25-01-2017 - Skiën, Nieuws

Tricktip: Je lijn kiezen

De meeste freeriders hebben het wel eens meegemaakt, je bent lekker aan het glijden, suist van de berg af, waant je in de zevende hemel en ineens slaat de twijfel toe. “Moest ik hier nu een bocht maken of toch nog iets verder doorgaan? Ergens ligt die cliff waar ik niet vanaf moet. Dan misschien toch maar even stoppen.” En weg is die lekkere afdaling die je in je hoofd had zitten.

Tekst & beeld: Jurgen Saurens

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe die skiërs in films en tijdens wedstrijden dat toch doen… Een niet al te steile afdaling, open en overzichtelijk, vraagt minder voorbereiding dan eentje waar allerlei bomen op staan die je in verwarring kunnen brengen of eentje met allemaal rotsen die je wilt vermijden. Je zou het kunnen samenvatten als voorbereiden, observeren, en visualiseren, simpel toch? Makkelijk gezegd, maar niet zo simpel. Daarom een aantal punten voor je op een rij.

Tricktip-lijn kiezen

Grofweg heb je te maken met twee scenario’s: je neemt een afdaling met je vrienden of je doet mee aan een wedstrijd. Bij de ene heb je niet alleen te maken met jezelf, maar moet je je ook bewust zijn van groepsdynamiek, communicatie, meerdere belastingspunten van het sneeuwdek, alsook ervaring en kennis van de anderen.

We gaan in dit artikel even uit van het voorbereiden van een wedstrijdlijn.

1.) Check jezelf en je materiaal

Een beetje zenuwen kan geen kwaad, want het houdt je scherp. Maar wie zich niet honderd procent voelt zal niet kunnen genieten van zijn/haar run en het speelt blessures in de hand.

Voor je begint met het plannen van je lijn, is het belangrijk om te kijken of je materiaal op orde is. Ski’s gewaxt? Bindingen goed afgesteld voor wat je wilt gaan doen? Pieper, sonde, schep en eventueel airbag? Helm, backprotector, handschoenen, goggle plus eentje extra en lenzen voor verschillende weersomstandigheden?

2.) Check het gebied en de omstandigheden

Niets is zo vervelend als denken dat het een lekkere poederdag wordt en de sneeuw blijkt keihard te zijn. Hou in de dagen voorafgaande aan de wedstrijddag het weer in de gaten, loop eens naar de lift en vraag aan de pistecontroleurs hoe het de afgelopen tijd is geweest. Heeft de wind de boel kapot gewaaid of juist in jouw voordeel gewerkt? Die cliff kan behoorlijk hard aankomen als er toch geen zachte poeder onder blijkt te liggen. Of als er zich ineens allerlei ‘sharks’ onder dat verse laagje bevinden…

Dit alles is niet alleen belangrijk voor het bepalen van je lijnkeuze, maar ook nog voor die stap eerder: welk materiaal neem je mee de berg op en hoe stel je deze af?

3.) Wedstrijdbriefing

De avond voor de wedstrijd vindt normaal gesproken de briefing plaats. Je wordt door de organisatie ingelicht over de keuze van locatie en sneeuwcondities. Maar ook zal de jury vertellen waar ze naar kijken. Stel vragen als je iets onduidelijk is, weeg af wat wel of niet bij jou als skiër past en bepaal aan de hand hiervan je lijn. Ben je sterk met tricks of juist met hard en vloeiend naar beneden knallen over technisch terrein?

Dit is een artikel uit het White Ski magazine van 2015. Wil je de rest van het verhaal lezen, dan kan je het magazine in onze webshop kopen of word voor het gemak abonnee zodat je alle uitgaves van White als eerste thuis bezorgd krijgt.

bannertje-animated

 

 van