartse rotatie; richt je juist op het maken van een verticale en hoge sprong. Het grootste gedeelte van de rotatie genereer je bij de afsprong, probeer in te schatten hoe hoog je gaat komen en zorg dat je op de top van je sprong het board en zeil boven je lichaam hebt, net op het kantelpunt waarbij ze door de wind draaien (4 – 5).

Dalen (5 – 7):

Zet het tweede deel van de rotatie in door voorzichtig over je schouder naar het water te kijken (5).
Je kunt nu ook je zeilhand verder achterop de giek zetten, of ervoor kiezen dit pas bij de landing te doen. Maak je geen zorgen over hoe hoog je bent, kijk omlaag, visualiseer de plek waar je gaat landen en blijf compact, dicht op je spullen (6 – 7).
Controleer de rotatie met de zeilhand (7).
Door het zeil te openen versnelt de rotatie, hou je hem juist dicht dan draai je langzamer. Een meest gemaakte beginnersfout is om te overroteren, dichthouden dus dat zeil!

Landen (7 – 9):

De ideale landing is nose first en op ruime wind. Als je de giek nog niet breed vast hebt is het nu tijd om je zeilhand naar achteren te schuiven, zodat je de druk in het zeil op kunt vangen (7).
Kijk terwijl de neus van je board het water raakt naar voren, open het zeil om de druk te verminderen, verplaats je lichaamsgewicht naar achteren en stuur tenslotte het board onder water om de rotatie af te maken (8 – 9).

Top Tips

  • Blijf klein en probeer de rotatie niet actief of agressief in te zetten. Als je dit toch doet, zul je vrijwel altijd overroteren.
  • Spring zo verticaal mogelijk de lucht in, zonder voorwaarts momentum en zonder gelijk tegen de wind in te springen. Zo voorkom je dat je op het hoogste punt te veel druk in je zeil hebt.
  • Hou je handen bij elkaar voor meer hoogte, en schuif je zeilhand naar achteren op de top om je setje door de wind te dirigeren en voor meer controle op de weg naar beneden.
  • Zorg ervoor dat je eerste pogingen niet te hoog zijn; 3 à 4 meter is ideaal. Onder de 2 meter wordt het lastig om helemaal rond te komen, en boven de 4 meter heb je meer ervaring en zelfvertrouwen nodig om het zeil lang genoeg dicht te houden.
  • Als de golf niet steil genoeg is, probeer dan eens het schuim te raken voor een extra verticale push.
  • Hoe minder steil de golf, hoe meer je zelf de achterwaartse rotatie moet initiëren bij de take-off. Als de wind pal onshore is, zoals hier in Pozo, heb je een actieve techniek nodig. Bij side-ofshore omstandigheden moet je juist extra passief zijn.

 

Problemen en oplossingen

Probleem:
Je springt hoog en draait je hoofd, maar je board draait niet.

Oplossing:
Carve en spring meer tegen de wind in, de onderkant van je board moet naar de wind gericht zijn.

Probleem:
Je onderroteert en valt naast je materiaal in het water.

Oplossing:
Zorg ervoor dat je achterste been op de weg terug nog steeds gebogen is, open het zeil iets meer en kijk goed naar waar je wilt landen.

Probleem:
Je overroteert en landt hard op je rug.

Oplossing:
Waarschijnlijk roteer je te vroeg of open je het zeil op weg naar beneden (of heb je het nooit dichtgetrokken). Hou je zeil dicht en je achterste been gebogen!

 

Enkelhandige Backloop

De hangtime van een backloop biedt genoeg tijd om je voorste hand van de giek te halen en de move zo wat extra stijlvol te maken – en waarom niet gelijk een hang loose of even zwaaien naar je vrienden op het strand?! Daar komt nog bij dat een one handed backloop niet eens zo heel veel moeilijker is dan de normale variant. Het grootste verschil is dat je de hele move in de trapeze gehaakt blijft.

Omdat een ingehaakte move halverwege afbreken geen goed idee is, is het belangrijk dat je de normale backloop goed onder de knie hebt en hem met zelfvertrouwen springt, zonder halverwege te bailen.

De aanloop voor de one handed backloop is hetzelfde als voor de normale backloop: zoek een steile golf uit en spring recht omhoog de lucht in (1).
Zodra je los bent, laat je je masthand los en strek je hem stijlvol langs je lichaam. Je controleert het zeil nu met je zeilhand en je trapeze (2 – 4).
Alessio hier brengt zijn hand net na het omslagpunt weer naar de giek (5), maar je kunt hem natuurlijk ook nog even laten hangen.
Maak de move af zoals een normale backloop. Controleer het laatste stukje van de rotatie met je zeilhand en land nose first op ruime wind en vaar weg (6 – 8).
Met één hand landen kan natuurlijk ook, al is dit echt voor doorgewinterde evenwichtskunstaars. Kun jij het? Dan moet je misschien maar eens wat wedstrijden gaan varen, poser!

Top Tips

Het kan helpen om bij je eerste pogingen extra lange trapeze-touwtjes te gebruiken en deze iets meer naar voren te schuiven (1-2 cm vóór het drukpunt). Hierdoor is het zeil gemakkelijker met één hand te controleren en kun je hem beter dichttrekken of openen.

De one handed-variatie is uitermate geschikt om je algehele backlooptechniek te verbeteren, omdat de trapezetouwtjes ervoor zorgen dat je lichaam dicht bij de giek blijft.

 

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit het Motion Windsurf magazine nummer 1 van 2017. Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het beste abonnee worden, zodat je geen windsurf verhaal meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.

Dit artikel is gemaakt door Tricktionary. Hoe en wat het precies is ontdek je op de website! Wil je meteen meer tricks leren en een van de Tricktionary boeken bestellen? Dat kan hier!

 van